Skocz do zawartości

Rosiczka - identyfikacja

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 month later...
  • Odpowiedzi 639
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Witam. Kilka dni temu w jednym z polskich sklepów internetowych zakupiłem Drosera affinis. Kępkę roślinek rozsadziłem i chyba mają się dobrze choć pewnie jeszcze się aklimatyzują :).

Tylko jest jedno ale... ta ślicznotka to nie D. affinis. Proszę sprawdźcie mnie czy się mylę ale bardzo przypomina D. banksii ?

post-7963-1541324076_thumb.jpg

post-7963-1541324101_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

O matko, powiedzcie mi proszę skąd wzięliście pomysł jakoby nie była to D. affinis, a zamiast tego D. banksii?

Edytowane przez Ptaah
Odnośnik do odpowiedzi

Ptaah, mój błąd zmylił mnie pokrój drzewka bo miałem d.affinis i wyglądał inaczej.Po przejrzeniu neta najbardziej podobna jest to d.affinis x madagasCariensis.

Odnośnik do odpowiedzi

Ptaah, mój błąd zmylił mnie pokrój drzewka bo miałem d.affinis i wyglądał inaczej.Po przejrzeniu neta najbardziej podobna jest to d.affinis x madagasCariensis.

Ale po co dalej brniesz w wymyślanie czym ta roślina ma być? Jeśli zakupiona została jako D. affinis to trzeba uznać, że jest to D. affinis, a jej obecny wygląd jest typowy dla gatunku. Nie wychodźcie proszę z pochopnymi wnioskami bo coś Wam się wydaje. Zdjęcia "z neta" to przeważnie śmietnik.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...
Ale po co dalej brniesz w wymyślanie czym ta roślina ma być? Jeśli zakupiona została jako D. affinis to trzeba uznać, że jest to D. affinis, a jej obecny wygląd jest typowy dla gatunku. Nie wychodźcie proszę z pochopnymi wnioskami bo coś Wam się wydaje. Zdjęcia "z neta" to przeważnie śmietnik.

Styq zasugerował się moją podpowiedzią tak jak mnie ktoś zasugerował ze to nie D. affinis. Puki co roślinka ma już za sobą aklimatyzację i ruszyła ze wzrostem....a kim jest -czas pokaże.

Pozdrawiam.

Odnośnik do odpowiedzi

• 6 months later...

Kiepskie zdjęcia do identyfikowania, ale ja tam przylądkowej nie widzę :)

1,2,9 prawdopodobnie spatulata.

Reszta wygląda mi na aliciae.

Edytowane przez Radek:)
Odnośnik do odpowiedzi

Gość wlower
prosilbym o rozpoznanie roslinki i czy wszystko z nią w porządku?
to samo co u góry drosera Capensis. Jeżeli wytwarza "rosę" to na 90% wszystko w porządku. :)

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...

Dzień dobry. Czy roślina na zdjęciu to drosera spatulata, czy jednak może to być drosera spatulata beenak victoria? Wiem że kupiłem mix nasion tych dwóch odmian, inne rosiczki ładnie się wybarwiają.

post-8009-1565538986_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi