skold Napisano 10 Września 2013 Share Napisano 10 Września 2013 Fakt, rośliny są niedoświetlone. Trafiły do mnie w pęczku i były z sobą poplątane. Pewnie "walczyły" o światło więc się tak powydłużały (możliwe, że rosły w żywym torfie?). Jedną z nich posadziłem zakrywając podłożem tą wydłużoną łodyżkę, na powierzchni zostawiłem jedynie liście wyrastające przy sobie na łodydze. Rośliny trafiły na południowy parapet i mają sporo słońca, więc teraz powinno być lepiej. Niedługo zaopatrzę się w lampę do doświetlania. Wracając do identyfikacji: poniżej roślina, którą posadziłem głębiej: A to kolejna roślina do identyfikacji (czy to rosiczka okrągłolistna?) Mam jeszcze jedno pytanie, czy capensis alba przy braku światła będzie miała jasną łodygę? wydłużoną na pewno tak, ale czy jasną? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 10 Września 2013 Share Napisano 10 Września 2013 Tak to D. rotundifolia. Tak D. capensis 'alba' nawet korzeń podporowy ma biały. Po prostu nie posiada barwników antocyjanowych. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neplew Napisano 20 Września 2013 Share Napisano 20 Września 2013 (edytowane) Witam, proszę o pomoc w identyfikacji rosiczki (przepraszam za jakość zdjęć, nie mam dobrego aparatu). Dostałem ją w bonusie przy zamówieniu ze sklepu podrosła już, a wciąż nie bardzo wiem jaki to gatunek? Edytowane 20 Września 2013 przez Kosa1984 Post przeniesiony do tematu ogólnego. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HUNTER209 Napisano 20 Września 2013 Share Napisano 20 Września 2013 D. spatulata Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neplew Napisano 20 Września 2013 Share Napisano 20 Września 2013 D. spatulata Dzięki za pomoc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 7 Października 2013 Share Napisano 7 Października 2013 Co to za rosiczka? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 7 Października 2013 Share Napisano 7 Października 2013 D. Binata Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobolak Napisano 23 Listopada 2013 Share Napisano 23 Listopada 2013 Witam, ratując siewki przed ziemiórkami przesadzałem je jak leci do innej doniczki. I teraz mam problem bo o ile te na dole zdjęcia to w 99% alicje, to nie wiem co z resztą bo oprócz wspomnianych miałem jeszcze nasiona dielsiany i natalensis, ale oceniając zdjęcia w internecie centralnie rosnąca rosiczka nie przypomina mi żadnej z nich proszę o pomoc w identyfikacji Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 23 Listopada 2013 Share Napisano 23 Listopada 2013 Na lewo natalensis czy dielsana, na środku oblanceolata, na prawej spatulata. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 17 Grudnia 2013 Share Napisano 17 Grudnia 2013 Co to za stwory? Zimować, nie zimować? To jeszcze takie maluchy... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janocix Napisano 17 Grudnia 2013 Share Napisano 17 Grudnia 2013 Wygląda na D.madagascariensis, której się nie zimuje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 17 Grudnia 2013 Share Napisano 17 Grudnia 2013 Do D. peltata też podobna. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 17 Grudnia 2013 Share Napisano 17 Grudnia 2013 (edytowane) To sadzonki zrobione z pędu, który dostałam w przesyłce razem z roślinkami. Pisałam już do Sevillo, co mi mógł tam dorzucić, ale nie pamiętał co to mogło być... Nikt nie ma więcej pomysłu co to może być? Trochę mi wygląda na okrągłolistną, którą wypadałoby przezimować, ale to naprawdę dziwnie wygląda. Edytowane 19 Grudnia 2013 przez natalia.t Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 19 Grudnia 2013 Share Napisano 19 Grudnia 2013 Madagaskarska to raczej nie jest. Madagaskarskie mają bardziej podłużne blaszki, a u moich blaszki są szersze niż dłuższe. Gdyby z niezidentyfikowanego pędu wyrosła mi peltata to byłoby trochę dziwne. Może to być zwykła okrągłolistna łaknąca światła? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 19 Grudnia 2013 Share Napisano 19 Grudnia 2013 Tak : ) , rotundifolia . Przypomniało mi się, że te pędy nie mieściły się do paczki . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi