Tough Napisano 17 Grudnia 2016 Share Napisano 17 Grudnia 2016 (edytowane) Okaz jest niedoświetlony, to i nie wygląda jak powinien. U mnie D. hamiltonii są również niedoświetlone i wyglądają inaczej. Mają węższe listki, włoski zaczynają się bliżej środka rozety, poza tym na jednym listku na zdjęciu widać wyróżniającą się jakby "łopatkę" na końcu liścia, co u D. hamiltonii nie występuje, natomiast u D. natalensis już tak. Jednak żeby dobrze ją oznaczyć najlepiej byłoby jeszcze poczekać i zapewnić jej lepsze oświetlenie, by mogła się rozwinąć jak należy. EDIT: tutaj zobacz jak wygląda niedoświetlona D. hamiltonii http://i39.servimg.com/u/f39/16/75/19/69/p1050416.jpg Edytowane 17 Grudnia 2016 przez Tough Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo-cane Napisano 17 Grudnia 2016 Share Napisano 17 Grudnia 2016 Okaz jest niedoświetlony, to i nie wygląda jak powinien. U mnie D. hamiltonii są również niedoświetlone i wyglądają inaczej. Mają węższe listki, włoski zaczynają się bliżej środka rozety, poza tym na jednym listku na zdjęciu widać wyróżniającą się jakby "łopatkę" na końcu liścia, co u D. hamiltonii nie występuje, natomiast u D. natalensis już tak. Jednak żeby dobrze ją oznaczyć najlepiej byłoby jeszcze poczekać i zapewnić jej lepsze oświetlenie, by mogła się rozwinąć jak należy. EDIT: tutaj zobacz jak wygląda niedoświetlona D. hamiltonii http://i39.servimg.com/u/f39/16/75/19/69/p1050416.jpg Rośnie sobie w terra pod ledami i faktycznie jest przysłonięta przez capensisa. Z ciekawością będę obserwowała jej rozwój Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 17 Grudnia 2016 Share Napisano 17 Grudnia 2016 Jeszcze na myśl mi przyszła D. slackii, no ale to dopiero jak się ładnie rozwinie będzie można rozstrzygnąć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 17 Grudnia 2016 Share Napisano 17 Grudnia 2016 Ta łopatka to może być jakaś deformacja po prostu, no nie da się na chwilę obecną ocenić, tak jak mówi Tough, więcej światła trochę czasu i wstaw zdjęcie ponownie zobaczymy kto miał rację Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pożeracz Napisano 30 Grudnia 2016 Share Napisano 30 Grudnia 2016 (edytowane) Co to za rosiczka? Wiem że ta po lewej to mannii B ale po prawej (ta wyższa ale mniejsza ) nie wiem jaki to gatunek. Proszę o pomoc. Edytowane 30 Grudnia 2016 przez Pożeracz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Emdine Napisano 14 Lutego 2017 Share Napisano 14 Lutego 2017 Pomożecie w identyfikacji rosiczki dodam iż pochodzi ona od użytkownika B-52 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pożeracz Napisano 14 Lutego 2017 Share Napisano 14 Lutego 2017 Moim zdaniem to Drosera Oblanceolata. Tak mi się wydaje bo posiadałem tą rosiczkę... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 14 Lutego 2017 Share Napisano 14 Lutego 2017 (edytowane) Moim zdaniem to Drosera Oblanceolata. Tak mi się wydaje bo posiadałem tą rosiczkę... Rzecz w tym, że większość D. oblanceolata w obrocie, nią nie jest. Pewność będziesz miał gdy zakwitnie, ale patrząc na samą rozetę, myślę że to może być D. 'Lantau Island', czyli D. spatulata x oblanceolata. http://cpphotofinder.com/drosera-lantau-island-3538.html Zwróć też uwagę, na nowe, nie rozwinięte liście. Zwykle mają takie jasne "futerko", podobne do tego, które zaobserwowałem u D. latifolia i graomogolensis. Jeśli się przyglądniesz, to widać to na tym filmiku: Edytowane 14 Lutego 2017 przez Dieball Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damian.sze Napisano 15 Lutego 2017 Share Napisano 15 Lutego 2017 Rosiczka ze zdjęcia nie ma na pewno nic wspólnego z D. "Lantau Island". Prawdopodobnie jest to Drosera spatulata giant, ale przydałoby się zdjęcie kwiatka do ostatecznej identyfikacji. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Emdine Napisano 15 Lutego 2017 Share Napisano 15 Lutego 2017 To.szkoda ze wczesniej sie nie zapytalem.bo.jakies 2 tygodnie temu przestala kwitnac Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 15 Lutego 2017 Share Napisano 15 Lutego 2017 Mówcie co chcecie, ale jak dla mnie jest to Drosera x ultramafica Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 15 Lutego 2017 Share Napisano 15 Lutego 2017 Mówcie co chcecie, ale jak dla mnie jest to Drosera x ultramafica Też bym przy tym obstawiał. Najbardziej przypomina ten okaz. Wiem bo sam mam ultramafice i wygląda identycznie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Emdine Napisano 15 Lutego 2017 Share Napisano 15 Lutego 2017 Hehe kazdy co mowi co innego ale faktycznie Iglacy i Tracer chyba macie racje porownujac ze zdjeciami najbardziej mi ta rosiczke przypomina Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zupelnie_zielona Napisano 9 Marca 2017 Share Napisano 9 Marca 2017 Ktoś wie co to mogą być za rosiczki? Wyrosły obok Drosera graminifolia. Ta jednak padła zimą a te zostały... Mają średnicę jednogroszówki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 9 Marca 2017 Share Napisano 9 Marca 2017 (edytowane) Jak dla mnie to trochę jak burmannii, ale z 65% prawdopodobieństwem. Rosiczka wymaga więcej światła. Edytowane 9 Marca 2017 przez allgreen Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi