Skocz do zawartości

Rosiczka - identyfikacja

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 639
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Sprzedano mi tą rosiczkę jako D. Capensis "Red", ale jakoś podejrzanie się wybarwia. Potwierdzicie lub obalicie to, że to "Red"?

post-7009-1433172654_thumb.jpg

Może na zdjęciu tego nie widać, ale łodygi robią się czerwone.

Edytowane przez maciek0421
Odnośnik do odpowiedzi

Wrzuciłem to zdjęcie już w swoim temacie, ale i tutaj wrzucę, może ktoś będzie coś wiedział.

Wyrosła z nasiona, które pobrałem z rosiczki alicji. Nie było raczej możliwości, by wysiało się tam coś innego, więc podejrzewam, że coś się skrzyżowało.

Chyba, że się mylę, ale mojej d. spatulata, która mogła by się rozsiać to nie przypomina.

Jakieś pomysły? :P

5HudBO4.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

No, tylko w sumie nie wiem, czy moja d. spatulata, to w ogóle d. spatulata :P

Do tego z nasion, które posiałem w innym miejscu z tej rosiczki, nie wzeszło nic, tak, że ciekawa sprawa.

Nic, wrzucę możliwą matkę później też do identyfikacji, zobaczymy.

Odnośnie powyższego - spatulata, czy coś innego?

qJmf4nJ.jpg

Edytowane przez Marrom
Odnośnik do odpowiedzi

Obiekt pierwszy i drugi z moich zdjęć były trzymane w tych samych warunkach. (Terrarium, ~50W power led)

Nie wybarwiona... Bo nigdy nie chciała. :P Czy to balkon z pełnym południowym słońcem i ponad 30 stopni, czy panel led przez zimę, który mi wybarwia liście dzbanków na ładny rumiany kolor, jej nie ruszył. Może lubi coś innego na co jeszcze nie wpadłem. Drugi rok ją mam i cały czas ani myśli nabrać kolorów.

Nie mniej, te dwie mogą być ze sobą jakoś powiązane, ale cholera wie co z czym mi się możliwie skrzyżowało, bądź skąd się wzięła i powstała osobnica z pierwszego zdjęcia.

Drugą mam od kogoś z forum, pierwsza z nasion jak wspomniałem i widzę różnice znaczące w ich wyglądzie, albo jestem przewrażliwiony. O ile fajnie było by wiedzieć co to za cuda, to jakoś do życia mi to potrzebne nie jest, grunt, że rosną i cieszą moje oko :)

Edytowane przez emczer
Odnośnik do odpowiedzi

To jest D. spatulata, ale nie dojdziemy jaka, bo tych lokantów jest dużo, część z nich podobna do siebie. Ja kiedyś taką miałem i była o białych kwiatkach akurat, ale Twoja może mieć mp. różowe, także poza D. spatulata nic więcej nie zdziałamy w temacie.

Odnośnik do odpowiedzi