Kubusss15 Napisano 11 Marca 2018 Share Napisano 11 Marca 2018 witam proszę o identyfikację roślinki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darlington Napisano 14 Marca 2018 Share Napisano 14 Marca 2018 Drosera paradoxa (chyba) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GGmyFriend Napisano 14 Marca 2018 Share Napisano 14 Marca 2018 Jakaś pigmejka? Albo z g. petiolaris? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
master Napisano 14 Marca 2018 Share Napisano 14 Marca 2018 Mnie też się wydaje, że pygmaea. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubusss15 Napisano 14 Marca 2018 Share Napisano 14 Marca 2018 Szukałem na google itp i znalazłem D. Hookeri Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 15 Marca 2018 Share Napisano 15 Marca 2018 (edytowane) Jest mnóstwo podobnych do siebie rosiczek, a ta ze zdjęcia przypomina najpospolitszą spośród nich - D. peltata. Trudno tu jednak o pewność, bo zdjęcia z internetu to zbyt mało do poprawnej identyfikacji. Poza tym prezentowana roślina w stadium przyziemnej rozety nie pozwala wiele stwierdzić. Pomocne byłyby właściwe pędy pnące, kwiaty itp. Edytowane 15 Marca 2018 przez Ptaah Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubusss15 Napisano 15 Marca 2018 Share Napisano 15 Marca 2018 Ona kwitła w ubiegłym roku ale zdjęcia nie zrobiłem... kwiaty miała jak na tych zdjęciach http://picssr.com/tags/droserahookeri Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 15 Marca 2018 Share Napisano 15 Marca 2018 Ona kwitła w ubiegłym roku ale zdjęcia nie zrobiłem... kwiaty miała jak na tych zdjęciach http://picssr.com/tags/droserahookeri Tutaj masz opis rosiczek z kompleksu peltata. Porównaj charakterystykę poszczególnych gatunków z Twoją rośliną: http://www.carnivorousplants.org/cp/taxonomy/Droserapeltata Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chomik Napisano 23 Kwietnia 2018 Share Napisano 23 Kwietnia 2018 Mam doniczkę podpisaną capillaris pasco County ale rosną w niej dwie rośliny. Która to capillaris i ewentualnie jaki jest gatunek drugiej? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 23 Kwietnia 2018 Share Napisano 23 Kwietnia 2018 Mam doniczkę podpisaną capillaris pasco County ale rosną w niej dwie rośliny. Która to capillaris i ewentualnie jaki jest gatunek drugiej? Jeśli jedna to inna rosiczka to ja stawiam na spathulata. Ta bez kropelek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 23 Kwietnia 2018 Share Napisano 23 Kwietnia 2018 D. spatulata, nie spathulata. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chomik Napisano 23 Kwietnia 2018 Share Napisano 23 Kwietnia 2018 OK. Dzięki za pomoc. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 23 Kwietnia 2018 Share Napisano 23 Kwietnia 2018 (edytowane) D. spatulata, nie spathulata. Dzięki faktycznie dopiero teraz zauważyłem że robię ten błąd często Edytowane 23 Kwietnia 2018 przez Maks02 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chomik Napisano 30 Kwietnia 2018 Share Napisano 30 Kwietnia 2018 Zabrałem się za rozsadzanie roślin i okazało się, że mam niepodpisaną doniczkę. Wygląda na capensisa tyle, że ma liście z krótszą i szerszą część z włoskami. Co to za odmiana? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 30 Kwietnia 2018 Share Napisano 30 Kwietnia 2018 (edytowane) Wygląda jak Drosera capensis 'wide leaf'. Tak swoją drogą przydałoby się im trochę słońca Edytowane 30 Kwietnia 2018 przez Sevillo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi