Skocz do zawartości

Rosiczka - identyfikacja

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

Fakt, rośliny są niedoświetlone. Trafiły do mnie w pęczku i były z sobą poplątane. Pewnie "walczyły" o światło więc się tak powydłużały (możliwe, że rosły w żywym torfie?). Jedną z nich posadziłem zakrywając podłożem tą wydłużoną łodyżkę, na powierzchni zostawiłem jedynie liście wyrastające przy sobie na łodydze. Rośliny trafiły na południowy parapet i mają sporo słońca, więc teraz powinno być lepiej. Niedługo zaopatrzę się w lampę do doświetlania.

Wracając do identyfikacji: poniżej roślina, którą posadziłem głębiej:

post-6502-1378824046_thumb.jpg

A to kolejna roślina do identyfikacji (czy to rosiczka okrągłolistna?)

post-6502-1378824084_thumb.jpg

Mam jeszcze jedno pytanie, czy capensis alba przy braku światła będzie miała jasną łodygę? wydłużoną na pewno tak, ale czy jasną?

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 639
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• 2 weeks later...

Witam, proszę o pomoc w identyfikacji rosiczki (przepraszam za jakość zdjęć, nie mam dobrego aparatu). Dostałem ją w bonusie przy zamówieniu ze sklepu podrosła już, a wciąż nie bardzo wiem jaki to gatunek?

post-6297-1379675799_thumb.jpg

Edytowane przez Kosa1984
Post przeniesiony do tematu ogólnego.
Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...
  • 1 month later...

Witam,

ratując siewki przed ziemiórkami przesadzałem je jak leci do innej doniczki. I teraz mam problem bo o ile te na dole zdjęcia to w 99% alicje, to nie wiem co z resztą ;) bo oprócz wspomnianych miałem jeszcze nasiona dielsiany i natalensis, ale oceniając zdjęcia w internecie centralnie rosnąca rosiczka nie przypomina mi żadnej z nich ;) proszę o pomoc w identyfikacji

zfw6.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...

To sadzonki zrobione z pędu, który dostałam w przesyłce razem z roślinkami. Pisałam już do Sevillo, co mi mógł tam dorzucić, ale nie pamiętał co to mogło być...

Nikt nie ma więcej pomysłu co to może być? Trochę mi wygląda na okrągłolistną, którą wypadałoby przezimować, ale to naprawdę dziwnie wygląda.

Edytowane przez natalia.t
Odnośnik do odpowiedzi

Madagaskarska to raczej nie jest. Madagaskarskie mają bardziej podłużne blaszki, a u moich blaszki są szersze niż dłuższe. Gdyby z niezidentyfikowanego pędu wyrosła mi peltata to byłoby trochę dziwne. Może to być zwykła okrągłolistna łaknąca światła?

Odnośnik do odpowiedzi