biedronkaoo7 Napisano 14 Lipca 2014 Share Napisano 14 Lipca 2014 Jeśli chodzi o to jaki to capensis to 'Typical'. O balkonie to posluchaj allgreena i cofnij się parę postów a się dowiesz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
you-know Napisano 21 Lipca 2014 Share Napisano 21 Lipca 2014 Miała to być D. omissa jednak kwiatki mi coś nie pasują, więc jest to tym czym być powinno czy jednak coś innego? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
you-know Napisano 21 Lipca 2014 Share Napisano 21 Lipca 2014 Jeszcze fota kwiatu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 21 Lipca 2014 Autor Share Napisano 21 Lipca 2014 Z tego co czytam to obecna D. omissa to niegdysiejsza D. ericsoniae. Ponieważ była jeszcze D. nitidula ssp. omissa, obecnie nazywana D. patens, to można trochę się pogubić, którą D. omissa ktoś miał na myśli sprzedając/wymieniając się z Tobą. Jakby tego było mało, ja pamiętam, że miałem dawno temu D. nitidula ssp. omissa x D. erocsoniae i powiedziałbym, że właśnie to masz. Ponieważ D. ericsoniae ma inne, różowawe kwiatki od tego co prezentujesz, to zdecydowanie nie pasuje to na obecnie nazywaną D. omissa. Nie wygląda to też na niegdysiejszą D. nitidula ssp. omissa (obecną D. patens), gdyż rozeta liściowa i kształt blaszki liściowej nie pasuje do tego gatunku. Dlatego skłaniam się do tego, że Ty posiadasz mieszańca. Niegdyś nazwanego D. nitidula ssp. omissa x D. ericsoniae (albo odwrotnie), a obecnie nazwany zostałby D. patens x D. omissa. W tym przypadku będą pasować zarówno i kwiat jak i blaszki liściowe. Jednak dodam, że specjalistą NIE jestem, napisałbym zapytanie do jakiegoś guru z innego kraju, co to tworzy mieszańce, zapewne będzie lepiej wiedział. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
you-know Napisano 21 Lipca 2014 Share Napisano 21 Lipca 2014 (edytowane) Dawną D. ericksoniae kiedyś miałem i pamiętałem ze miła inny kolor kwiatów a wyglądu liści nie pamiętałem, dlatego chcilem sie upewnic czy to inna forma barwna czy coś jeszcze innego, teraz widze ze mam pigmejskie nie wiadomo co. Jak byś mogł popytaj guru co do pigmejów, możesz uzywac moich fot, jak trzeba bede mogł robić dokladniejsze. Edytowane 21 Lipca 2014 przez you-know Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Draxos Napisano 30 Lipca 2014 Share Napisano 30 Lipca 2014 (edytowane) Kupiłem w kauflandzie jako laik. Były strasznie suche, odreanimowalem pojawiły sie nawet kropelki ale potem postanowiłem je rozsądzić było ich w sumie 7 w jednej doniczce 6cm. Jednak dziwnie zareagowały na przesadzenie. Nie wiem czy złe sie nimi zajmuje wydaje mi sie ze wszystkie to alicje? Czerwienieja od zbyt dużej ilości słońca czy ze względu na gatunek ? Edytowane 30 Lipca 2014 przez Draxos Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Draxos Napisano 30 Lipca 2014 Share Napisano 30 Lipca 2014 (edytowane) Nie mogłem tam dodać drugiej foty ale posty powinny sie połączyć w jeden. Kurde nie połączyły sie. Sory administracja Edytowane 30 Lipca 2014 przez Draxos Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 30 Lipca 2014 Share Napisano 30 Lipca 2014 Koszmar jakiś W czym Ty je posadzileś ? Za nisko jest podłoże, przecież wiekszość światła zabiera im doniczka. No i gdzie stoją ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Draxos Napisano 31 Lipca 2014 Share Napisano 31 Lipca 2014 Podłoże to sam torf. Stoją na oknie południowym a wysokość doniczki nie zabiera im słońca. Wiem ze wygladaja zle, przyschly po przesadzeniu bo ten torf nie przyjmował w ogóle wody. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 31 Lipca 2014 Share Napisano 31 Lipca 2014 A te żółte plamy na torfie to co to ? Jesteś pewny, że to czysty torf KWAŚNY bez nawozów ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 31 Lipca 2014 Share Napisano 31 Lipca 2014 Te żółte plamy to wyschnięty torf... Weź go podlej tak zacnie . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 31 Lipca 2014 Share Napisano 31 Lipca 2014 Jeśli masz suchy torf, to przed przesadzaniem roślin powinno się go namoczyć. Najlepiej kilka godzin by dobrze nasiąknął wodą. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Draxos Napisano 31 Lipca 2014 Share Napisano 31 Lipca 2014 Te plamy na zdjęciach to torf, który jest suchy. Jestem pewien na 100%, że jest to Torf o ph 4 zakupiony w sklepie ogrodniczym 5L za całe 3zł Od góry można lać? Woda demiralizowana z auchan żadna tam kranówka. Te podstawki zamontowałem sobie żeby ciągle była woda. Leje tam od 1 do 5cm wody. A co do tego czerwienienia. Co to za gatunki? Wszystkie to alicje? Jak kupowałem były zielone, wystawione były przez ostatnie dni na mocne słońce( na dworzu 28-33stopnie) były po ok 8godzin w słońcu, czasem jeszcze przenosilem je na drugie okno, gdzie słońce było po 16. I nie wiem jak je teraz zreanimować, czy odstawić je ze słońca czy zalac mocno podstawki i dać je w słońce? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 31 Lipca 2014 Share Napisano 31 Lipca 2014 Osobiście bym tak zrobił . Jak mają odżyć to odżyją właśnie tam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 31 Lipca 2014 Share Napisano 31 Lipca 2014 Draxos zobacz, że te suche plamy są pod roślinami, czyli korzenie w suszu, a do tego przy temp. powietrza ponad 30 stopni wystawiłeś je na pełne słońce. Jak one mają nie zmarnieć? Osobiście, wyjęłabym delikatnie rośliny w torfu, całe to podłoże wrzuciła do michy dużej, zalała wodą destylowaną, tak żeby aż się bajorko zrobiło. Po kilku minutach dokładnego mieszania i uciskania, żeby torf dobrze namókł, posadziłabym rośliny. I tak jak biedronka Ci już podpowiedziała - podłoże zawsze nakładamy od donicy po krawędź, nawet na początek z górką, bo on i tak osiądzie. Teraz słońce jest wysoko, więc rośliny masz całe oświetlone, ale jak słonko zejdzie niżej to krawędź na 100% będzie zasłaniać rośliny. Jeśli na początku były zielone i stały w markecie w ciemnościach to powinieneś je powoli przyzwyczajać to mocnego bezpośredniego słońca. Teraz, ponieważ temperatury mamy takie, jakie mamy postawiłabym rośliny w mniej ekstremalnym miejscu, jeśli chodzi słońce i temperaturę. Niech dojdą do sobie, a potem stopniowo na słońce. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi