natalia.t Napisano 26 Września 2014 Share Napisano 26 Września 2014 Co to? Chodzi mi o oba gatunki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meszugge Napisano 26 Września 2014 Share Napisano 26 Września 2014 Jak dla mnie to wygląda na dwa capensisy i małą D. adelae. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 26 Września 2014 Share Napisano 26 Września 2014 Capensis niekoniecznie, natomiast moja mala adelka wygląda identycznie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 26 Września 2014 Share Napisano 26 Września 2014 D. capensis 'red' - na 99%, oraz adelae - świetnie że "kropelkuje" na parapecie! próbowałem tak zrobić z moją, ale ona aż krzyczała że chce do "szkiełka". Właśnie taką adelkę dostałem od Maja100 wiele miesięcy temu dziś jest już wieeeelgachna Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 26 Września 2014 Share Napisano 26 Września 2014 Czyli zamiast swojej zamówionej D. madagascariensis dostałam dwa capensisy i drugą adelae? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 26 Września 2014 Share Napisano 26 Września 2014 Czyli zamiast swojej zamówionej D. madagascariensis dostałam dwa capensisy i drugą adelae? Na pewno nie masz madagaskarskiej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 26 Września 2014 Share Napisano 26 Września 2014 Uuu no to słabo :/ Może napisz skąd to masz ? Spijając ile temu dostałeś adelkę ? bo się już nie mogę doczekać kiedy będzie taka piękna jak Twoja Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 26 Września 2014 Autor Share Napisano 26 Września 2014 Widzę, że identyfikacje idą średniawo. Karaluch nie sfotografował na 100% D. oblanceolata, ona ma absolutnie inny kwiatek. Rozmyślałem nad D. communis, ale ona również ma inny kwiatek, o bladych płatkach. Podobnie nie do końca pasuje D. capillaris. Ponieważ kwiatek jest wyraźnie różowy to zarówno D. oblanceolata jak i D. communis odpadły z automatu. D. capillaris nie pasuje jednak z liścia. Tak sobie dalej gdybając pomyślałem o D. spatulata, ale tutaj nie znam lokantu o takim kształcie liści. I ostatecznie doszedłem do mieszańca: Drosera "Lantau Island, Hong Kong" = D. spatulata X oblanceolata. Pasuje zarówno kształt liścia jak i kolor kwiatka. Ale ja nie powiem na 100%, że to ten, bo nigdy go nie miałem, żeby na oczy zobaczyć. Co do pigmejki B-52, to też dobrze krążyliście, ale to nie jest ani czysta D. pulchella, ani jej mieszaniec z D. nitidula, a dużo bardziej prawdopodobne, że będzie to inny jej mieszaniec, mianowicie: Drosera pulchella x ericksoniae. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nafarcie Napisano 19 Października 2014 Share Napisano 19 Października 2014 Witam, wyrosła mi sama rosiczka oznaczona czerwonym kołem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 19 Października 2014 Autor Share Napisano 19 Października 2014 D. capensis, a ta bida na środku doniczki, to co to ma być? D. prolifera? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nafarcie Napisano 19 Października 2014 Share Napisano 19 Października 2014 Dokładnie, odradza się jak feniks z popiołów. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pavulon Napisano 8 Listopada 2014 Share Napisano 8 Listopada 2014 Cześć, mogę prosić o oznaczenie? Dla mnie wszystkie wyglądają podobnie... Mam ją z hodowli in vitro i dziś musiałem przesadzić z powodu małej awarii. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 8 Listopada 2014 Share Napisano 8 Listopada 2014 Cześć, mogę prosić o oznaczenie? Dla mnie wszystkie wyglądają podobnie... Mam ją z hodowli in vitro i dziś musiałem przesadzić z powodu małej awarii. Rosiczkowym znawcą nie jestem, ale jak dla mnie to Drosera aliciae-(rosiczka Alicji). Uwagę natomiast zwróciłem na inną rzecz... podłoże wygląda na wyschnięte na wiór a rosiczki powinny słać cały czas w wodzie, lubią błotko Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pavulon Napisano 8 Listopada 2014 Share Napisano 8 Listopada 2014 Dzięki za odp. Masz rację- podłoże suchutkie było przy zdjęciu. Teraz jest już podlana i doniczka stoi w podstawce z wodą RO. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 9 Listopada 2014 Share Napisano 9 Listopada 2014 Stawiałbym na Drosera spatulata. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi