damian.sze Napisano 13 Czerwca 2015 Share Napisano 13 Czerwca 2015 To jest D. spatulata, ale nie dojdziemy jaka, bo tych lokantów jest dużo, część z nich podobna do siebie. Ja kiedyś taką miałem i była o białych kwiatkach akurat, ale Twoja może mieć mp. różowe, także poza D. spatulata nic więcej nie zdziałamy w temacie. Ok. Dziękuję. Ma różowe kwiaty. Tyko jest jakby większa i ma inne liście. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Johny Napisano 28 Czerwca 2015 Share Napisano 28 Czerwca 2015 (edytowane) Bardzo proszę o identyfikację moich dwóch nabytków: 1. http://zapodaj.net/6f1397cd7b27b.jpg.html 2. http://zapodaj.net/7d42ebfda3e1c.jpg.html Edytowane 28 Czerwca 2015 przez Johny Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 28 Czerwca 2015 Share Napisano 28 Czerwca 2015 ta pierwsza to może być hilaris druga, peltata lub gigantea to tylko domysły Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 28 Czerwca 2015 Share Napisano 28 Czerwca 2015 Pierwsza to może być faktycznie jak karaluch napisał Drosera hilaris lub Drosera graomogolensis. Co do drugiej nic nie powiem ale jest to pewnie rosiczka bulwiasta pnąca. Obstawiałbym drosera auriculata ale tutaj mogę się mylić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porter Napisano 28 Czerwca 2015 Share Napisano 28 Czerwca 2015 Na pewno pierwsza roślina to nie jest D.graomogolensis, też bym stawiał na D.hilaris Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Johny Napisano 28 Czerwca 2015 Share Napisano 28 Czerwca 2015 Tę drugą sprzedano mi jako D. Madagascariensis. Powątpiewając spytałem... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 28 Czerwca 2015 Share Napisano 28 Czerwca 2015 Tę drugą sprzedano mi jako D. Madagascariensis. Powątpiewając spytałem... A tą pierwszą sprzedano ci jako Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Johny Napisano 28 Czerwca 2015 Share Napisano 28 Czerwca 2015 A tą pierwszą sprzedano ci jako nie pamiętam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myself Napisano 28 Czerwca 2015 Share Napisano 28 Czerwca 2015 Jak dla mnie druga wygląda na D. menziesii. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 28 Czerwca 2015 Share Napisano 28 Czerwca 2015 Jak dla mnie druga wygląda na D. menziesii. Też tak stawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 28 Czerwca 2015 Share Napisano 28 Czerwca 2015 Tak pierwsza to hilaris a druga jak inni mówią menziesii. Ale jest wiele rosiczek bulwiastych podobnych do mensiesii z takimi okrągłymi listkami. Myślę że ostatecznie będzie można ją oznaczyć po zakwitnieniu. Ale patrząc na popularność manziesii obstawiłabym że to właśnie ta rosiczka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 30 Czerwca 2015 Share Napisano 30 Czerwca 2015 witam mam rosiczkę (chyba pigmejska) jaki to gatunek zdjęcia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 30 Czerwca 2015 Share Napisano 30 Czerwca 2015 Drosera pulchella x nitidula jeśli mam racje Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 30 Czerwca 2015 Share Napisano 30 Czerwca 2015 To raczej nie to. Pulchella x nitidula nie ma takiego futerka na stożku wzrostu. To mi bardziej przypomina D. pygmaea. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myself Napisano 30 Czerwca 2015 Share Napisano 30 Czerwca 2015 D. pygmaea raczej ma cieńsze ogonki liściowe. Według mnie pasuje do opisu na doniczce - D. helodes Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi