lemon Napisano 17 Sierpnia 2022 Share Napisano 17 Sierpnia 2022 To znowu ja. Tym razem coś wyrosło w żywym torfowcu, który dostałem jakiś czas temu. Już przesadziłem. Podejrzewam D. rotundifolia, ale wolę się upewnić, żeby wiedzieć, czy za parę miesięcy powinna się udać na zimowanie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 17 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2022 Zgadza się, to Drosera rotundifolia. Jak się zrobi chłodniej, pójdzie spać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agatejszyn Napisano 14 Września 2022 Share Napisano 14 Września 2022 Czy ktoś może mi zidentyfikować tę rosiczkę? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lemon Napisano 14 Września 2022 Share Napisano 14 Września 2022 Prawdopodobnie D. anglica. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agatejszyn Napisano 14 Września 2022 Share Napisano 14 Września 2022 Google ją kwalifikuje jako affinis a chciałabym wiedzieć przed zimą czego potrzebuje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 14 Września 2022 Autor Share Napisano 14 Września 2022 D. nidiformis. D. affinis jest podobna, ale ma inne przejście ogonka liściowego w blaszkę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agatejszyn Napisano 14 Września 2022 Share Napisano 14 Września 2022 Ona zimuje? Już znalazłam, że nie. Dzięki za pomoc. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agatejszyn Napisano 17 Września 2022 Share Napisano 17 Września 2022 To kilka niezbyt dobrych fotek z pytaniem, czy są to same spatulaty? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 17 Września 2022 Autor Share Napisano 17 Września 2022 Najprawdopodobniej tak. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uranek Napisano 4 Lutego 2023 Share Napisano 4 Lutego 2023 Nasionka kupowane jako Drosera sp. Lantau Island. Wszystkie zaczęły rosnąć w tym samym tempie. Jedna z rosiczek jest większa od pozostałych posiada kwiaty lekko różowe. Mniejsza która zakwitła całkowicie białe kwiaty. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 5 Lutego 2023 Autor Share Napisano 5 Lutego 2023 Trudno powiedzieć, zapewne jakaś D. spatulata, choć może i trafić się forma o białych kwiatach w każdym gatunku. Typowo powinny być różowe. Jeżeli kształt jest taki sam, identyczny do reszty, kwiatek też, to trzeba uznać, że może to być " forma albiflora", ale jeżeli jest inna, to wdało się coś innego. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agatejszyn Napisano 21 Kwietnia 2023 Share Napisano 21 Kwietnia 2023 Jedna z rosiczek rośnie mi inaczej niż wszystkie spatulaty, dodatkowo jest żółta. Nie widać tego akurat na zdjęciu ale reszta już się pięknie czerwieni a ta rośnie w kopułkę, trocę podobnie do aliciae no i jest żółta, nie wybarwia się.Czyżby jakiś dziwoląg? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 21 Kwietnia 2023 Share Napisano 21 Kwietnia 2023 Dla mnie wygląda na spatulatę, której brakuje światła. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agatejszyn Napisano 22 Kwietnia 2023 Share Napisano 22 Kwietnia 2023 Też na początku tak myślałam ale one stoją na południowym oknie, wszystkie dookoła się barwią na czerwono, kwitną a ta jedna rośnie inaczej i bez wybarwienia. Rosy nie brakuje żadnej. Zdjęcia niestety przekraczają rozmiar. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lemon Napisano 23 Kwietnia 2023 Share Napisano 23 Kwietnia 2023 Przecież D. spatulata może też być zielona. To dość różnorodny gatunek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi