luczek95 Napisano 3 Maja 2018 Share Napisano 3 Maja 2018 Kupiona dziś, da się określić gatunek? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 3 Maja 2018 Share Napisano 3 Maja 2018 Jest to Drosera capensis . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tora355 Napisano 3 Maja 2018 Share Napisano 3 Maja 2018 Zmasakrowana. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarkBrownie Napisano 16 Czerwca 2018 Share Napisano 16 Czerwca 2018 Dzień dobry, Mam problem z oznaczeniem gatunku. Wiadomo, że jest to rosiczka pigmejska, ale jaka? Fajnie byłoby poznać dokładne wymagania rośliny. Będę wdzięczna za wszelką pomoc. Pozdrawiam, Maja Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 16 Czerwca 2018 Share Napisano 16 Czerwca 2018 Na podstawie tego zdjęcia można tylko co najwyżej zgadywać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 17 Czerwca 2018 Share Napisano 17 Czerwca 2018 Wygląda na D. pygmaea Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarkBrownie Napisano 17 Czerwca 2018 Share Napisano 17 Czerwca 2018 Na podstawie tego zdjęcia można tylko co najwyżej zgadywać. Rozetki są ultra-małe - 0,5-1,5 cm średnicy, więc ciężko zrobić im zdjęcie. Tutaj mam aktualne, może lepiej będzie widać. Tak wygląda po 2 latach - jak widać zmarniała i nie wybarwia się na czerwono. Stąd pytanie o gatunek, żeby dać jej lepsze warunki do wymagań. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damian.sze Napisano 17 Czerwca 2018 Share Napisano 17 Czerwca 2018 Też stawiam na D. pygmaea. Ewentualnie D. occidentalis. Daj im więcej słońca Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarkBrownie Napisano 17 Czerwca 2018 Share Napisano 17 Czerwca 2018 Też stawiam na D. pygmaea. Ewentualnie D. occidentalis. Daj im więcej słońca Dziękuję za odpowiedź. Odkąd przełożyłam je do "słoika" rosną trochę lepiej, no ale między blokami nie wyczaruję więcej słońca. Może doświetlać sztucznie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czezarek Napisano 29 Czerwca 2018 Share Napisano 29 Czerwca 2018 Prośba o pomoc w identyfikacji rosiczki. Syn chciał pomóc i bez opisania wsadził kilka roślinek w doniczki. Wiem z czego wybierać więc opcji jest ograniczona ilość Poniżej pierwszy kandydat. Ja obstawiam, że jest to D. dielsiana. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damian.sze Napisano 29 Czerwca 2018 Share Napisano 29 Czerwca 2018 Wygląda raczej na D. spatulata Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czezarek Napisano 29 Czerwca 2018 Share Napisano 29 Czerwca 2018 (edytowane) Jest taka możliwość, bo na liście jest też D. spatulata var lovellae. To teraz muszę odszukać dielsiane. Edytowane 29 Czerwca 2018 przez czezarek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
godzil Napisano 6 Sierpnia 2018 Share Napisano 6 Sierpnia 2018 Podpowiedz ie proszę o to mi się wysiało pod capensisami, czy to spatulata? Podobne też do Alicji.. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 7 Sierpnia 2018 Share Napisano 7 Sierpnia 2018 Dla mnie to d.spatulata. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Triglav Napisano 30 Września 2018 Share Napisano 30 Września 2018 Proszę o identyfikację dwóch niedawno zakupionych rosiczek w markecie budowlanym Brico. Mimo, że przeglądałem długo różne tematy na forum i wiele zdjęć to ciężko mi jednoznacznie ocenić jakie posiadam gatunki. Rozpoznanie roślinek jest mi potrzebne głównie w celu zdobycia wiedzy czy te konkretne wymagają okresu spoczynku/zimowania. Jeśli możecie to razem z określeniem gatunku napiszcie coś odnośnie mojego dylematu oraz jeśli posiadacie jakiekolwiek inne uwagi to również byłbym wdzięczny za wszelkie sugestie. Ja dopiero raczkuję w tych tematach tak więc z góry dzięki! ROSICZKA I ROSICZKA II Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi