Agatejszyn Napisano 29 Kwietnia 2023 Share Napisano 29 Kwietnia 2023 Pytanie za 1000 pktów, czym się różni rosiczka capilaris costa rica od spatulaty? Patrzę na obie i ja różnicy nie widzę... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 29 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2023 Bardzo często i sporo roślin w uprawie jest pomieszanych. D. calillaris jest łudząco podobna do niektórych form D. spatulata. Nie potrafię wsjazać ich, gdyż nie posiadam klucza do oznaczania. Jeżeli masz je dwie i są doszczŵtnie identyczne, to są pomylone. Akurat nie mam tej lokacji D. capillaris a z USA, bardziej krępą formę. Ale mam też taką o białych kwiatkach i ona już bardziej przypomina D. spatulata, jednak się różni, choć niewiele. Gdybym jednak dostał losowy zestaw tych dwóch gatunków miałbym problemy w ich prawidłowym rozdzieleniu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agatejszyn Napisano 29 Kwietnia 2023 Share Napisano 29 Kwietnia 2023 No ja żebym nie miała opisanyc to nie widzę żadnej różnicy. Pod lupą nie sprawdzałam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 29 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2023 To może pokaż zdjęcia roślin, które masz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agatejszyn Napisano 4 Maja 2023 Share Napisano 4 Maja 2023 Te dwie to jedna costa rica i zwykła spatulata, re Reszta to część tego co mam w domu, kapturnice mam w skrzynkac na balkonie i nie ma na razie czym co pokazywać. Wybaczcie jakość, marny ze mnie fotograf:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uranek Napisano 9 Września 2023 Share Napisano 9 Września 2023 Niby dorosła bo była wychodząca łodyga. Tylko nie chce się wybarwić i straszny mikrus z niego. Cokolwiek to jest może ktoś wie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 19 Września 2023 Autor Share Napisano 19 Września 2023 Możliwe, że to jakaś Drosera spatulata anthocyjanin free, więc się nie wybarwi, w pełnym świetle będzie rosła słabiej, ponieważ nie produkuje barwników ochronnych dla chlorofilu i nadmiar światła go uszkadza, stąd często rośliny w za mocnym świetle przybierają barwę zielonawą. Takie rośliny lepiej rosną w półcieniu, jednak są też najczęściej słabsze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EdytaGorniak Napisano 7 Czerwca 2024 Share Napisano 7 Czerwca 2024 Witam, przypadkiem kupiłem te dwie troszke dojechane rosiczki. Czy ktoś mógłby mi pomóc z indentyfikacją? Jedna to chyba paradoxa lecz pewności zero. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
you-know Napisano 7 Czerwca 2024 Share Napisano 7 Czerwca 2024 paradoxa i filiformis Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
limak13 Napisano 8 Czerwca 2024 Share Napisano 8 Czerwca 2024 W dniu 7.06.2024 o 19:57, you-know napisał(a): paradoxa i filiformis Potwierdzam Dasz im dobre warunki to będą piękne 😉 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi