Skocz do zawartości

Rosiczka - identyfikacja

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 639
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Ja bym powiedział, że to młoda prolifera albo schizandra jest. Trzeba poczekać aż pojawią się bardziej charakterystyczne rzeczy.

Edytowane przez Painkiler1
Odnośnik do odpowiedzi

No dobra czy ja jestem jakiś głupi czy co?? Jak wyświetlić to zdjęcie bo o kliknięciu linku pokazuje mi się niebieskie tło.

Edit- juz mam. To na pewno nie jest D. Prolifera ani D. Adelae. :) to D. Schizandra.

Edytowane przez Gekon
Odnośnik do odpowiedzi

Jak to zrobiłeś? Też mam tylko niebieskie tło :(

OK już mam. Dla potomnych: korzystam z chroma, który z nieznanych mi powodów zablokował zdjęcie, które udało się otworzyć w Internet Explorerze.

Edytowane przez mieczus
Odnośnik do odpowiedzi

Bo z Własnego doświadczenia wiem że ona nią nie jest. Moje proliferki od początku miały już listki w kształcie serca. D. Adelae tez na 99% nie jest bo adelki już od ''małego'' maja wydłużone listki a tej tutaj ewidentnie się zaokrąglają na samym początku.

Mieczus- wyłączyłem Ad blockera. :)

Edytowane przez Gekon
Odnośnik do odpowiedzi

No moja młoda schizandra, która odbiła od korzenia, wygląda identycznie, więc myślę że na 90% to schizandra 10% adelae i proliferę również bym wykluczył. :)

Odnośnik do odpowiedzi

Wraz z roślinami z Carnisany otrzymałam w przypadkowym bonusie trzy tajemnicze rosiczki :)

nr 1:

post-6132-1401817710_thumb.jpg

nr 2:

post-6132-1401817702_thumb.jpg

nr 3:

post-6132-1401817689_thumb.jpg

Będę wdzięczna za pomoc w identyfikacji. Chciałabym ew. ewakuować je w bardziej odpowiednie dla nich warunki.

Odnośnik do odpowiedzi

1. Capensis 'Albino' (?)

2.Hamiltoni

3.Rotundifolia

Dzięki! Jedyna, którą dobrze typowałam to capensis. Cieszę się z okrągłolistnej - mam nadzieję, że się przyjmie, bo dwa tygodnie spędziła w worku z mchem i nadal jest ponad poziomem torfu (wypatrzyłam ją dopiero dziś rano w torfowcu, którym przykryłam otoczenie muchołówek).

Odnośnik do odpowiedzi