Skocz do zawartości

Rosiczka - identyfikacja

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 639
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Jest mnóstwo podobnych do siebie rosiczek, a ta ze zdjęcia przypomina najpospolitszą spośród nich - D. peltata. Trudno tu jednak o pewność, bo zdjęcia z internetu to zbyt mało do poprawnej identyfikacji. Poza tym prezentowana roślina w stadium przyziemnej rozety nie pozwala wiele stwierdzić. Pomocne byłyby właściwe pędy pnące, kwiaty itp.

Edytowane przez Ptaah
Odnośnik do odpowiedzi

Ona kwitła w ubiegłym roku ale zdjęcia nie zrobiłem... kwiaty miała jak na tych zdjęciach http://picssr.com/tags/droserahookeri

Tutaj masz opis rosiczek z kompleksu peltata. Porównaj charakterystykę poszczególnych gatunków z Twoją rośliną:

http://www.carnivorousplants.org/cp/taxonomy/Droserapeltata

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...
post-7098-1524489119_thumb.jpg

Mam doniczkę podpisaną capillaris pasco County ale rosną w niej dwie rośliny. Która to capillaris i ewentualnie jaki jest gatunek drugiej?

Jeśli jedna to inna rosiczka to ja stawiam na spathulata. Ta bez kropelek.

Odnośnik do odpowiedzi

Zabrałem się za rozsadzanie roślin i okazało się, że mam niepodpisaną doniczkę. Wygląda na capensisa tyle, że ma liście z krótszą i szerszą część z włoskami. Co to za odmiana?

post-7098-1525097806_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi