Skocz do zawartości

Rosiczka - identyfikacja

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo dziękuje za pomoc Hesperyda oraz hddk!

Ostatnio zachodziłem w głowę o co chodzi z tym zamieszaniem odnośnie tych 3 nazw.

Czyli podsumowując.

Można używać każdej z nazw, gdyż są to synonimy tego samego gatunku?

Tylko wyróżnia się w jego obrębie małe różnice między roślinami?

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 639
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

hej, tak jak pisałem w swoim poście w przywitalni pół roku temu postanowiłem zrobić na parapecie hospicjum dla szczątków z hipermarketu a tu szczątki wyrosły i w nagrodę chcę im dać dobre warunki do życia, tylko nie wiem o jakim gatunku czytać żeby zadbać właściwie. kopułka ma około 10 cm średnicy, a liście zaczynają tworzyć struktury piętrowe (zaznaczone na jednym z obrazków). w sumie to trafiłem tu szukając info czy czasem nie muszę jej przesadzić lub podzielić na kilka, bo tam gęsto, więc poza nazwą możecie mi coś podpowiedzieć jak jej zrobić dobrze.

Rosiczka.jpg

ros_err1.jpg

ros_err2.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj,

na forum są super poradniki dla początkujących. Opcje szukaj też dadzą zawsze odpowiedź...

siedzę i czytam właśnie, bo świeżo co tu trafiłem. co nie zmienia faktu że po przejrzeniu już kilku tematów dalej nie wiem co za typa trzymam w kuchni...

obstawiam Drosera anglica i Drosera capensis, ale stawiam na tę pierwszą, bo jak na Drosera capensis troszkę za krótkie liście.

Odnośnik do odpowiedzi

To jest D. capensis, wygląda bardzo nieciekawe bo jest mocno niedoświetlona, niewybarwiona, nie ma kropelek i tworzy pięterka.

dzięks za info. w chwili obecnej wygląda najciekawiej od kiedy ją kupiłem. przeniosłem ją w lepiej oświetlone miejsce i zabieram się za doczytanie jak jej tu dalej poprawić warunki bytowe

Odnośnik do odpowiedzi

To jest roślina bardzo prosta/niewymagająca w uprawie - uważam, że niezniszczalna (uśmiercić ją to prawdziwy wyczyn). Jeżeli zapewnisz jej dużo światła, stały dostęp do wody demineralizowanej i destylowanej, to nie powinieneś mieć żadnych problemów w uprawie.

Edytowane przez wksek
Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Takie coś mi wyrosło. Kiedyś w tym pojemniku wysiałem D. peltate, ale nic nie wzeszło. Czy to możliwe że potrzebowała prawie roku by wykiełkować? Zdjęcie robione telefonem i niestety kiepskiej jakości.

post-6621-1424770198_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi