Skocz do zawartości

Dzbanecznik - Identyfikacja

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

mrDIIL, kolejny raz dublujesz posty i pleciesz kompletne bzdury. Sorry, ale drugi warn.

A do tematu - na pewno nie jest to gymnamphora, wygląda na młodą Mirandę albo podobną krzyżówkę. Podanie źródła nabycia ułatwiłoby sprawę.

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...
  • Odpowiedzi 276
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Mam tego dzbanka i nie jestem pewny czy mam go dobrze oznaczonego. Kupiony jako N. ventricosa i dzbanki wyglądają (przynajmniej dla mnie) jak dolne dzbanki ventricosy. Z drugiej strony N. ventrata tez ma podobne dzbanki. Swoja droga jest gdzieś na forum bądź gdzieś w sieci jakiś artykuł porównujący obie rośliny i pokazujący różnice miedzy nimi? Spotkał ktoś z was coś takiego? Nie musi być po polsku.

post-6621-1405884319_thumb.jpg

post-6621-1405884350_thumb.jpg

post-6621-1405884381_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Dodałem do tematu konkursowego zdjęcie dzbanka którego kupiłem jako N. Alba. Jednak mrDIIL zwrócił mi uwagę, że to może być N. Albomarginata Red. Przejrzałem trochę zdjęć i faktycznie jest podobna, tylko ten biały pasek jest u mnie bardzo słabo widoczny. Dlatego dla ostatecznego rostrzygnięcia proszę was o pomoc. :)

post-6621-1407440987_thumb.jpg

post-6621-1407441014_thumb.jpg

post-6621-1407441054_thumb.jpg

post-6621-1407441129_thumb.jpg

post-6621-1407441216_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

Witam!

Niedawno stałem się posiadaczem 2 dzbanków, niestety nie jestem pewny co do tego "czym" one są. Posiadam własny typ, lecz nie jestem pewny więc jeśli byłby ktoś w stanie powiedzieć mi i potwierdzić moje ew przypuszczenia bądź je rozwiać to będę wdzięczny.

A oto owe cudeńka :

1.

2ekpv0o.jpg

33m1p9t.jpg

2.

2w4i8p4.jpg

Jest to jeden gatunek, ale daje zdjęcia obu moich nabytków ;) Z góry dziękuję za poświęcenie chwilki aby mi pomóc!

Mati

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...