Skocz do zawartości

Rosiczka - identyfikacja

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 639
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Może, ale jest tak zmarnowana że równie dobrze może to być "Baines Kloof". "Wide Leaf" raczej ma liście skierowane do góry a tej Twojej zawijają się jak "Baines Kloof". Najlepiej doprowadź ją do porządnego stanu wtedy łatwiej będzie ostatecznie zadecydować.

Odnośnik do odpowiedzi

Może, ale jest tak zmarnowana że równie dobrze może to być "Baines Kloof". "Wide Leaf" raczej ma liście skierowane do góry a tej Twojej zawijają się jak "Baines Kloof". Najlepiej doprowadź ją do porządnego stanu wtedy łatwiej będzie ostatecznie zadecydować.

Własnie problem polega na tym, że coś marudnie rośnie, raz podsycha raz ładnie yrasta, mam ją od nasionka i jakoś taka maruda z niej... łaśnie zabieram sie za przesadzanie chyba przesadzę do większej donicy ;)

Super jakby to była "Baines Kloof" :)

Odnośnik do odpowiedzi

Jak najbardziej można, to jest najlepszy pomysł. Pewnie na początku się przypali ale potem powinna pięknie rosnąć. Ta tutaj w ogóle nie ma kropelek i nie widać na niej ani grama czerwonego koloru, wygląda jakby nie miała dostępu do światła.

Odnośnik do odpowiedzi

Wpadł mi w ręce jakiś mutant. :O Na początku wyglądał jak mała D. madagascariensis. O tak:

2015-06-14_17_19_33.jpg

Potem zaczęło się dziać. Jakieś 2 tyg. temu uschła a na jej czubku zaczęło coś rosnąć. Teraz wygląda tak:

2015-07-07_23_36_29.jpg

Słaba jakość, ale jest tak małe, że nie mogę inaczej.

Przez lupę wygląda tak, jakby na szczycie jakiejś uschniętej rosiczki np. D. madagascariensis rósł gatunek podobny do D. dielsiana itp.

Nie mam zielonego pojęcia co to jest. Czy ktoś byłby w stanie mi pomóc? Może powinienem czekać i patrzeć co czas przyniesie?

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

Nie potrafię rozróżnić gatunków w obrębie tych par, a wysiewałam nasionka wszystkich wymienionych rosiczek. Będą kwitnąć, więc jeśli kwiatek ułatwi identyfikację, to będę mogła wrzucić zdjęcia.

D. coccicaulis clon 2 czy D. dielsiana? (Ma 4cm)

post-6052-1437737012_thumb.jpg

D. spatulata czy D. communis? (3cm)

post-6052-1437736998_thumb.jpg

I jeszcze chcę się upewnić - D. sp. South Africa? (2cm)

post-6052-1437737004_thumb.jpg

Edytowane przez myself
Odnośnik do odpowiedzi

Witam ostatnio sobie przeglądam allegro i znajduję coś takiego link. Rosiczka z niebieskimi kroplami. Ktoś może wie co to za gatunek? Choć też możliwe że taka rosiczka nie istnieje. Czy taką rosiczkę dało by się z nasiona wyhodować?

Edytowane przez StachuRosja
Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Ponownie muszę poprosić was o pomoc.

Na wystawie w Warszawie kupiłem od Carnisany kilka D. tomentosa var. tomentosa.

W Carnisanie panuje jeden chaos jeśli chodzi o gatunki rosiczek z tej grupy co poskutkowało błędnym nazewnictwem posiadanych przez nich roślin.

Postanowiłem poczekać aż rośliny zakwitną i po kwitnięciu dochodzę do wniosku, że to nie może być prawdziwa D. tomentosa.

Na pędzie kwiatowym nie widać ani śladu charakterystycznych włosków, a liście mimo, że odmienne od D. tomentosy var. glabraty nadal nie są podobne do czystej tomentosy.

Według mnie jest im bliżej do podłużnych liści D. montany niż do D. tomentosy var. glabraty czy D. tomentosy var. tomentosy...

Czy to możliwe, żeby tomentosa wykształcała pędy kwiatowe bez włosków?

(rośliny stoją na południowym parapecie w terrarium, jako jedyne nie wybarwiły się - w przeciwieństwie do posiadanych przeze mnie D. tomentosy var. glabraty).

Co sądzicie?

post-6980-1438176785_thumb.jpg

post-6980-1438176793_thumb.jpg

post-6980-1438176835_thumb.jpg

Edytowane przez Iglacy
Odnośnik do odpowiedzi

Pod koniec maja kupiłam kapturnicę, przypadek sprawił, że po jakimś czasie zobaczyłam, że w doniczce rośnie z nią maleńka rosiczka. Obecnie maluch jest już większy, a po upolowaniu owocówki zaczął rosnąć dużo szybciej. Nie wiem jednak do dziś jaka to odmiana.

post-7081-1438424937_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi