aShadow Napisano 1 Sierpnia 2015 Share Napisano 1 Sierpnia 2015 Dzięki Mi też, ale wolałam to od kogoś innego usłyszeć Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 1 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2015 Iglacy, bardzo bym chciał Ci pomóc, ale trochę nie znam się na tej grupie... :/ One tam potrafią się różnić owłosieniem na pędzie i to już inny gatunek/podgatunek... Może zapytaj na CPUK. Tam są ludzie, którym to nie sprawi większego problemu, ale może będziesz musiał jeszcze jakiś opis dodać, jeżeli nie wszystko wyraźnie widać. Bardzo dziwne, że rośnie Ci tak nieestetycznie, jak inne mają się doskonale... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 1 Sierpnia 2015 Share Napisano 1 Sierpnia 2015 Bardzo dziękuje za odpowiedź Krzyśku ^^ już myślałem, że nikt się nie odezwie x) I tu jest właśnie problem, mało osób je rozróżnia, chyba faktycznie będę musiał zapytać na cpuku. :/ A co do nieestetycznego wyglądu roślin, sam zastanawiałem się czemu akurat w tej doniczce rośliny wyglądają jakby nadal się aklimatyzowały... (na zdjęciu, zaraz po lewej stronie masz przykład jak wygląda reszta roślin). Wszystkie stoją w takich samych warunkach... Ale powiem Ci, że i tak ich obecny stan jest o wiele lepszy, od tego w jakim je dostałem. Poczekam jeszcze trochę, może w końcu wyjdą na prostą Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Survive Napisano 4 Sierpnia 2015 Share Napisano 4 Sierpnia 2015 Mam pytanie. Pięć tygodni temu wysiałem pięćdziesiąt nasion Drosera Natalensis. Pojawiło mi się dziesięć sztuk takich właśnie roślinek jak wyżej. Czy mam wierzyć w to, że wzeszła mi Drosera czy to raczej coś innego? Na internecie nie mogę znaleźć odpowiedzi. Może ktoś bardziej doświadczony będzie mógł mi pomóc. Pozdrawiam serdecznie! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 4 Sierpnia 2015 Share Napisano 4 Sierpnia 2015 Nie wiem co to jest, ale to na pewno nie rosiczka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 4 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2015 To jest wątrobowiec, mech. Jeżeli siałeś D. natalensis, to wystarczy wejść w Google, aby zobaczyć jak wygląda ten gatunek. A jeżeli chcesz sobaczyć siewkę rosiczki, to wystarczy wpisać: "siewka rosiczki" i już człowiek wie, że to co widzi, nijak nie przypomina tego co ma. Myślenie ma przyszłość, więc myślcie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 4 Sierpnia 2015 Share Napisano 4 Sierpnia 2015 Survive tak nawiasem mówiąc, widać że masz bardzo dużo larw ziemiórek w tej doniczce. Być może zjadły Ci już te siewki co wzeszły, albo w niedalekiej przyszłości to zrobią, uważaj! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 4 Sierpnia 2015 Share Napisano 4 Sierpnia 2015 Widać wykwity soli, podlewasz kranówką? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 4 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2015 Nie wiem jak Wy, ale ja nie pamiętam, abym kiedykolwiek miał wątrobowce na kwaśnym torfie. (Może pleśń.) Jedyne gdzie mi się pojawiają, to mieszankach torfu ze składnikami mineralnymi, czyli taki mocno wzbogacony mineralnie torf dla tłustoszy. Tam czasem się pojawiają. Tak samo jak wykwity minerałów, co jest oczywiste. Także osobiście wydaje mi się, że ziemiórki, których pajęczynek jest tam całe mnóstwo, nie będą stanowić problemu dla czegoś, czego się tam nie spodziewam = rosiczek. Ten torf musi też już trochę być w tej doniczce, żeby wyrosły na nim wątrobowce i inne mchy. Rosiczki jakby miały skiełkować, to zrobiłyby to już dano temu, chyba, że torf jest wykorzystywany ponownie. Osobiście zastanawiam się nad jakością tego torfu, bo jak dla mnie wygląda co najmniej podejrzanie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafal Napisano 8 Września 2015 Share Napisano 8 Września 2015 (edytowane) Witam! Od wiosny posiadam binate i razem z nia od poczatku rosna mi w jednej doniczce inne rosiczki. Z racji, ze czas zimowania dla binaty zbliza sie powoli dlugimi krokami, chcialbym z Wasza pomoca zindetyfikowac reszte rosnacych z nia rosiczek, zeby ewentualnie jeszcze przesadzic te, ktore nie wymagaja zimowania. * W niebieskiej obwodce zapewne jest to D. capensis * W zoltej obowdce wydaje mi sie, ze jest to D. x obovata albo D. Anglica * Rosiczki rozetowe w czerwonej obwodce: nie mam pojecia jaki to moze byc gatunek D. binata, z tego co pamietam, to byla kupowana chyba w Carnisanie. Jesli potrzebujecie dokladniejszych zdjec, to wrzuce je wieczorem. PS Chyba to powinno byc w dziale identyfikacja Edytowane 8 Września 2015 przez Rafal Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 8 Września 2015 Autor Share Napisano 8 Września 2015 Ja tam widzę D. capensis, możliwe, że siewkę D. aliciae i D. spatulata. Jak to rozsadzisz, o ile to zrobisz, to będzie łatwiej identyfikować. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafal Napisano 8 Września 2015 Share Napisano 8 Września 2015 Ok! Jak znajde czas (prawdopodobnie w weekend), to porozsadzam te rosiczki i wrzuce jeszcze raz foty. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafal Napisano 13 Września 2015 Share Napisano 13 Września 2015 Witam! Po rozsadzeniu okazało się, że wraz z D. binatą rosną: *Drosera capensis "Alba" (tutaj jestem pewny) *Drosera capensis * Drosera spatulata? Tutaj mógłby ktoś z was jeszcze potwierdzić, bo nie jestem do końca pewien. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 13 Września 2015 Share Napisano 13 Września 2015 Większość z nich wygląda raczej jak D. natalensis a nie jak spatulata. Są dość mocno zmaltretowane, na Twoim miejscu poczekałabym aż wypuszczą kilka ładnych liści po przesadzeniu i potem się dalej zastanawiała. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 20 Września 2015 Share Napisano 20 Września 2015 Czy ktoś jest w stanie zidentyfikować tego pasażera na gapę? Średnica ok.1cm i świetnie sobie radzi w terrarium nizinnym, wysokiej wilgotności Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi