mrDIIL Napisano 21 Sierpnia 2014 Share Napisano 21 Sierpnia 2014 Może być admirabilis lub aliciae, są do siebie baaaardzo podobne, jednak natalensis mi tu zupełnie nie pasuje. A jak wydłubać? Normalnie Na pewno nic nie uszkodzisz muchołówce, korzenie muchołówki są głęboko, a korzenie takiego rosiczkowego maleństwa tak głęboko nie powinny sięgnąć. U mnie korzeń Aliciae był dłuższy niż średnica rosiczki (lub taki sam), i to był tylko jeden korzeń! Żadnych rozgałęzień tylko jeden korzeń. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 21 Sierpnia 2014 Share Napisano 21 Sierpnia 2014 U mnie korzeń Aliciae był dłuższy niż średnica rosiczki (lub taki sam), i to był tylko jeden korzeń! Żadnych rozgałęzień tylko jeden korzeń. Muchołówka ma jeszcze bulwę, jej korzenie odchodzą od dołu bulwy w głąb, więc jest duża szansa, że korzenie rosiczki tylko łaskoczą bulwę, a nie sięgają lub ledwo co sięgają korzeni muchołówki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narcyz Napisano 27 Sierpnia 2014 Share Napisano 27 Sierpnia 2014 Wiedząc że w takim stadium ciężko rozpoznać przynależność gatunkową rosiczki, postanowiłem jednak napisać ten post z zapytaniem. Może ktoś podejrzewa jakiej rosiczki to mogą być siewki? Mój kumpel kupił nasiona na allegro i zasiał je z moim bratem. Nie wie jednak co to za gatunek bo sprzedawca tego nie określił a z kontaktem jest jakiś kłopot. Ja oczywiście podejrzewam że jest to nasz poczciwy capensis Czekam jednak na Wasze typy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 27 Sierpnia 2014 Share Napisano 27 Sierpnia 2014 Też mi wygląda na capensisa. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
salivan Napisano 27 Sierpnia 2014 Share Napisano 27 Sierpnia 2014 (edytowane) Upolowana za 1.99zł w kauflandzie Czyżby D.aliciae? Edytowane 27 Sierpnia 2014 przez salivan Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 27 Sierpnia 2014 Share Napisano 27 Sierpnia 2014 Tak... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narcyz Napisano 28 Sierpnia 2014 Share Napisano 28 Sierpnia 2014 Potwierdzam Też jakiś czas temu zakupiłem podobną D.aliciae w Kauflandzie...tylko że za dychę ;D Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 31 Sierpnia 2014 Share Napisano 31 Sierpnia 2014 (edytowane) Proszę o identyfikację: Edytowane 31 Sierpnia 2014 przez karaluch Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 31 Sierpnia 2014 Share Napisano 31 Sierpnia 2014 (edytowane) Mi to wygląda na oblanceolatę . Ale nie jestem pewien w 100%. Edytowane 31 Sierpnia 2014 przez Sevillo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B-52 Napisano 1 Września 2014 Share Napisano 1 Września 2014 Co to za pigmejka? Na pewno nie roseana. Jakaś pulchella? Mam jedną pulchelle,ale jest jakby trochę inna. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 1 Września 2014 Share Napisano 1 Września 2014 (edytowane) karaluch pączki są spore jak na typowe rosiczki? Jak tak to Sevillo ma rację. A pigmejka B-52 to pulchella. Edytowane 1 Września 2014 przez Gość Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nwankwo Napisano 1 Września 2014 Share Napisano 1 Września 2014 (edytowane) generalnie ciężko stwierdzić co to za pigmejka- bez kwiatka. Chyba jedynie scorpioides jest taki wyróżniający się typowo. Ale bardziej wygląda na pulchella x nitidula, nie sądzę , żeby to była czysta pulchella .. Nadmieniam, że gatunków pigmejek jest tysiąc pińcet sto dziewińcet : )) Pozdrawiam Edytowane 1 Września 2014 przez Nwankwo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 2 Września 2014 Share Napisano 2 Września 2014 Też mi wygląda na pulchelle x nitidule. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B-52 Napisano 2 Września 2014 Share Napisano 2 Września 2014 No właśnie chodzi o to,że mam pulchellaxnitidula i jest inna. Być może są w innym wieku i dlatego inne? Przy okazji wrzucę dla porównania. Z drugiej strony nie spodziewałbym się jakiegoś ekstrymalnego gatunku pigmejki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 2 Września 2014 Share Napisano 2 Września 2014 Inny wiek, inne warunki. Wystarczy, że rośliny stoją po różnych stronach parapetu i już mogą się różnić kolorem i proporcjami. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi