meszugge Napisano 24 Lutego 2015 Share Napisano 24 Lutego 2015 Tak to D. binata. Młode z pędów kwiatowych czekające na wiosnę. Dzięki za pomoc. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 24 Lutego 2015 Share Napisano 24 Lutego 2015 Czy to możliwe że potrzebowała prawie roku by wykiełkować? Tak to możliwe, rosiczki bulwiaste potrafią wykiełkować nawet po dwóch latach. Trzymasz ją w jakimś zamkniętym pojemniku z innymi roślinami? Nasiona zazwyczaj potrzebują ciepłej stratyfikacji. Być może Twoja wykiełkowała dopiero po dłuższym czasie leżenia w cieple. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meszugge Napisano 24 Lutego 2015 Share Napisano 24 Lutego 2015 Rosną w takim plastikowym zamykanym pojemniczku w jakim kupuje się ciasta. Trzymam tam kilka młodych alicji, rozmnożone binaty, muchołówki. No i całość zarasta U. calycifida Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 24 Lutego 2015 Share Napisano 24 Lutego 2015 Tak myślałem, że to binata zastanawiało mnie tylko czemu nie zimuje, ale skoro to rozmnożona roślina z liścia to wszystko jasne . A co do peltaty to tak jak mówi hesperyda, nasiona wymagają ciepłej stratyfikacji i dlatego może się zdarzyć, że późno wykiełkują. Kiedyś wysiałem wiosną peltate, już myślałem ze nic z tego, bo po kilku miesiącach nic się nie działo i w to miejsce posiałem jakąś inną rosiczkę, i jesienią wykiełkowały obydwie . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 16 Marca 2015 Share Napisano 16 Marca 2015 Witam ponownie. Po całej mojej hodowli rozsiały się te oto rosiczki(nie dopilnowałem dojrzałych pąków kwiatowych). Nie mogę odgadnąć co to za gatunek, chociaż podejrzewam droserę capillaris. Ostatnio Hesperyda sądziła, że może to być spatulata, co sądzicie? Capillaris/spatulata czy coś jeszcze innego? pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emczer Napisano 16 Marca 2015 Share Napisano 16 Marca 2015 Przed chwilą w klejuchu odkryłem to maleństwo... Ku wielkiemu zaskoczeniu, musiało niedawno wykiełkować, a nie jest to nic, co posiadam w terrarium. Prosiłbym o identyfikację, bo parę pomysłów mam, ale specem nie jestem i walę na ślepo. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Snello Napisano 16 Marca 2015 Share Napisano 16 Marca 2015 Przed chwilą w klejuchu odkryłem to maleństwo... Ku wielkiemu zaskoczeniu, musiało niedawno wykiełkować, a nie jest to nic, co posiadam w terrarium. Prosiłbym o identyfikację, bo parę pomysłów mam, ale specem nie jestem i walę na ślepo. Wygląda mi to na Drosere schizandre http://roslinyowadozerne.eu/art/rosliny/dr...-schizandra.php Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 16 Marca 2015 Share Napisano 16 Marca 2015 (edytowane) To mała adelka Odbiła od korzenia zapewne Małe adelki niepodobne są do mamusi Edytowane 16 Marca 2015 przez biedronkaoo7 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morakam Napisano 16 Marca 2015 Share Napisano 16 Marca 2015 Witam ponownie. Po całej mojej hodowli rozsiały się te oto rosiczki(nie dopilnowałem dojrzałych pąków kwiatowych). Nie mogę odgadnąć co to za gatunek, chociaż podejrzewam droserę capillaris. Ostatnio Hesperyda sądziła, że może to być spatulata, co sądzicie? Capillaris/spatulata czy coś jeszcze innego? pozdrawiam drosera spatulata Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emczer Napisano 16 Marca 2015 Share Napisano 16 Marca 2015 Wygląda mi to na Drosere schizandre Było by to zbyt piękne, a jednocześnie jest chyba zbyt niemożliwe. Szkoda To mała adelka Odbiła od korzenia zapewne Małe adelki nie podobne są do mamusi Chyba Biedroneczko rozwikłałaś tajemnicę! Bo faktycznie przypomniało mi się teraz, że uzupełniałem tam raz braki w torfie torfem z doniczki z małej adelki, która niestety nie przeżyła. Minęło z dobre pół roku czasu, aż zapomniałem o tym kompletnie, ale chyba faktycznie trafiłaś! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Snello Napisano 16 Marca 2015 Share Napisano 16 Marca 2015 Było by to zbyt piękne, a jednocześnie jest chyba zbyt niemożliwe. Szkoda Chyba Biedroneczko rozwikłałaś tajemnicę! Bo faktycznie przypomniało mi się teraz, że uzupełniałem tam raz braki w torfie torfem z doniczki z małej adelki, która niestety nie przeżyła. Minęło z dobre pół roku czasu, aż zapomniałem o tym kompletnie, ale chyba faktycznie trafiłaś! Tak czy inaczej wszystko w rodzinie zostaje ;] Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porter Napisano 16 Marca 2015 Share Napisano 16 Marca 2015 Emczer, na pewno to jest D. adelae Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
podqwkaikopytko Napisano 19 Marca 2015 Share Napisano 19 Marca 2015 Poproszę o identyfikację gatunków . 1. Dorosłe osobniki tego samego gatunku 2. Maluszki które urosły u mnie w domu z nasionek otrzymanych od znajomej (mix) Jak dla mnie są wszystkie takie same poza tym że część ma rosę białą a część różowo-czerwoną Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 19 Marca 2015 Share Napisano 19 Marca 2015 W poście 249 pytałaś o to samo... w poście 250 otrzymałaś odpowiedź... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
podqwkaikopytko Napisano 19 Marca 2015 Share Napisano 19 Marca 2015 Maluchy nie są oznaczone , nie ich dotyczył post Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi