Maks02 Napisano 9 Marca 2017 Share Napisano 9 Marca 2017 Łatwo sprawdzić czy to burmanni,bo to jedna z najszybszych rosiczek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 9 Marca 2017 Share Napisano 9 Marca 2017 Maks02 w teorii masz rację, acz w praktyce to tak łatwo nie jest. Prędkość ruchu u burmannii zależy od jej wieku/ wielkości oraz stanu. W tym przypadku tego tego tak nie sprawdzisz, jeśli mowa o sprawdzaniu rosiczki pod kątem szybkości. Nieokazałe D. burmannii, czy jak tu mocno niedoświetlone nie wykazują się taką ruchliwością. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zupelnie_zielona Napisano 9 Marca 2017 Share Napisano 9 Marca 2017 Tylko, że one mają dużo światła, bo doświetlam (kilkanaście h dziennie). Jednak mimo to one nadal nie chcą zbytnio rosnąć. Z innymi roślinami nie mam problemu z rośnięciem. Może się "obudzą" jak pojawi się prawdziwe słońce Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damian.sze Napisano 10 Marca 2017 Share Napisano 10 Marca 2017 Myślę że to Drosera brevifolia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luki174 Napisano 13 Kwietnia 2017 Share Napisano 13 Kwietnia 2017 Cześć mam do Was 4 pytanka. Mianowicie, co to za rosiczki? Czy to może być mała Venusta(1)? Ten 'badyl' to była Venusta, niestety z niewiadomych mi przyczyn obumarła, ale obok wyrosła taka(roślinka zakupiona u B52). Przy okazji ta druga rosiczka(2), to będzie zwykły Capensis, czy coś innego? Kolejna rosiczka(3), czy to będzie Drosera Capillaris? Wyrosła obok Binaty kupionej u B52 I kolejna(4) z podopiecznych, która wyrosła obok matecznej rośliny Cuneifoli kupionej również u B52, czy to będzie ta sama roślinka? Pomożecie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luki174 Napisano 15 Kwietnia 2017 Share Napisano 15 Kwietnia 2017 Ktoś coś? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 30 Kwietnia 2017 Share Napisano 30 Kwietnia 2017 Od jakiegoś czasu mam swojej kolekcji taką rosiczkę: Rośnie jak chwast ale cały czas zastanawiam się co to za roślina. Najbardziej podobna do niej jest chyba D. spatulata var. lovellae. Jeśli ktoś z was potrafi ją na sto procent zidentyfikować to prosiłbym o pomoc. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bossan Napisano 23 Maja 2017 Share Napisano 23 Maja 2017 (edytowane) Co to za gatunek rosiczki? Mam ją podpisaną jako d.communis. Edytowane 23 Maja 2017 przez Bossan Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mucharapapa Napisano 26 Maja 2017 Share Napisano 26 Maja 2017 Czy ktoś może wie co to za gatunek i jak się nim zajmować bo wygląda trochę mizernie i nie ma kropelek na włoskach. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janocix Napisano 26 Maja 2017 Share Napisano 26 Maja 2017 Czy ktoś może wie co to za gatunek i jak się nim zajmować bo wygląda trochę mizernie i nie ma kropelek na włoskach. Drosera capensis czyli czołg nie rosiczka. Najlepiej południowe okno, ale zachodnie i wschodnie też obleci. Do tego woda destylowana cały czas w podstawku i będzie pięknie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafixu74 Napisano 11 Lipca 2017 Share Napisano 11 Lipca 2017 Witam, chciałbym poprosić o identyfikację rosiczki, przyszła w doniczce z dzbanecznikiem ze sklepu Roraima Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Utricularca Napisano 27 Września 2017 Share Napisano 27 Września 2017 Witam, proszę o identyfikację (na zdjęciu z aliciae tą obok, a i są świeżo przesadzone dlatego zmarniały) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 27 Września 2017 Share Napisano 27 Września 2017 Pierwsze i drugie na teraz wygląda jak spatulata. Być może oblanceolata, bo u mnie ona czasami rośnie i wznosi listki jak tutaj a czasami właśnie tak schodzi do poziomu i się wypłaszcza. W tym linku co podałam tam po lewej masz taką płaską oblanceolatę. Trzecie to nidiformis. To obok aliciae to wygląda jak moja stara tokaiensis, chociaż ta Twoja ma trochę szersze liście (chyba że ktoś mi sprzedał nasiona pod złą nazwą). Ale szersze liście może mieć bo wygląda na niedoświetloną. Ale równie dobrze to może być jakaś inna spatulata, trudno to określić, albo jeszcze coś innego. Faktycznie wyglądają średnio, doświetl je i poczekaj, bo po przesadzeniu mogą się trochę zmienić. Ale wątpię by ktoś był w stanie podać Ci dokładnie co to za rosiczka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 27 Września 2017 Share Napisano 27 Września 2017 Witam, chciałbym poprosić o identyfikację rosiczki, przyszła w doniczce z dzbanecznikiem ze sklepu Roraima rafixu74 chyba nikt Ci nie odpowiedział, to jest burmannii albo sessilifolia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafixu74 Napisano 5 Października 2017 Share Napisano 5 Października 2017 rafixu74 chyba nikt Ci nie odpowiedział, to jest burmannii albo sessilifolia. Hej, faktycznie na fotce tak wygląda, ale mam burmanna i calkiem inna jest. Jej dzieci są całkowicie podobne do spatulaty. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi