Tomyyy Napisano 15 Października 2017 Share Napisano 15 Października 2017 Witam. Proszę o pomoc w identyfikacji roślinki, która jest piękna lecz inwazyjna niczym Utricularia reniformis "Small" Na pierwszy ogień idzie jego kwiatek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herbaciarz Napisano 4 Grudnia 2017 Share Napisano 4 Grudnia 2017 (edytowane) Proszę o identyfikację tych dwóch rosiczek, zidentyfikowałem je jako zimujące (już dokładnych nazw nie pamiętam). Jednak widzę, że bardzo mi marnieją i nie wiem czy szybko je do ciepła zabierać czy też nie. Czy dobrze je teraz zidentyfikowałem, że pierwsza to Drosera capensis (rosiczka przylądkowa), a druga to Drosera binata var. dichotoma - i z tego co wyczytałem nie wymagają zimowania? Edytowane 4 Grudnia 2017 przez Herbaciarz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inżynier Napisano 4 Grudnia 2017 Share Napisano 4 Grudnia 2017 1) Tak, Drosera capensis, wygląda, jakby nie miała światła. I nie zimuje. 2) Tak, Drosera binata, zimuje, moje już od 3 tygodni w zimnej piwnicy siedzą. Na wiosnę, jak dostaną słońca, wybijają z bulwy jak szalone. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 4 Stycznia 2018 Share Napisano 4 Stycznia 2018 W mchu znalazłem jakąś rosiczke Obstawiam że to D.peltata Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tora355 Napisano 12 Stycznia 2018 Share Napisano 12 Stycznia 2018 D.Venusta ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
master Napisano 12 Stycznia 2018 Share Napisano 12 Stycznia 2018 Jak na moje oko to drosera venusta. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tora355 Napisano 16 Lutego 2018 Share Napisano 16 Lutego 2018 Proszę o pomoc i identyfkację rosiczek po przejściach 1- D. Graminifolia? 2- ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pajonk76 Napisano 16 Lutego 2018 Share Napisano 16 Lutego 2018 Proszę o pomoc i identyfkację rosiczek po przejściach 1- D. Graminifolia? 2- ? 1. Drosera Regia 2. Drosera Auriculata Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tora355 Napisano 16 Lutego 2018 Share Napisano 16 Lutego 2018 To raczej nie jest regia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
master Napisano 17 Lutego 2018 Share Napisano 17 Lutego 2018 Tak to raczej nie regia. Moim zdaniem to d. filiformis. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tora355 Napisano 17 Lutego 2018 Share Napisano 17 Lutego 2018 D. FILIFORMIS? nieee. Mam tą rosiczkę (ogólnie 5 takich) od roku. Stojąca obok niej REgia jest ogromna, następnym razem w odpowiednim dziale wstawie zdjęcie, a te rosiczki są dużo mniejsze niż Regia, i całkowicie inne niż Filiformis. Wstawiłem to zdjęcie celem upewnienia się ze to Graminifolia,aczkolwiek może ktos ma inny pomysł na nią. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sadam8806 Napisano 17 Lutego 2018 Share Napisano 17 Lutego 2018 Wygląda jak młoda regia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tora355 Napisano 17 Lutego 2018 Share Napisano 17 Lutego 2018 Jako pomoc dodam ze w rok, podzieliła się na kilka innych widocznych na zdjeciu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 17 Lutego 2018 Share Napisano 17 Lutego 2018 1. Drosera Regia 2. Drosera Auriculata Też bym tak obstawiał. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tora355 Napisano 17 Lutego 2018 Share Napisano 17 Lutego 2018 , dziękuję za odpowiedzi, jak roślinka dojdzie do siebie po oprysku to ewentualnie zamieszczę lepsze zdjęcia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi