Skocz do zawartości

Rosiczka - identyfikacja

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 639
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Maks02 w teorii masz rację, acz w praktyce to tak łatwo nie jest. Prędkość ruchu u burmannii zależy od jej wieku/ wielkości oraz stanu. W tym przypadku tego tego tak nie sprawdzisz, jeśli mowa o sprawdzaniu rosiczki pod kątem szybkości. Nieokazałe D. burmannii, czy jak tu mocno niedoświetlone nie wykazują się taką ruchliwością.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Cześć mam do Was 4 pytanka.

Mianowicie, co to za rosiczki?

Czy to może być mała Venusta(1)? Ten 'badyl' to była Venusta, niestety z niewiadomych mi przyczyn obumarła, ale obok wyrosła taka(roślinka zakupiona u B52).

QhUg6rM.gif

ZocF7wY.gif

Przy okazji ta druga rosiczka(2), to będzie zwykły Capensis, czy coś innego?

gJZDg0o.gif

Kolejna rosiczka(3), czy to będzie Drosera Capillaris? Wyrosła obok Binaty kupionej u B52 :)

KlOwxkN.gif

S8w0rnW.gif

I kolejna(4) z podopiecznych, która wyrosła obok matecznej rośliny Cuneifoli kupionej również u B52, czy to będzie ta sama roślinka?

JlA5IlC.gif

NBEsyTG.gif

dCVt24h.gif

pVNov28.gif

Pomożecie? :D

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

Od jakiegoś czasu mam swojej kolekcji taką rosiczkę:

drosera1.jpg

drosera2.jpg

Rośnie jak chwast ale cały czas zastanawiam się co to za roślina. Najbardziej podobna do niej jest chyba D. spatulata var. lovellae. Jeśli ktoś z was potrafi ją na sto procent zidentyfikować to prosiłbym o pomoc.

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...
Czy ktoś może wie co to za gatunek i jak się nim zajmować bo wygląda trochę mizernie i nie ma kropelek na włoskach.post-7605-1495825197_thumb.jpg

Drosera capensis czyli czołg nie rosiczka. Najlepiej południowe okno, ale zachodnie i wschodnie też obleci. Do tego woda destylowana cały czas w podstawku i będzie pięknie.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...
  • 2 months later...

Pierwsze i drugie na teraz wygląda jak spatulata. Być może oblanceolata, bo u mnie ona czasami rośnie i wznosi listki jak tutaj a czasami właśnie tak schodzi do poziomu i się wypłaszcza. W tym linku co podałam tam po lewej masz taką płaską oblanceolatę. Trzecie to nidiformis. To obok aliciae to wygląda jak moja stara tokaiensis, chociaż ta Twoja ma trochę szersze liście (chyba że ktoś mi sprzedał nasiona pod złą nazwą). Ale szersze liście może mieć bo wygląda na niedoświetloną. Ale równie dobrze to może być jakaś inna spatulata, trudno to określić, albo jeszcze coś innego. Faktycznie wyglądają średnio, doświetl je i poczekaj, bo po przesadzeniu mogą się trochę zmienić. Ale wątpię by ktoś był w stanie podać Ci dokładnie co to za rosiczka :D

Odnośnik do odpowiedzi