Skocz do zawartości

Rosiczka - identyfikacja

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 639
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

D. capensis 'red' - na 99%, oraz adelae - świetnie że "kropelkuje" na parapecie! próbowałem tak zrobić z moją, ale ona aż krzyczała że chce do "szkiełka". Właśnie taką adelkę dostałem od Maja100 wiele miesięcy temu dziś jest już wieeeelgachna :D

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że identyfikacje idą średniawo. :wink:

Karaluch nie sfotografował na 100% D. oblanceolata, ona ma absolutnie inny kwiatek. Rozmyślałem nad D. communis, ale ona również ma inny kwiatek, o bladych płatkach. Podobnie nie do końca pasuje D. capillaris. Ponieważ kwiatek jest wyraźnie różowy to zarówno D. oblanceolata jak i D. communis odpadły z automatu. D. capillaris nie pasuje jednak z liścia. Tak sobie dalej gdybając pomyślałem o D. spatulata, ale tutaj nie znam lokantu o takim kształcie liści. I ostatecznie doszedłem do mieszańca: Drosera "Lantau Island, Hong Kong" = D. spatulata X oblanceolata. Pasuje zarówno kształt liścia jak i kolor kwiatka. Ale ja nie powiem na 100%, że to ten, bo nigdy go nie miałem, żeby na oczy zobaczyć.

Co do pigmejki B-52, to też dobrze krążyliście, ale to nie jest ani czysta D. pulchella, ani jej mieszaniec z D. nitidula, a dużo bardziej prawdopodobne, że będzie to inny jej mieszaniec, mianowicie: Drosera pulchella x ericksoniae.

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...
  • 3 weeks later...
Cześć, mogę prosić o oznaczenie? Dla mnie wszystkie wyglądają podobnie... Mam ją z hodowli in vitro i dziś musiałem przesadzić z powodu małej awarii. post-6917-1415470331_thumb.jpg

post-6917-1415470368_thumb.jpg

Rosiczkowym znawcą nie jestem, ale jak dla mnie to Drosera aliciae-(rosiczka Alicji).

Uwagę natomiast zwróciłem na inną rzecz... podłoże wygląda na wyschnięte na wiór a rosiczki powinny słać cały czas w wodzie, lubią błotko ;)

Odnośnik do odpowiedzi