Skocz do zawartości

Rosiczka - identyfikacja

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

Okaz jest niedoświetlony, to i nie wygląda jak powinien. U mnie D. hamiltonii są również niedoświetlone i wyglądają inaczej. Mają węższe listki, włoski zaczynają się bliżej środka rozety, poza tym na jednym listku na zdjęciu widać wyróżniającą się jakby "łopatkę" na końcu liścia, co u D. hamiltonii nie występuje, natomiast u D. natalensis już tak. Jednak żeby dobrze ją oznaczyć najlepiej byłoby jeszcze poczekać i zapewnić jej lepsze oświetlenie, by mogła się rozwinąć jak należy.

EDIT: tutaj zobacz jak wygląda niedoświetlona D. hamiltonii http://i39.servimg.com/u/f39/16/75/19/69/p1050416.jpg

Edytowane przez Tough
Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 639
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Okaz jest niedoświetlony, to i nie wygląda jak powinien. U mnie D. hamiltonii są również niedoświetlone i wyglądają inaczej. Mają węższe listki, włoski zaczynają się bliżej środka rozety, poza tym na jednym listku na zdjęciu widać wyróżniającą się jakby "łopatkę" na końcu liścia, co u D. hamiltonii nie występuje, natomiast u D. natalensis już tak. Jednak żeby dobrze ją oznaczyć najlepiej byłoby jeszcze poczekać i zapewnić jej lepsze oświetlenie, by mogła się rozwinąć jak należy.

EDIT: tutaj zobacz jak wygląda niedoświetlona D. hamiltonii http://i39.servimg.com/u/f39/16/75/19/69/p1050416.jpg

Rośnie sobie w terra pod ledami i faktycznie jest przysłonięta przez capensisa. Z ciekawością będę obserwowała jej rozwój :)

post-7208-1481993631_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Ta łopatka to może być jakaś deformacja po prostu, no nie da się na chwilę obecną ocenić, tak jak mówi Tough, więcej światła trochę czasu i wstaw zdjęcie ponownie zobaczymy kto miał rację :D

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...
  • 1 month later...
Moim zdaniem to Drosera Oblanceolata. Tak mi się wydaje bo posiadałem tą rosiczkę...

Rzecz w tym, że większość D. oblanceolata w obrocie, nią nie jest. Pewność będziesz miał gdy zakwitnie, ale patrząc na samą rozetę, myślę że to może być D. 'Lantau Island', czyli D. spatulata x oblanceolata.

http://cpphotofinder.com/drosera-lantau-island-3538.html

Zwróć też uwagę, na nowe, nie rozwinięte liście. Zwykle mają takie jasne "futerko", podobne do tego, które zaobserwowałem u D. latifolia i graomogolensis. Jeśli się przyglądniesz, to widać to na tym filmiku:

Edytowane przez Dieball
Odnośnik do odpowiedzi

Hehe kazdy co mowi co innego ale faktycznie Iglacy i Tracer chyba macie racje porownujac ze zdjeciami najbardziej mi ta rosiczke przypomina

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...