Iglacy Napisano 16 Sierpnia 2016 Share Napisano 16 Sierpnia 2016 Na pierwszy rzut oka Drosera nidiformis Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 16 Sierpnia 2016 Share Napisano 16 Sierpnia 2016 Na pierwszy rzut oka Drosera nidiformis Wątpię. Mam nidiformisy i nawet jeszcze takie maleńkie inaczej wyglądają. Ta rosiczka obecnie jest wielkości kwitnącego coccicaulis. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damian.sze Napisano 16 Sierpnia 2016 Share Napisano 16 Sierpnia 2016 Myślę, że jest to Drosera x snyderi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 16 Sierpnia 2016 Share Napisano 16 Sierpnia 2016 Myślę, że jest to Drosera x snyderi To już jest możliwe, chociaż ja typowałem coś innego. Ktoś jeszcze się wypowie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 18 Sierpnia 2016 Share Napisano 18 Sierpnia 2016 Co do rosiczki dzikiej i swobodnej to ma trochę za krótkie liście jak na anglicę, bardziej intermedia, ale młoda anglica może mieć taki kształt. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 20 Września 2016 Share Napisano 20 Września 2016 (edytowane) Prośba o identyfikacje: Wcześniej rosiczki wyglądały w ten sposób Obecnie zachowują się jak wchodzące w stan spoczynku petiolarisy. To znaczy, skróciły znacznie liście i nie produkują rosy. Rosną w terrarium z heliamforami (a zatem wilgotno i dużo światła). Edytowane 20 Września 2016 przez Dieball Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alusair Napisano 1 Października 2016 Share Napisano 1 Października 2016 Witam, Dostałam dzisiaj taką malutką sadzonkę rosiczki i chciała bym prosić o identyfikacje jaki to gatunek. Chciałabym się również dowiedzieć czy mam ją przesadzić już czy poczekać aż podrośnie i czy zimować ją? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 1 Października 2016 Share Napisano 1 Października 2016 D. capensis, możesz przesadzić do ladniejszej doniczki, tej rosiczki się nie zimuje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alusair Napisano 1 Października 2016 Share Napisano 1 Października 2016 Dziękuje za pomoc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateo Napisano 2 Października 2016 Share Napisano 2 Października 2016 Dostałem jedną roślinkę od ogrodnika w Leiden, przez ten czas trochę się rozrosła . Jak sądzicie, co to jest? Mi to wygląda na drosera communis ale nie jestem pewien... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo-cane Napisano 17 Grudnia 2016 Share Napisano 17 Grudnia 2016 Co to za rosiczka? Będę wdzięczna za pomoc w identyfikacji. Siewka ma ok. 2-3 cm średnicy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 17 Grudnia 2016 Share Napisano 17 Grudnia 2016 Mnie wygląda na D. hamiltonii Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 17 Grudnia 2016 Share Napisano 17 Grudnia 2016 (edytowane) Jeżeli to rzeczywiście siewka, w sensie wyrosła z nasiona, to obstawiałbym D. natalensis, bo D. hamiltonii to z tego co mi się kojarzy to raczej ciężko w ogóle nasiona uzyskać, mi nigdy nawet nie kwitła i mnoży się przez korzenie lub liście - nie pamiętam. EDIT: Przyjrzałem się moim hamiltonkom i jestem na 99,9% pewny, że Twoja rosiczka to D. natalensis. Edytowane 17 Grudnia 2016 przez Tough Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 17 Grudnia 2016 Share Napisano 17 Grudnia 2016 (edytowane) Uznałem, że siewka to skrót myślowy Tylko czy D. natalensis nie powinna mieć włosków widocznych na rozwijających się liściach na szczycie rozety? Edytowane 17 Grudnia 2016 przez Radek:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo-cane Napisano 17 Grudnia 2016 Share Napisano 17 Grudnia 2016 Siewka to rzeczywiście skrót myślowy - chodziło mi o rozmiar Zastanawia mnie jednak "łysina" listków Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi