Skocz do zawartości

Rosiczka - identyfikacja

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 639
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• 1 month later...
Na podstawie tego zdjęcia można tylko co najwyżej zgadywać.

Rozetki są ultra-małe - 0,5-1,5 cm średnicy, więc ciężko zrobić im zdjęcie. Tutaj mam aktualne, może lepiej będzie widać. Tak wygląda po 2 latach - jak widać zmarniała i nie wybarwia się na czerwono. Stąd pytanie o gatunek, żeby dać jej lepsze warunki do wymagań. :)

post-7857-1529230342_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Też stawiam na D. pygmaea. Ewentualnie D. occidentalis. Daj im więcej słońca :)

Dziękuję za odpowiedź. :) Odkąd przełożyłam je do "słoika" rosną trochę lepiej, no ale między blokami nie wyczaruję więcej słońca. Może doświetlać sztucznie?

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...
  • 1 month later...
  • 1 month later...

Proszę o identyfikację dwóch niedawno zakupionych rosiczek w markecie budowlanym Brico. Mimo, że przeglądałem długo różne tematy na forum i wiele zdjęć to ciężko mi jednoznacznie ocenić jakie posiadam gatunki. Rozpoznanie roślinek jest mi potrzebne głównie w celu zdobycia wiedzy czy te konkretne wymagają okresu spoczynku/zimowania. Jeśli możecie to razem z określeniem gatunku napiszcie coś odnośnie mojego dylematu oraz jeśli posiadacie jakiekolwiek inne uwagi to również byłbym wdzięczny za wszelkie sugestie. Ja dopiero raczkuję w tych tematach tak więc z góry dzięki!

ROSICZKA I

post-7942-1538332455_thumb.jpg

post-7942-1538332465_thumb.jpg

ROSICZKA II

post-7942-1538332503_thumb.jpg

post-7942-1538332515_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi