Skocz do zawartości

Rosiczka - identyfikacja

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 639
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Zdjęcie kiepskiej jakości do tego roślina dzisiaj dotarła kurierem ale czy to jest drosera scorpioides?

Zamówiłem 2 rośliny z wild nature madagascariensis i scorpioides ale mi to bardziej wygląda jak paradoxa.

l3WQpGy.jpg

Im więcej oglądam zdjęć tym bardziej utwierdzam się w przekonaniu że sklep wysłał mi inną roślinę.

Gwoli ścisłości to będzie madagascariensis?

LEriqsj.jpg

Edytowane przez Daner
Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...

Swego czasu wsadziłem ucięty pęd kwiatowy D. indica w torf i po pewnym czasie zaczął wypuszczać listki i korzeń; zdziwiony byłem, bo to co rosło nie było podobne do rosiczki indyjskiej. Pytałem tu i tam, odpowiedź była jedna: jeszcze jest mała - dlatego.

post-7243-1464518515_thumb.jpgpost-7243-1464518540_thumb.jpg

Poczekałem, choć byłem pewien, że nie ma szans żeby była to D. indica.

Teraz wygląda tak.

post-7243-1464518562_thumb.jpg

Ktoś coś? Dlaczego tak ? I co to za rosiczka?

---

Jeszcze tak poza tematem: wstawiłem zdjęcie profilowe, ale go nie widać. W edycji profilu się wyświetla, obok postów już nie. Trzeba coś jeszcze ustawić?

Edytowane przez aRoSnk
Odnośnik do odpowiedzi

Swego czasu wsadziłem ucięty pęd kwiatowy D. indica w torf i po pewnym czasie zaczął wypuszczać listki i korzeń; zdziwiony byłem, bo to co rosło nie było podobne do rosiczki indyjskiej. Pytałem tu i tam, odpowiedź była jedna: jeszcze jest mała - dlatego.

Poczekałem, choć byłem pewien, że nie ma szans żeby była to D. indica.

Teraz wygląda tak.

Ktoś coś? Dlaczego tak ? I co to za rosiczka?

---

Jeszcze tak poza tematem: wstawiłem zdjęcie profilowe, ale go nie widać. W edycji profilu się wyświetla, obok postów już nie.

Wygląda na drosera spatulata, pewnie jakieś nasionko ci się zaplątało.

A jeśli chodzi o zdjęcie, to możesz ustawić zdjęcie profilowe/osobiste, które będzie widoczne na profilu i avatar, który będzie widoczny przy postach.

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda na drosera spatulata, pewnie jakieś nasionko ci się zaplątało.

A jeśli chodzi o zdjęcie, to możesz ustawić zdjęcie profilowe/osobiste, które będzie widoczne na profilu i avatar, który będzie widoczny przy postach.

- No właśnie na pewno nie nasionko, bo to wyrosło na uciętym pędzie kwiatowym D. indica (zdjęcie 1), który wsadziłem w torf. Później tylko odciąłem i wsadziłem co wyrosło i rośnie, a nawet już wypuszcza pęd kwiatowy.

- ok. Dzięki za pomoc z tym zdjęciem.

Odnośnik do odpowiedzi

- No właśnie na pewno nie nasionko, bo to wyrosło na uciętym pędzie kwiatowym D. indica (zdjęcie 1), który wsadziłem w torf. Później tylko odciąłem i wsadziłem co wyrosło i rośnie, a nawet już wypuszcza pęd kwiatowy.

Dziwna sprawa. Może pomyliłeś kwiatostany bo to raczej na pewno jest spatulata.

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwna sprawa. Może pomyliłeś kwiatostany bo to raczej na pewno jest spatulata.

Bardzo dziwna.

No właśnie w lutym tylko D. indica zaczęła wypuszczać pędy k. post-7243-1464521727_thumb.jpg po czym marniała, aż zdechła; ale wcześniej zdążyłem uciąć dwa i z ciekawości wsadziłem do torfu. Drugi pęd wypuścił to samo - jeszcze go nie przesadziłem.

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawa jest bardzo, bardzo prosta. Zrobiłeś sadzonkę z pędu kwiatowego D. spatulata. Jakoś dużo łatwiej jest mi uwierzyć w błąd ludzki jak to, że z pędu kwiatowego D. indica wyrosła Ci D. spatulata. To jest zasadniczo NIEMOŻLIWE. Dlaczego? Bo genetyka. Jakoś nie widzę możliwości, aby z jednego gatunku w tak abstrakcyjnie banalny sposób powstał nowy gatunek i to do tego taki, który już istnieje. Masz w domu D. spatulata? Masz. Kwitły Ci? One kwitną na okrągło.

:D Ja też często lubię mówić "chyba na pewno". Ale Janocix - albo "raczej", albo "na pewno". ;-) (To nie złośliwość, bo ja też siebie na takim błędzie często łapię, trudno go wyplenić.)

@sophisticated - wygląda jak D. communis

Odnośnik do odpowiedzi

Witam moje nasiona zostały kiedyś wymieszane, dlatego mam problem z rozpoznaniem która rosiczka jest która, a dodatkowo są bardzo podobne. Wy na pewno się znacie i pomożecie ;) Do wyboru są:

Kliknij

A szukamy tych dwóch Rosiczek, na pierwszym zdjęciu wszystkie 3 są takie same, a ta jedna chyba jest inna. Zdjęcie może nie wyraźne, ale mam rano mało czasu, mogę po południu dać lepsze zdjęcie.

post-6790-1464841619_thumb.jpg post-6790-1464841637_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Witam moje nasiona zostały kiedyś wymieszane, dlatego mam problem z rozpoznaniem która rosiczka jest która, a dodatkowo są bardzo podobne. Wy na pewno się znacie i pomożecie ;) Do wyboru są:

Kliknij

A szukamy tych dwóch Rosiczek, na pierwszym zdjęciu wszystkie 3 są takie same, a ta jedna chyba jest inna. Zdjęcie może nie wyraźne, ale mam rano mało czasu, mogę po południu dać lepsze zdjęcie.

DSCF7017__Copy_.jpg DSCF7016__Copy_.jpg

Wszystkie cztery to D. spatulata.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...