Skocz do zawartości

Dzbanecznik - Identyfikacja

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

Jak wypuszczają dzbanki to znaczy, że maja się dobrze. Minimalna szansa, żeby w ten sposób dostać coś fajnego i cennego a przez to trudnego w hodowli.

Co do gatunków proponuje przejrzeć normalną ofertę sklepu i spróbować dopasować, ten pierwszy może być chyba jakąś krzyżówką z N. truncata, to ze zdjęć 2 i 3 nie mam pojęcia, wszystkie proste dzbanki z którymi mi się skojarzył wybarwiają najpierw kielich a potem dopiero wargę.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...
  • Odpowiedzi 276
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Witam , zakupiłem w kafulandzie takie oto dzbanki, proszę o pomoc w identyfikacji

a3011d1b092b4e6amed.jpg

45e26f61e23ca88dmed.jpg

1ce19a28344a57cemed.jpg

60846c310a25f330med.jpg

Z góry dziękuję za pomoc.

Edytowane przez nate666
Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...
  • 2 months later...
Witam

Mama pytanie co to za dzbanecznik i gdzie można go kupić?

Mi to bardziej przypomina krzyżówkę viking x hookeriana, porównaj ze zdjęciami w internecie

chociaż może być także viking x rafflesiana bo faktycznie ubarwienie dzbanków pasuje do N. rafflesian, ale po liściach widać że coś z ampullaria w sobie ma, może tak ciekawie wybarwiona hybryda viking x ampullaria - bywają często dostępne na ebayu u hodowcy z Tajlandii (zarówno viking x hookeriana jak i viking x ampullaria), ja od niego z powodzeniem sprowadzałem rośliny, ale trzeba się liczyć z kosztami koło 200zł, co najmniej 100 roślina i prawie tyle samo przesyłka.

Edytowane przez dokkrb
Odnośnik do odpowiedzi

W Carnisanie na kiermaszach, wystawach mieliśmy duże Viking x rafflesiana w tym roku, w cenie ok 50-80zl, choć nie wiem czy aktualnie Albert na szklarni ma jeszcze jakieś. W przyszłym roku też zapewne będziemy trochę ich mieć :) .

Pozdrawiam

Zgadza się, ja z jednym z nich wróciłem z Warszawy.

Obecnie puszcza takie dzbanki.

16_09_2016_110.jpg

Odnośnik do odpowiedzi