wksek Napisano 27 Maja 2015 Share Napisano 27 Maja 2015 Bardzo podobne zdjęcie z dobrze rozwiniętymi "łapkami" = ! KLIK ! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 1 Czerwca 2015 Share Napisano 1 Czerwca 2015 (edytowane) Sprzedano mi tą rosiczkę jako D. Capensis "Red", ale jakoś podejrzanie się wybarwia. Potwierdzicie lub obalicie to, że to "Red"? Może na zdjęciu tego nie widać, ale łodygi robią się czerwone. Edytowane 1 Czerwca 2015 przez maciek0421 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emczer Napisano 8 Czerwca 2015 Share Napisano 8 Czerwca 2015 Wrzuciłem to zdjęcie już w swoim temacie, ale i tutaj wrzucę, może ktoś będzie coś wiedział. Wyrosła z nasiona, które pobrałem z rosiczki alicji. Nie było raczej możliwości, by wysiało się tam coś innego, więc podejrzewam, że coś się skrzyżowało. Chyba, że się mylę, ale mojej d. spatulata, która mogła by się rozsiać to nie przypomina. Jakieś pomysły? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 8 Czerwca 2015 Share Napisano 8 Czerwca 2015 Powiem Ci, że to baaaaardzo przypomina spatulate. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emczer Napisano 8 Czerwca 2015 Share Napisano 8 Czerwca 2015 (edytowane) No, tylko w sumie nie wiem, czy moja d. spatulata, to w ogóle d. spatulata Do tego z nasion, które posiałem w innym miejscu z tej rosiczki, nie wzeszło nic, tak, że ciekawa sprawa. Nic, wrzucę możliwą matkę później też do identyfikacji, zobaczymy. Odnośnie powyższego - spatulata, czy coś innego? Edytowane 8 Czerwca 2015 przez Marrom Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 8 Czerwca 2015 Share Napisano 8 Czerwca 2015 Wygląda jak niewybarwiona spatulata Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 8 Czerwca 2015 Share Napisano 8 Czerwca 2015 Spatulata. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 8 Czerwca 2015 Share Napisano 8 Czerwca 2015 Ta rosiczka bardziej przypomina mi moją tokaiensis niż spatulatę. Ale kto by tam umiał je rozróżnić Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 8 Czerwca 2015 Share Napisano 8 Czerwca 2015 Słoneczka mało. Taką rosiczkę już wystawiłbym na słońce znając mnie i niech sobie tam siedzi do jesieni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emczer Napisano 8 Czerwca 2015 Share Napisano 8 Czerwca 2015 (edytowane) Obiekt pierwszy i drugi z moich zdjęć były trzymane w tych samych warunkach. (Terrarium, ~50W power led) Nie wybarwiona... Bo nigdy nie chciała. Czy to balkon z pełnym południowym słońcem i ponad 30 stopni, czy panel led przez zimę, który mi wybarwia liście dzbanków na ładny rumiany kolor, jej nie ruszył. Może lubi coś innego na co jeszcze nie wpadłem. Drugi rok ją mam i cały czas ani myśli nabrać kolorów. Nie mniej, te dwie mogą być ze sobą jakoś powiązane, ale cholera wie co z czym mi się możliwie skrzyżowało, bądź skąd się wzięła i powstała osobnica z pierwszego zdjęcia. Drugą mam od kogoś z forum, pierwsza z nasion jak wspomniałem i widzę różnice znaczące w ich wyglądzie, albo jestem przewrażliwiony. O ile fajnie było by wiedzieć co to za cuda, to jakoś do życia mi to potrzebne nie jest, grunt, że rosną i cieszą moje oko Edytowane 8 Czerwca 2015 przez emczer Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 8 Czerwca 2015 Share Napisano 8 Czerwca 2015 Raczej Ci się nie skrzyżowały w cudowny sposób dwa samopylne gatunki rosiczek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 12 Czerwca 2015 Share Napisano 12 Czerwca 2015 Ktoś ma jakiś pomysł co to może być? Rośnie, rośnie i nie może urosnąć. (a ma już półtora roku). Średnica około 2-2,5 cm max. Czy to możliwe, iż jest to od dawna zaginiona (w mojej hodowli) D. capillaris? Pozdrawiam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 13 Czerwca 2015 Share Napisano 13 Czerwca 2015 Może Drosera Dielsiana? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damian.sze Napisano 13 Czerwca 2015 Share Napisano 13 Czerwca 2015 (edytowane) Może Drosera Dielsiana? Ja bym D. dielsiana nie obstawiał. Ja mam taką spatulatową zagadkę, bo raczej to D spatulata jest ale jakaś taka inna. xD To jakaś odmiana? Edytowane 13 Czerwca 2015 przez damian.sze@op.pl Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 13 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2015 To jest D. spatulata, ale nie dojdziemy jaka, bo tych lokantów jest dużo, część z nich podobna do siebie. Ja kiedyś taką miałem i była o białych kwiatkach akurat, ale Twoja może mieć mp. różowe, także poza D. spatulata nic więcej nie zdziałamy w temacie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi