Skocz do zawartości

Dzbanecznik - Identyfikacja

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ponad rok temu wrzuciłem zdjęcia z prośbą o identyfikację, ale nikomu nic się nie skojarzyło stąd ponawiam prośbę. Dzbanecznika usunąłem z terrarium i posadziłem w warunkach górskich, znacznie mu to pomogło, rośnie lepiej i puszcza ładniejsze dzbanki.

Stare zdjęcie z terrarium nizinnego.

2015_04_09_012.jpg

2015_04_09_016.jpg

I obecny dzbanek, wyhodowany w warunkach górskich.

7_10_2016_160.jpg

7_10_2016_162.jpg7_10_2016_163.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 276
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• 5 months later...
  • 2 months later...
  • 4 months later...

Witam, byłam niedawno na festiwalu roślin owadożernych i udało mi się upolować dwie roślinki: dzbanecznika i kapturnicę. Niestety rośliny nie były podpisane, a w tym całym zamieszaniu zapomniałam się zapytać o dokładne nazwy. Dlatego proszę o identyfikację. Wydaje mi się, że dzbanecznik to ventrata, ale nie mam pewności, bo dopiero zaczynam tę piękną przygodę z roślinami owadożernymi. Czy może ktoś potwierdzić moje przypuszczenia?

Zdjęcie 1

Zdjęcie 2

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż tak dbają o klienta.Naszczęście możesz poprosić nas o identyfikację :)

A ja się śmieję nadal z tego posta :D

post-7172-1507138294_thumb.jpg

A tak, też widziałam tego posta i miałam niesłą polewkę. No ale taka prawda. Większość ludzi, która przyszła na ten festiwal to byli kompletni laicy, rodzice z dziećmi pragnący pokazać swoim pociechom jakieś niecodzienne rośliny itp. Jakichkolwiek informacji niewiele, rośliny nie podpisane, zaledwie kilka tablic z jakimiś podstawowymi informacjami poza sklepem, kolejki do kas niemiłosierne, a po samym sklepie trudno się było poruszać, bo kolejka prowadziła wzdłóż stołów na których znajdowały się rośliny.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...
Jaki to rodzaj dzbanecznika (dostałem go, jednak nie był podpisany)? Z góry dziękuję za odpowiedź :)

Jak 90% odpowiedzi w tym temacie Nepenthes x Ventrata

Odnośnik do odpowiedzi