Skocz do zawartości

Rosiczka - identyfikacja

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 639
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Bardzo często i sporo roślin w uprawie jest pomieszanych. D. calillaris jest łudząco podobna do niektórych form D. spatulata. Nie potrafię wsjazać ich, gdyż nie posiadam klucza do oznaczania. Jeżeli masz je dwie i są doszczŵtnie identyczne, to są pomylone. Akurat nie mam tej lokacji D. capillaris a z USA, bardziej krępą formę. Ale mam też taką o białych kwiatkach i ona już bardziej przypomina D. spatulata, jednak się różni, choć niewiele. Gdybym jednak dostał losowy zestaw tych dwóch gatunków miałbym problemy w ich prawidłowym rozdzieleniu.

Odnośnik do odpowiedzi

Te dwie to jedna costa rica i zwykła spatulata, reimage.thumb.jpeg.b325c6a21265062da17e51a472d0f76b.jpegIMG_20230430_162928.thumb.jpg.4afa2ca4cf5dd8837fd9e8fc4483ecc2.jpgIMG_20230430_162914.thumb.jpg.6fa61bb78abb68e5e07072736c7ef5ef.jpg

Reszta to część  tego co mam w domu, kapturnice mam w skrzynkac na balkonie i nie ma na razie czym co pokazywać. Wybaczcie jakość, marny ze mnie fotograf:)

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 months later...
  • 2 weeks later...

Możliwe, że to jakaś Drosera spatulata anthocyjanin free, więc się nie wybarwi, w pełnym świetle będzie rosła słabiej, ponieważ nie produkuje barwników ochronnych dla chlorofilu i nadmiar światła go uszkadza, stąd często rośliny w za mocnym świetle przybierają barwę zielonawą. Takie rośliny lepiej rosną w półcieniu, jednak są też najczęściej słabsze.

Odnośnik do odpowiedzi

• 8 months later...