allgreen Napisano 12 Czerwca 2016 Share Napisano 12 Czerwca 2016 Drosera nidiformis- rosiczka tropikalna. Radzę zebrać nasionka skoro pęd już się tak rozwinął, bo po zakończeniu kwitnienia rosiczka ta często zamiera. Oczywiście jak dojrzeją. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 13 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2016 Nie widzę żeby ktoś wyżej Ci odpowiedział. Mi to wygląda jak D. oblanceolata. Ja odpowiedziałem. Mnie to wygląda na D. communis. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aleksiej Napisano 16 Czerwca 2016 Share Napisano 16 Czerwca 2016 Dzień dobry wszystkim Dostałem malutką rosiczkę na wystawie w Ogrodzie Botanicznym, ale na śmierć zapomniałem zapytać, jaki to gatunek. Mam ją niecały tydzień; nie wiem, ile ma ogólnie. Próbowałem rozpoznać na podstawie zdjęć w internecie, ale znalazłem cztery podobne gatunki, których nie rozróżniam między sobą, nie mówiąc o porównaniu z rośliną przede mną. Dodatkowo zastanawia mnie, czy ten zielony frędzel to część rosiczki czy pasażer na gapę? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zeratul Napisano 16 Czerwca 2016 Share Napisano 16 Czerwca 2016 (edytowane) Dzień dobry wszystkim Dostałem malutką rosiczkę na wystawie w Ogrodzie Botanicznym, ale na śmierć zapomniałem zapytać, jaki to gatunek. Mam ją niecały tydzień; nie wiem, ile ma ogólnie. Próbowałem rozpoznać na podstawie zdjęć w internecie, ale znalazłem cztery podobne gatunki, których nie rozróżniam między sobą, nie mówiąc o porównaniu z rośliną przede mną. Dodatkowo zastanawia mnie, czy ten zielony frędzel to część rosiczki czy pasażer na gapę? Mi to wygląda na małą D. spatulata, też mam taki mały okaz i wygląda identycznie, ale za mała żeby na 100% stwierdzić. To zielone to pasażer na gapę. Edytowane 16 Czerwca 2016 przez Zeratul Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 16 Czerwca 2016 Share Napisano 16 Czerwca 2016 To zielone wygląda jedno na mech, drugie na jakiegos pływacza, prawdopodobnie wszędobylski U. subulata var. cleistogamus Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damian.sze Napisano 16 Czerwca 2016 Share Napisano 16 Czerwca 2016 Myślę, że rosiczka to Drosera aliciae, a zielony kikut to jakiś pływacz i to niekoniecznie U. subulata. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sophisticated Napisano 21 Czerwca 2016 Share Napisano 21 Czerwca 2016 @sophisticated - wygląda jak D. communis Nie widzę żeby ktoś wyżej Ci odpowiedział. Mi to wygląda jak D. oblanceolata. To mamy niepewność teraz. : ) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zawadiak Napisano 5 Lipca 2016 Share Napisano 5 Lipca 2016 Coś mi wyrosło po czasie z wysuszonego na wiór torfowca. Jakieś pomysły ? <rosiczka w centrum obrazka> Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 5 Lipca 2016 Share Napisano 5 Lipca 2016 D. adelae rozmnożyła Ci się z korzenia (tak sądzę) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zawadiak Napisano 5 Lipca 2016 Share Napisano 5 Lipca 2016 Też myślałem że to ona, ale blaszka liscia jest szersza jak u doroslej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateo Napisano 5 Lipca 2016 Share Napisano 5 Lipca 2016 (edytowane) Też myślałem że to ona, ale blaszka liscia jest szersza jak u doroslej Młode adelae mają właśnie dość szerokie liście - bardziej przypominają (przynajmniej wg mojej skromnej osoby ) schizandre niż dorosłą adelae Edytowane 5 Lipca 2016 przez Mateo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 5 Lipca 2016 Share Napisano 5 Lipca 2016 (edytowane) 100% Drosera adelae edit: Adelki mają wysoką tendencje do rozmarzania się samoczynnie z korzeni. Edytowane 5 Lipca 2016 przez allgreen Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zawadiak Napisano 5 Lipca 2016 Share Napisano 5 Lipca 2016 dzięki wielkie za podpowiedzi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinH Napisano 25 Lipca 2016 Share Napisano 25 Lipca 2016 Czy to D.anglica? Chcę się upewnić. Rosiczka jest dzika i swobodna więc nie miała etykietki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 16 Sierpnia 2016 Share Napisano 16 Sierpnia 2016 Mnie ostatnio wyrosło coś takiego: Byłbym wdzięczny za pomoc w identyfikacji. Mam swoje podejrzenia, ale nie chcę byście się tym sugerowali, bo nijak nie jestem tego pewien Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi