Skocz do zawartości

Rosiczka - identyfikacja

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 639
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• 2 weeks later...
A moim zdaniem nie ma co gdybać i lepiej poczekać jeszcze z miesiąc czy dłużej, żeby poprawnie zidentyfikować.

Ponieważ 1. można uznać za zidentyfikowaną, 2. nadal udaje Greka (tzn. nie zmieniła kształtu ani rozmiaru), to wrzucam nieco odkarmioną 3.

post-6132-1402748574_thumb.jpg

D. rotundifolia, czy D. madagascariensis? Stawiam jednak na tę pierwszą, bo listki są zdecydowanie szersze niż dłuższe.

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiś czas temu od Barnika dostałem kilka gatunków pigmejek. Niestety nie były podpisane i w dość kiepskim stanie.

U mnie generalnie odżyły i akurat wczoraj udało mi się sfotografować dwa gatunki podczas kwitnienia - jedna ma kwiatki pomarańczowe, druga białe. Na trzeciej fotce jeszcze jedna pigmejka, jednak otwartego kwiatka na razie nie udało mi się "przydybać" ^_^ .

Może ktoś rozpozna, co to za pigmejki.

post-6014-1403271515_thumb.jpg

post-6014-1403271529_thumb.jpg

post-6014-1403271911_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

IMO: Pomarańczowy kwiat szczególnie jeśli ma metaliczny połysk to D. pulchella (widać też po szerokich łodyżkach), ten z białym kwiatem D. omissa a ostatnia fotka wygląda jak D. pygmaea

@Up: Byłeś nieco szybszy ;)

Edytowane przez allgreen
Odnośnik do odpowiedzi