Skocz do zawartości

Rosiczka - identyfikacja

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

To znowu ja. Tym razem coś wyrosło w żywym torfowcu, który dostałem jakiś czas temu. Już przesadziłem. Podejrzewam D. rotundifolia, ale wolę się upewnić, żeby wiedzieć, czy za parę miesięcy powinna się udać na zimowanie.

IMG_20220817_135302.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 639
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• 4 weeks later...
  • 4 months later...

Nasionka kupowane jako Drosera sp. Lantau Island. Wszystkie zaczęły rosnąć w tym samym tempie. Jedna z rosiczek jest większa od pozostałych posiada kwiaty lekko różowe. Mniejsza która zakwitła całkowicie białe kwiaty.IMG_20230204_225132.thumb.jpg.9c0e328a4a46d9cb1f91b13bb5f8549e.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Trudno powiedzieć, zapewne jakaś D. spatulata, choć może i trafić się forma o białych kwiatach w każdym gatunku. Typowo powinny być różowe. Jeżeli kształt jest taki sam, identyczny do reszty, kwiatek też, to trzeba uznać, że może to być " forma albiflora", ale jeżeli jest inna, to wdało się coś innego.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...

Jedna z rosiczek rośnie mi inaczej niż wszystkie spatulaty, dodatkowo jest żółta. Nie widać tego akurat na zdjęciu ale reszta już się pięknie czerwieni a ta rośnie w kopułkę, trocę podobnie do aliciae no i jest żółta, nie wybarwia się.IMG_20230421_180239.thumb.jpg.8b84222387556f59b8f2af51fa6b14db.jpgCzyżby jakiś dziwoląg?

Odnośnik do odpowiedzi

Też na początku tak myślałam ale one stoją na południowym oknie, wszystkie dookoła się barwią na czerwono, kwitną a ta jedna rośnie inaczej i bez wybarwienia. Rosy nie brakuje żadnej. Zdjęcia niestety przekraczają rozmiar.

Odnośnik do odpowiedzi