StachuRosja Napisano 14 Sierpnia 2015 Share Napisano 14 Sierpnia 2015 Witam mam taki dylemat. Ponieważ mam 2 dzbaneczniki N. Ventrata z tym że ten 1 wytwarza dzbanki w inny sposób niż ten 2 (z boku na zdjęciu). Czy to na pewno N. Ventrata czy może któryś z nich to coś innego. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 14 Sierpnia 2015 Share Napisano 14 Sierpnia 2015 drugie zdjęcie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam69691 Napisano 14 Sierpnia 2015 Share Napisano 14 Sierpnia 2015 (edytowane) Z tego co widzę to obydwa które masz dzbanki to są Ventratki. Edytowane 14 Sierpnia 2015 przez adam69691 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wksek Napisano 14 Sierpnia 2015 Share Napisano 14 Sierpnia 2015 Inny kolor dzbanków to raczej kwestia oświetlenia, u mnie Ventraty w miejscu bardziej cienistym mają jaśniejsze dzbanki, a te które są dobrze oświetlane wchodzący w czerwony. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 20 Września 2015 Share Napisano 20 Września 2015 (edytowane) Potrzebna identyfikacja kochani Edytowane 20 Września 2015 przez comandos21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Woźny Napisano 9 Października 2015 Share Napisano 9 Października 2015 Witam Proszę specjalistów o potwierdzenie co to za dzbanek. Dostałem go bardzo daaawno temu z wymiany, ostatnio zakwitł dzbanki małe maks 6cm wysokości. Z góry dziękuję. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lemiesz Napisano 23 Października 2015 Share Napisano 23 Października 2015 (edytowane) Witam otrzymałem malucha od Carnisany ale nie wiem co to za odmiana, wiem że jest młodziutki ale ktoś może podrzucić jakąś poszlakę. Edytowane 23 Października 2015 przez Lemiesz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NepenthesPL Napisano 23 Października 2015 Share Napisano 23 Października 2015 Witam Proszę specjalistów o potwierdzenie co to za dzbanek. Dostałem go bardzo daaawno temu z wymiany, ostatnio zakwitł dzbanki małe maks 6cm wysokości. Z góry dziękuję. Mi to wygląda na N. gracilis Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 3 Listopada 2015 Share Napisano 3 Listopada 2015 (edytowane) Wracam z nowymi fotami dzbanecznika z kilku postów wyżej Nadal nie wiem cóz to za cudo Edytowane 3 Listopada 2015 przez comandos21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 3 Listopada 2015 Share Napisano 3 Listopada 2015 to Twoje cudo to młoda miranda Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 3 Listopada 2015 Share Napisano 3 Listopada 2015 to Twoje cudo to młoda miranda Dzięki piękne Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 12 Grudnia 2015 Share Napisano 12 Grudnia 2015 Właśni zakupiłem dwa zagadkowe dzbanki w promocji Roraimy. Ciekawy jestem jaki mogą być wasze podejrzenia, co to mogą być za gatunki/krzyżówki ? Nie oczekuję pewnych odpowiedzi, więc jeżeli tylko chcecie zgadywać to jestem ciekaw waszych przypuszczeń. Zapraszam również na PW, jeżeli nie chcecie zaśmiecać tematu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 12 Grudnia 2015 Share Napisano 12 Grudnia 2015 Sam je długo oglądałem i 7 wygląda mi na jaką krzyżówkę ampullari a 17 more coś z burbidgae albo ventricosą. Takie są moje przypuszczenia. Bez normalnych dzbanków będzie trudno. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 13 Grudnia 2015 Share Napisano 13 Grudnia 2015 Mnie ta 7ka bardzo przypomina liście N. maxima. A z hybryd ampullarii, to jak przeglądałem, to najbrdziej podobne są ampullaria x bicalcarata, albo N. x [mirabilis globosa x (mirabilis x ampullaria)]. Ale coś wątpię. Najbardziej bym się ku N. maxima skłaniał. Ale to może coś więcej się wyjaśni, jak się pojawi pierwszy dzbanek. Co do 17 to nie mam pomysłu zupełnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mekk Napisano 13 Grudnia 2015 Share Napisano 13 Grudnia 2015 Właśni zakupiłem dwa zagadkowe dzbanki w promocji Roraimy. Ciekawy jestem jaki mogą być wasze podejrzenia, co to mogą być za gatunki/krzyżówki ? Nie oczekuję pewnych odpowiedzi, więc jeżeli tylko chcecie zgadywać to jestem ciekaw waszych przypuszczeń. Zapraszam również na PW, jeżeli nie chcecie zaśmiecać tematu. Dla mnie 7 to duże prawdopodobieństwo, że coś z robcantleyi/truncatą. 17 - distillatoria/diatas/densiflora (oczywiscie moga to byc dowolne krzyzowki z tymi roslinami, albo nawet czyste gatunki - to co rzuciłem, to pierwsze co przychodzi mi na myśl. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi