Styq Napisano 30 Września 2018 Share Napisano 30 Września 2018 Pierwsza to rosiczka przylądkowa druga Alicji.Nie wymagają zimowania min.temperatura 15 stopnii Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krissow Napisano 4 Listopada 2018 Share Napisano 4 Listopada 2018 Witam. Kilka dni temu w jednym z polskich sklepów internetowych zakupiłem Drosera affinis. Kępkę roślinek rozsadziłem i chyba mają się dobrze choć pewnie jeszcze się aklimatyzują . Tylko jest jedno ale... ta ślicznotka to nie D. affinis. Proszę sprawdźcie mnie czy się mylę ale bardzo przypomina D. banksii ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 4 Listopada 2018 Share Napisano 4 Listopada 2018 Dla mnie też to wygląda na d.banksii Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krissow Napisano 4 Listopada 2018 Share Napisano 4 Listopada 2018 Dla mnie też to wygląda na d.banksii Dzięki za potwierdzenie. Co do banksii - ma jakieś specjalne wymagania bo nie wiele jest o niej na forach? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 4 Listopada 2018 Share Napisano 4 Listopada 2018 (edytowane) O matko, powiedzcie mi proszę skąd wzięliście pomysł jakoby nie była to D. affinis, a zamiast tego D. banksii? Edytowane 4 Listopada 2018 przez Ptaah Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 5 Listopada 2018 Share Napisano 5 Listopada 2018 Ptaah, mój błąd zmylił mnie pokrój drzewka bo miałem d.affinis i wyglądał inaczej.Po przejrzeniu neta najbardziej podobna jest to d.affinis x madagasCariensis. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 5 Listopada 2018 Share Napisano 5 Listopada 2018 Ptaah, mój błąd zmylił mnie pokrój drzewka bo miałem d.affinis i wyglądał inaczej.Po przejrzeniu neta najbardziej podobna jest to d.affinis x madagasCariensis. Ale po co dalej brniesz w wymyślanie czym ta roślina ma być? Jeśli zakupiona została jako D. affinis to trzeba uznać, że jest to D. affinis, a jej obecny wygląd jest typowy dla gatunku. Nie wychodźcie proszę z pochopnymi wnioskami bo coś Wam się wydaje. Zdjęcia "z neta" to przeważnie śmietnik. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krissow Napisano 13 Listopada 2018 Share Napisano 13 Listopada 2018 Ale po co dalej brniesz w wymyślanie czym ta roślina ma być? Jeśli zakupiona została jako D. affinis to trzeba uznać, że jest to D. affinis, a jej obecny wygląd jest typowy dla gatunku. Nie wychodźcie proszę z pochopnymi wnioskami bo coś Wam się wydaje. Zdjęcia "z neta" to przeważnie śmietnik. Styq zasugerował się moją podpowiedzią tak jak mnie ktoś zasugerował ze to nie D. affinis. Puki co roślinka ma już za sobą aklimatyzację i ruszyła ze wzrostem....a kim jest -czas pokaże. Pozdrawiam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kr3C!K Napisano 18 Maja 2019 Share Napisano 18 Maja 2019 Witajcie, potrzebuję zidentyfikować parę roślin. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek1992 Napisano 18 Maja 2019 Share Napisano 18 Maja 2019 (edytowane) Do usunięcia Edytowane 18 Maja 2019 przez maciek1992 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 18 Maja 2019 Share Napisano 18 Maja 2019 (edytowane) Kiepskie zdjęcia do identyfikowania, ale ja tam przylądkowej nie widzę 1,2,9 prawdopodobnie spatulata. Reszta wygląda mi na aliciae. Edytowane 18 Maja 2019 przez Radek:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kr3C!K Napisano 18 Maja 2019 Share Napisano 18 Maja 2019 (edytowane) Wrzucam w innej rozdzielczości Niestety mój telefon, nie ma jakiegoś szałowego aparatu.. 1-8 5 9 Edytowane 18 Maja 2019 przez Kr3C!K Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 18 Maja 2019 Share Napisano 18 Maja 2019 Rozdzielczość to jest aż za duża heh Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wlower Napisano 19 Maja 2019 Share Napisano 19 Maja 2019 prosilbym o rozpoznanie roslinki i czy wszystko z nią w porządku? to samo co u góry drosera Capensis. Jeżeli wytwarza "rosę" to na 90% wszystko w porządku. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baraseq Napisano 11 Sierpnia 2019 Share Napisano 11 Sierpnia 2019 Dzień dobry. Czy roślina na zdjęciu to drosera spatulata, czy jednak może to być drosera spatulata beenak victoria? Wiem że kupiłem mix nasion tych dwóch odmian, inne rosiczki ładnie się wybarwiają. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi