Skocz do zawartości

Rosiczka - identyfikacja

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień Dobry.

Posiadam trzy gatunki rosiczek, niestety pogubiłem się chyba trochę podczas sadzenia i nie wiem czy są one dobrze opisane.

Rosiczki które posiadam to rosiczka Drosera: Alba, Wide Leaf, Capensis.

Czy któryś z forumowiczów może pomóc w identyfikacji i może napisać jakie są subtelne różnice miedzy tymi rosiczkami?

Z moich skromnych obserwacji, jak na razie wynika, że rosiczka:

Alba nie barwią się na różowo od słońca i ma dłuższe liście, a ich kwiaty są białe.

Wide Leaf barwi się na różowo od słońca i ma krótsze bardziej okrągłe liście, (kwiatów brak jak na razie).

Capensis barwi się na różowo od słońca i ma dłuższe liście, a ich kwiaty są różowe.

Niestety patrząc na niektóre rosiczki mam wątpliwości, czy dobrze opisałem każdą doniczkę, bo nazbierało się paręnaście, a miał być góra parę doniczek.

Będę bardzo wdzięczny za odpowiedz i pomoc.

Alba?

1.jpg

2.jpg

3.jpg

Capensis?

1.jpg

2.jpg

3.jpg

IMG-20190911-101519.jpg

Wide Leaf?

1.jpg

2.jpg

3.jpg

Edytowane przez Jeżu
Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 639
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Witam.

Na początek to wszystkie te rosiczki to Drosera capensis, tylko różne kultywary.

Drosera capensis 'Alba' na trzecim zdjęciu po lewej stronie ta bliżej nie jest 'Alba'. Te opisane capensis - to na 4 zdjęciu są dwie 'Alba' co widać po kolorze czułków (brak różowej barwy).

Tak ogólnie to:

Drosera capensis 'Alba' (lub 'Albino') - Brak czerwonego pigmentu, kwiaty białe, może mieć lekko różowe czułki przy dużym oświetleniu.

Drosera capensis 'Wide leaf' - Szersze liście, szczególnie ogonek, kwiat różowy.

Odnośnik do odpowiedzi

1 zdjęcie - Drosera capensis 'Albino'

2 zdjęcie - Drosera capensis 'Albino'

3 zdjęcie - Drosera capensis 'Albino' oprócz tej w lewym dolnym rogu - to jest D. capensis 'Wide Leaf'

4 zdjęcie - z lewej jeden Drosera capensis 'Typical', po środku Drosera capensis 'Albino', po prawo 2 sztuki Drosera capensis 'Typical'

5 zdjęcie - z lewej jeden Drosera capensis 'Typical', po prawo 2 sztuki Drosera capensis 'Albino'

6 zdjęcie - na górze Drosera capensis 'Typical', na dole Drosera capensis 'Albino'

7 zdjęcie - od lewej 2 sztuki Drosera capensis 'Typical', po środku Drosera capensis 'Albino', po prawo na górze Drosera capensis 'Typical', po prawo na dole Drosera capensis 'Albino'

8 zdjęcie - Drosera capensis 'Wide Leaf' oprócz tej w lewym dolnym rogu - to jest D. capensis 'Albino'

9 zdjęcie - 4 doniczki Drosera capensis 'Wide Leaf'

10 zdjęcie - 6 doniczkek Drosera capensis 'Wide Leaf'

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Witam,

Kupiłem dwie odmiany rosiczek na wystawie w Krakowie:

rr.thumb.jpg.710a3ad5d2dc263e39a9abb35acf2aa9.jpg

Raczej nie mam wątpliwości, ale pewności nigdy za wiele, czy pierwsza z nich to rosiczka madagaskarska (drosera madagascarensis):

r1.thumb.jpg.41c6330c6cc488b8d8643227d95d4140.jpg

, a druga to rosiczka przylądkowa (drosera capensis):

r2.thumb.jpg.c281342fe69cf26c4baf2bab531ec3b9.jpg

, po zakwitnięciu wygląda tak:

r2a.thumb.jpg.621b9bd0274f7e8b8ca0a53009f7fb90.jpg

Edytowane przez Romek1986
Odnośnik do odpowiedzi

• 4 months later...

Hejka!

W ubiegłym roku zasiałem 5 rodzajów nasion (w kolejności: all red, spatulata, white flower, aliciae, typical) i jedne urosły większe, inne mniejsze lub wcale tak że pogubiłem się co jest co (nie znam się z resztą ;) ).

Pomożecie ogarnąć? Czy te w czerwonych kółkach to też coś konkretnego czy może niewykształcone egzemplarze?

IMG-20200321-122940.jpg

Edytowane przez pakeroso
Odnośnik do odpowiedzi

• 1 year later...