Gość Jeżu Napisano 11 Września 2019 Share Napisano 11 Września 2019 (edytowane) Dzień Dobry. Posiadam trzy gatunki rosiczek, niestety pogubiłem się chyba trochę podczas sadzenia i nie wiem czy są one dobrze opisane. Rosiczki które posiadam to rosiczka Drosera: Alba, Wide Leaf, Capensis. Czy któryś z forumowiczów może pomóc w identyfikacji i może napisać jakie są subtelne różnice miedzy tymi rosiczkami? Z moich skromnych obserwacji, jak na razie wynika, że rosiczka: Alba nie barwią się na różowo od słońca i ma dłuższe liście, a ich kwiaty są białe. Wide Leaf barwi się na różowo od słońca i ma krótsze bardziej okrągłe liście, (kwiatów brak jak na razie). Capensis barwi się na różowo od słońca i ma dłuższe liście, a ich kwiaty są różowe. Niestety patrząc na niektóre rosiczki mam wątpliwości, czy dobrze opisałem każdą doniczkę, bo nazbierało się paręnaście, a miał być góra parę doniczek. Będę bardzo wdzięczny za odpowiedz i pomoc. Alba? Capensis? Wide Leaf? Edytowane 11 Września 2019 przez Jeżu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jb-skorpion Napisano 11 Września 2019 Share Napisano 11 Września 2019 Witam. Na początek to wszystkie te rosiczki to Drosera capensis, tylko różne kultywary. Drosera capensis 'Alba' na trzecim zdjęciu po lewej stronie ta bliżej nie jest 'Alba'. Te opisane capensis - to na 4 zdjęciu są dwie 'Alba' co widać po kolorze czułków (brak różowej barwy). Tak ogólnie to: Drosera capensis 'Alba' (lub 'Albino') - Brak czerwonego pigmentu, kwiaty białe, może mieć lekko różowe czułki przy dużym oświetleniu. Drosera capensis 'Wide leaf' - Szersze liście, szczególnie ogonek, kwiat różowy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 11 Września 2019 Share Napisano 11 Września 2019 1 zdjęcie - Drosera capensis 'Albino' 2 zdjęcie - Drosera capensis 'Albino' 3 zdjęcie - Drosera capensis 'Albino' oprócz tej w lewym dolnym rogu - to jest D. capensis 'Wide Leaf' 4 zdjęcie - z lewej jeden Drosera capensis 'Typical', po środku Drosera capensis 'Albino', po prawo 2 sztuki Drosera capensis 'Typical' 5 zdjęcie - z lewej jeden Drosera capensis 'Typical', po prawo 2 sztuki Drosera capensis 'Albino' 6 zdjęcie - na górze Drosera capensis 'Typical', na dole Drosera capensis 'Albino' 7 zdjęcie - od lewej 2 sztuki Drosera capensis 'Typical', po środku Drosera capensis 'Albino', po prawo na górze Drosera capensis 'Typical', po prawo na dole Drosera capensis 'Albino' 8 zdjęcie - Drosera capensis 'Wide Leaf' oprócz tej w lewym dolnym rogu - to jest D. capensis 'Albino' 9 zdjęcie - 4 doniczki Drosera capensis 'Wide Leaf' 10 zdjęcie - 6 doniczkek Drosera capensis 'Wide Leaf' Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
b4ry Napisano 17 Września 2019 Share Napisano 17 Września 2019 Rosiczka zakupiona podczas Ataku Gigantów w Krk? Czy to jest Scorpioides ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 17 Września 2019 Share Napisano 17 Września 2019 Tak Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Romek1986 Napisano 3 Listopada 2019 Share Napisano 3 Listopada 2019 (edytowane) Witam, Kupiłem dwie odmiany rosiczek na wystawie w Krakowie: Raczej nie mam wątpliwości, ale pewności nigdy za wiele, czy pierwsza z nich to rosiczka madagaskarska (drosera madagascarensis): , a druga to rosiczka przylądkowa (drosera capensis): , po zakwitnięciu wygląda tak: Edytowane 3 Listopada 2019 przez Romek1986 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vinci Napisano 5 Listopada 2019 Share Napisano 5 Listopada 2019 Romek, wszystko się zgadza Powodzenia w uprawie! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pakeroso Napisano 21 Marca 2020 Share Napisano 21 Marca 2020 (edytowane) Hejka! W ubiegłym roku zasiałem 5 rodzajów nasion (w kolejności: all red, spatulata, white flower, aliciae, typical) i jedne urosły większe, inne mniejsze lub wcale tak że pogubiłem się co jest co (nie znam się z resztą ). Pomożecie ogarnąć? Czy te w czerwonych kółkach to też coś konkretnego czy może niewykształcone egzemplarze? Edytowane 21 Marca 2020 przez pakeroso Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 21 Marca 2020 Share Napisano 21 Marca 2020 Dla mnie wygląda na spatulatę ,ale mogę się mylić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jf85 Napisano 22 Marca 2020 Share Napisano 22 Marca 2020 Wg mnie także spatulata. Aliciae nie ma takiej łyżeczki na końcu liścia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pakeroso Napisano 26 Marca 2020 Share Napisano 26 Marca 2020 Czyli te duże po lewej to All Red, a te małe na prawo to Typical? Z tego by wynikało, że Aliciae jako jedyne nie wykiełkowało wcale? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
master Napisano 26 Marca 2020 Share Napisano 26 Marca 2020 Jak na moje oko to to nie są all red, chyba ,że nie wybarwione Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 26 Marca 2020 Share Napisano 26 Marca 2020 W dolnym prawym roku wygląda na Alice. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RadoCMG Napisano 26 Marca 2020 Share Napisano 26 Marca 2020 Dlatego lepiej siać oddzielnie do oznaczonych doniczek. Tak trzeba czekać aż rośliny podrosną by je oznaczyć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kobasa Napisano 23 Maja 2021 Share Napisano 23 Maja 2021 Witam, mam do zidentyfikowania rosiczkę i załączam link do zdjęć: Zastanawiam się między D. spatulata i D. tokaiensis https://drive.google.com/drive/folders/1De0tyC9BIK5Tc1zq4Hklx5Uw8kA09nM2?usp=sharing Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi