Skocz do zawartości

Rosiczka - identyfikacja

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

Pytam poważnie, dopiero zacząłem przygodę z takimi roślinami, nasiona wysiałem pod koniec maja więc mają jakieś 3 miesiące, wyrosło mi z nich kilka roślinek no i między innymi właśnie takie. Czyli to nie są owadożery tak? Wiecie może chociaż co to jest, no bo chyba to nie jest jakiś zwykły chwast skoro rośnie w kwaśnym mokrym torfie, tak mi się chociaż wydaje, chcę się upewnić zanim to coś wyląduje za oknem. Pozdrawiam.

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 639
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Zależy skąd masz ten kwaśny torf. Mi w "kwaśnym torfie" z pobliskiej kwiaciarni wyrosły wątrobowce (czy jakos tak), które rosną w zwykłej ziemi. Oznacza to, że torf jest kiepskiej jakości. Zresztą takie rosliny jak na Twoich zdjęciach rosną chyba we wszystkim.

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę o pomoc w identyfikacji tej rosiczki. Dostałam ją kiedyś jako gratis. Do tej pory byłam przekonana że to drosera aliciae, ale w tym roku mi zakwitła i nie wydała nasion a alicja jest samopylna więc .. sama już nie wiem ..

I czy powinnam je rozsadzić ? (rosną dwie jakoś tak jedna na drugiej .. )

1460bfa480bcce70m.jpg

8f187ea8f7b1967cm.jpg

01a40a72d7933efcm.jpg

7f3057e4e521e5b8m.jpg

04576bacca5158aam.jpg

19b83b0bab9f48efm.jpg

Będę wdzięczna za wszelką pomoc :)

Czy to drosera venusta ?

Edytowane przez Maja100
Odnośnik do odpowiedzi

Moi drodzy! Czy to będzie Drosera Prolifera? Zaznaczam, że rośnie w tej samej doniczce co Drosera Prolifera i listki wyrosły w tym samym miejscu, gdzie zostawiłem ucięte pączki rośliny.

post-6457-1377784021_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę o pomoc w identyfikacji tej rosiczki. Dostałam ją kiedyś jako gratis. Do tej pory byłam przekonana że to drosera aliciae, ale w tym roku mi zakwitła i nie wydała nasion a alicja jest samopylna więc .. sama już nie wiem ..

I czy powinnam je rozsadzić ? (rosną dwie jakoś tak jedna na drugiej .. )

1460bfa480bcce70m.jpg

8f187ea8f7b1967cm.jpg

01a40a72d7933efcm.jpg

7f3057e4e521e5b8m.jpg

04576bacca5158aam.jpg

19b83b0bab9f48efm.jpg

Będę wdzięczna za wszelką pomoc :)

Czy to drosera venusta ?

Wie ktoś co to za rosiczka ? :)

Odnośnik do odpowiedzi