Hesperyda Napisano 30 Czerwca 2015 Share Napisano 30 Czerwca 2015 Masz rację pewnie jest tak jak mówisz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 1 Lipca 2015 Share Napisano 1 Lipca 2015 (edytowane) Cześć, nadszedł czas porządków i podmnian podłoża więc kolejna zagadkowa capensis, jakoś dziwnie wygląda ta rosiczka na foto, czy to moze być Drosera capensis "Wide Leaf" ?? Edytowane 1 Lipca 2015 przez comandos21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 1 Lipca 2015 Share Napisano 1 Lipca 2015 Może, ale jest tak zmarnowana że równie dobrze może to być "Baines Kloof". "Wide Leaf" raczej ma liście skierowane do góry a tej Twojej zawijają się jak "Baines Kloof". Najlepiej doprowadź ją do porządnego stanu wtedy łatwiej będzie ostatecznie zadecydować. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 1 Lipca 2015 Share Napisano 1 Lipca 2015 Może, ale jest tak zmarnowana że równie dobrze może to być "Baines Kloof". "Wide Leaf" raczej ma liście skierowane do góry a tej Twojej zawijają się jak "Baines Kloof". Najlepiej doprowadź ją do porządnego stanu wtedy łatwiej będzie ostatecznie zadecydować. Własnie problem polega na tym, że coś marudnie rośnie, raz podsycha raz ładnie yrasta, mam ją od nasionka i jakoś taka maruda z niej... łaśnie zabieram sie za przesadzanie chyba przesadzę do większej donicy Super jakby to była "Baines Kloof" Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 1 Lipca 2015 Share Napisano 1 Lipca 2015 A tej rosiczki nie można na zewnątrz trzymać jak inne capensisy? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 1 Lipca 2015 Share Napisano 1 Lipca 2015 Jak najbardziej można, to jest najlepszy pomysł. Pewnie na początku się przypali ale potem powinna pięknie rosnąć. Ta tutaj w ogóle nie ma kropelek i nie widać na niej ani grama czerwonego koloru, wygląda jakby nie miała dostępu do światła. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 7 Lipca 2015 Share Napisano 7 Lipca 2015 Wpadł mi w ręce jakiś mutant. Na początku wyglądał jak mała D. madagascariensis. O tak: Potem zaczęło się dziać. Jakieś 2 tyg. temu uschła a na jej czubku zaczęło coś rosnąć. Teraz wygląda tak: Słaba jakość, ale jest tak małe, że nie mogę inaczej. Przez lupę wygląda tak, jakby na szczycie jakiejś uschniętej rosiczki np. D. madagascariensis rósł gatunek podobny do D. dielsiana itp. Nie mam zielonego pojęcia co to jest. Czy ktoś byłby w stanie mi pomóc? Może powinienem czekać i patrzeć co czas przyniesie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myself Napisano 24 Lipca 2015 Share Napisano 24 Lipca 2015 (edytowane) Nie potrafię rozróżnić gatunków w obrębie tych par, a wysiewałam nasionka wszystkich wymienionych rosiczek. Będą kwitnąć, więc jeśli kwiatek ułatwi identyfikację, to będę mogła wrzucić zdjęcia. D. coccicaulis clon 2 czy D. dielsiana? (Ma 4cm) D. spatulata czy D. communis? (3cm) I jeszcze chcę się upewnić - D. sp. South Africa? (2cm) Edytowane 24 Lipca 2015 przez myself Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 24 Lipca 2015 Share Napisano 24 Lipca 2015 To pierwsze jeśli mam wybierać z Twoich typów to będzie D.coccicaulis clon 2. Ale nie wiem czym się różni ten clon 2 od zwykłej coccicaulis. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 25 Lipca 2015 Share Napisano 25 Lipca 2015 (edytowane) Witam ostatnio sobie przeglądam allegro i znajduję coś takiego link. Rosiczka z niebieskimi kroplami. Ktoś może wie co to za gatunek? Choć też możliwe że taka rosiczka nie istnieje. Czy taką rosiczkę dało by się z nasiona wyhodować? Edytowane 25 Lipca 2015 przez StachuRosja Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meszugge Napisano 25 Lipca 2015 Share Napisano 25 Lipca 2015 Nie ma takich rosiczek. Zdjęcie jest mocno podrasowane. Widać po kolorach. Do tej pory widziałem to zdjęcie parę razy na ebayu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 25 Lipca 2015 Autor Share Napisano 25 Lipca 2015 Ludzie, trochę więcej pomyślunku. To jest po prostu przerobione zdjęcie... Tak samo jak jest hodowana na fioletowym torfie z piaskiem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 29 Lipca 2015 Share Napisano 29 Lipca 2015 (edytowane) Witam! Ponownie muszę poprosić was o pomoc. Na wystawie w Warszawie kupiłem od Carnisany kilka D. tomentosa var. tomentosa. W Carnisanie panuje jeden chaos jeśli chodzi o gatunki rosiczek z tej grupy co poskutkowało błędnym nazewnictwem posiadanych przez nich roślin. Postanowiłem poczekać aż rośliny zakwitną i po kwitnięciu dochodzę do wniosku, że to nie może być prawdziwa D. tomentosa. Na pędzie kwiatowym nie widać ani śladu charakterystycznych włosków, a liście mimo, że odmienne od D. tomentosy var. glabraty nadal nie są podobne do czystej tomentosy. Według mnie jest im bliżej do podłużnych liści D. montany niż do D. tomentosy var. glabraty czy D. tomentosy var. tomentosy... Czy to możliwe, żeby tomentosa wykształcała pędy kwiatowe bez włosków? (rośliny stoją na południowym parapecie w terrarium, jako jedyne nie wybarwiły się - w przeciwieństwie do posiadanych przeze mnie D. tomentosy var. glabraty). Co sądzicie? Edytowane 29 Lipca 2015 przez Iglacy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aShadow Napisano 1 Sierpnia 2015 Share Napisano 1 Sierpnia 2015 Pod koniec maja kupiłam kapturnicę, przypadek sprawił, że po jakimś czasie zobaczyłam, że w doniczce rośnie z nią maleńka rosiczka. Obecnie maluch jest już większy, a po upolowaniu owocówki zaczął rosnąć dużo szybciej. Nie wiem jednak do dziś jaka to odmiana. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 1 Sierpnia 2015 Share Napisano 1 Sierpnia 2015 Przypomina mi D. natalensis ale poczekaj jeszcze jak podrośnie, wtedy będzie łatwiej stwierdzić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi