Skocz do zawartości

Rosiczka - identyfikacja

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ostatnio postanowiłem kupić rosiczkę z kauflandu.

Była to moja pierwsza rosiczka, nie znam się na tym, brałem zachęcony ceną i dostępnością od ręki.

Proszę was o identyfikacje mojej rosiczki

oto zdjęcia:

http://zapodaj.net/f30e5df39b8a3.jpg.html

http://zapodaj.net/94449f1142ca4.jpg.html

Po zakupie przesadziłem ją i zmieniłem podłoże, stosunek 3;1 (torf, ziemia), woda w doniczce stoi zawsze

post-6783-1404929567_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 639
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Czy ta rosiczka jest w dobrym stanie ?

Nie znam się na tym specjalnie, nie dysponuję jakiś super sprzętem i dostępme do tego typu rzeczy.

mieszanka torfu z ziemią (3:1) da rade ?

trzymam ją na werandzie, ma tam ciepło, sporo słońca, woda w podstawce zawsze jest

Odnośnik do odpowiedzi

Zapewnij jej światło i wodę w podstawce (destylowaną/demineralizowaną). Torf z ziemią ?? W samym torfie kwaśnym dobrze rośnie, możesz wymieszać torf z piaskiem gruboziarnistym i niech sobie stoi. Nie jest trudna w hodowli, przeczytaj artykuł, który Ci podesłał Jaca.

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę o identyfikację mojej rosiczki .

Mam również pytanie co do niej . Zauważyłam że ostatnio na jej listkach jest bardzo mało rosy lub czasami wyglądają jak by jej nie było .

Ma stały dostęp do wody , ostatnio na kilka godzin dziennie jest na słońcu . Co może być przyczyną suchości liści ? Ogólnie widać że zmarniała , raczej przyczyną nie jest jej kwitnięcie , ponieważ mam kilka sadzonek w jednej doniczce które nie są powiązane z tą kwitnącą.

post-6782-1405081661_thumb.jpg

post-6782-1405081745_thumb.jpg

post-6782-1405081849_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Jest to najpopularniejsza z najpopularniejszych rosiczka ;) Drosera capensis.

http://roslinyowadozerne.eu/art/rosliny/drosera-capensis.php

Piszesz, że ostatnio kilka godzin jest na słońcu - im będzie miała więcej słońca tym będzie lepiej wyglądała - w ciągu całego dnia, cały rok.

Jeśli jest posadzona w torfie kwaśnym i podlewasz wodą destylowaną/deszczówką to tylko większych porcji promieni jej brakuje :)

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, dziś kupiłem rosiczkę, wiem że to jest przylądkowa i kwitnie na fioletowo, ale może ktoś zna dokładną nazwę. Pozdrawiam nowy zapaleniec owadożerców okej I mam jeszcze pytanko czy można ją trzymać całą dobę na balkonowym parapecie. Jest od południa, słońce praży, jeżeli nie ma chmur to od 10 do 20, jest wietrznie.

d18691b447b44059m.jpg

a96a99ec17ce94edm.jpg

Edytowane przez ElektrykPL
Odnośnik do odpowiedzi