Skocz do zawartości

Rosiczka - identyfikacja

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

Może być admirabilis lub aliciae, są do siebie baaaardzo podobne, jednak natalensis mi tu zupełnie nie pasuje. A jak wydłubać? Normalnie :P Na pewno nic nie uszkodzisz muchołówce, korzenie muchołówki są głęboko, a korzenie takiego rosiczkowego maleństwa tak głęboko nie powinny sięgnąć.

U mnie korzeń Aliciae był dłuższy niż średnica rosiczki (lub taki sam), i to był tylko jeden korzeń! Żadnych rozgałęzień tylko jeden korzeń.

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 639
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

U mnie korzeń Aliciae był dłuższy niż średnica rosiczki (lub taki sam), i to był tylko jeden korzeń! Żadnych rozgałęzień tylko jeden korzeń.

Muchołówka ma jeszcze bulwę, jej korzenie odchodzą od dołu bulwy w głąb, więc jest duża szansa, że korzenie rosiczki tylko łaskoczą bulwę, a nie sięgają lub ledwo co sięgają korzeni muchołówki.

Odnośnik do odpowiedzi

Wiedząc że w takim stadium ciężko rozpoznać przynależność gatunkową rosiczki, postanowiłem jednak napisać ten post z zapytaniem. Może ktoś podejrzewa jakiej rosiczki to mogą być siewki? Mój kumpel kupił nasiona na allegro i zasiał je z moim bratem. Nie wie jednak co to za gatunek bo sprzedawca tego nie określił a z kontaktem jest jakiś kłopot. Ja oczywiście podejrzewam że jest to nasz poczciwy capensis ;) Czekam jednak na Wasze typy.

post-6830-1409129564_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

generalnie ciężko stwierdzić co to za pigmejka- bez kwiatka. Chyba jedynie scorpioides jest taki wyróżniający się typowo. Ale bardziej wygląda na pulchella x nitidula, nie sądzę , żeby to była czysta pulchella ..

Nadmieniam, że gatunków pigmejek jest tysiąc pińcet sto dziewińcet : ))

Pozdrawiam

Edytowane przez Nwankwo
Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie chodzi o to,że mam pulchellaxnitidula i jest inna. Być może są w innym wieku i dlatego inne? Przy okazji wrzucę dla porównania.

Z drugiej strony nie spodziewałbym się jakiegoś ekstrymalnego gatunku pigmejki :)

Odnośnik do odpowiedzi