Skocz do zawartości

Rosiczka - identyfikacja

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 639
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Dzień dobry wszystkim :) Dostałem malutką rosiczkę na wystawie w Ogrodzie Botanicznym, ale na śmierć zapomniałem zapytać, jaki to gatunek. Mam ją niecały tydzień; nie wiem, ile ma ogólnie. Próbowałem rozpoznać na podstawie zdjęć w internecie, ale znalazłem cztery podobne gatunki, których nie rozróżniam między sobą, nie mówiąc o porównaniu z rośliną przede mną. Dodatkowo zastanawia mnie, czy ten zielony frędzel to część rosiczki czy pasażer na gapę? ;)

post-7339-1466066778_thumb.jpgpost-7339-1466066760_thumb.jpg
Odnośnik do odpowiedzi

Dzień dobry wszystkim :) Dostałem malutką rosiczkę na wystawie w Ogrodzie Botanicznym, ale na śmierć zapomniałem zapytać, jaki to gatunek. Mam ją niecały tydzień; nie wiem, ile ma ogólnie. Próbowałem rozpoznać na podstawie zdjęć w internecie, ale znalazłem cztery podobne gatunki, których nie rozróżniam między sobą, nie mówiąc o porównaniu z rośliną przede mną. Dodatkowo zastanawia mnie, czy ten zielony frędzel to część rosiczki czy pasażer na gapę? ;)

Mi to wygląda na małą D. spatulata, też mam taki mały okaz i wygląda identycznie, ale za mała żeby na 100% stwierdzić. To zielone to pasażer na gapę.

Edytowane przez Zeratul
Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...
Też myślałem że to ona, ale blaszka liscia jest szersza jak u doroslej

Młode adelae mają właśnie dość szerokie liście - bardziej przypominają (przynajmniej wg mojej skromnej osoby ;) ) schizandre niż dorosłą adelae

Edytowane przez Mateo
Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...
  • 3 weeks later...