dokkrb Napisano 11 Lutego 2015 Share Napisano 11 Lutego 2015 W końcu w pełni rozwinięty dzbanek, może komuś się jeszcze coś skojarzy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil95 Napisano 11 Lutego 2015 Share Napisano 11 Lutego 2015 Przegrzebałem internet by rozwiązać tą "zagadkę" i obstawiałbym, że jest to 'Nepenthes' x 'Pink Panther' . Poniżej wrzucę link do strony, niestety dość ubogo ze zdjęciami. http://www.araflora.com/p2411/tropical_pit..._x_pink_panther Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 12 Lutego 2015 Share Napisano 12 Lutego 2015 Przegrzebałem internet by rozwiązać tą "zagadkę" i obstawiałbym, że jest to 'Nepenthes' x 'Pink Panther' . Poniżej wrzucę link do strony, niestety dość ubogo ze zdjęciami. http://www.araflora.com/p2411/tropical_pit..._x_pink_panther Dzięki za informację, podobieństwo jest, ale informacji bardzo mało, teraz muszę znaleźć co to za krzyżówka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 12 Lutego 2015 Share Napisano 12 Lutego 2015 Szczerze mówiąc też wczoraj kawał czasu szukałam co to i nic innego nie znalazłam. N.peltata moim zdaniem odpada a to co podał Kamil pauje idealnie ! Dziwne, że dzbanek jest tylko w Araflorze, tak samo CCPF znajduje tylko linki do sklepu. Chyba najlepiej napisać do nich o te więcej informacji, które obiecują Skąd w ogóle go masz ? Cena niezła Jakby na to nie patrzeć, jest bardzo bardzo ładny !! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 12 Lutego 2015 Share Napisano 12 Lutego 2015 (edytowane) Szczerze mówiąc też wczoraj kawał czasu szukałam co to i nic innego nie znalazłam. N.peltata moim zdaniem odpada a to co podał Kamil pauje idealnie ! Dziwne, że dzbanek jest tylko w Araflorze, tak samo CCPF znajduje tylko linki do sklepu. Chyba najlepiej napisać do nich o te więcej informacji, które obiecują Skąd w ogóle go masz ? Cena niezła Jakby na to nie patrzeć, jest bardzo bardzo ładny !! Dzbanek dostałem z wymiany z jednym z forumowiczów jako N. ovata, ale że ostatnio zakupiłem ovata w Roraimie gdy się pojawiła, moje podejrzenia poszły w kierunku jej krzyżówek, co dalej nie jest wykluczone. Często sprzedają dzbaneczniki jako czyste gatunki a okazują się krzyżówkami, zwłaszcza te z nasion. Niemniej jak piszesz dzbanki są bardzo ładne, mam nadzieje że pojawią się niedługo kolejne, bo roślina dość długo dochodziła do siebie, ale może dlatego że trzymam ją w dość surowych warunkach górskich, może preferowałaby nizinne - na podanej stronie dzbanecznik 'Nepenthes' x 'Pink Panther' prezentowany raczej jako pośredni. Edytowane 12 Lutego 2015 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 5 Kwietnia 2015 Share Napisano 5 Kwietnia 2015 Proszę o pomoc w identyfikacji kolejnego dzbanecznika, tym razem roślina kupiona jako N. bellii Na początku bardziej przypominał mi bokorensis bo tak samo silnie powyginany, ale ze wzrostem różnice się pozacierały Dzbanki młodych odrostów Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 18 Kwietnia 2015 Share Napisano 18 Kwietnia 2015 Witam Mam kolejną niespodziankę do zidentyfikowania, kupiony u Wistuby w 2010 lub 2011 roku jako Nepenthes spectabilis (Gunung Bandahara, Sumatra), mam swoje podejrzenia, ale może zweryfikujemy to po innych pomysłach Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olka220 Napisano 25 Kwietnia 2015 Share Napisano 25 Kwietnia 2015 Witam tak jak w temacie potrzebuje Waszej pomocy , popełniłam błąd początkującego hodowcy otóż opisałam sobie dzbanki na doniczkach i po jakimś czasie niestety marker znikł ;-(( Chciałabym zrobić listę swoich roślin więc bardzo proszę o identyfikację kilku dzbanków ;-) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NepenthesPL Napisano 25 Kwietnia 2015 Share Napisano 25 Kwietnia 2015 (edytowane) 3. Stawiam na N. albomarginata 'Red' 2. Nie jestem pewien, ale MOŻE jest to młody N. ventricosa Edytowane 25 Kwietnia 2015 przez NepenthesPL Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 25 Kwietnia 2015 Share Napisano 25 Kwietnia 2015 Ola kolejno: 1. N.sanguinea 2. N.ventricosa 3. N.albomarginata red 4. niestety nie jest odemnie więc się nie wypowiadam,ale czy to nie młode ampullarie z Roraimy? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olka220 Napisano 25 Kwietnia 2015 Share Napisano 25 Kwietnia 2015 Jacku właśnie Ciebie tu oczekiwałam ;-))) 4. tak i mi się wydaje i jedna chyba jest red ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olka220 Napisano 28 Kwietnia 2015 Share Napisano 28 Kwietnia 2015 to kilka kolejnych jeśli możecie zerknąć ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 28 Kwietnia 2015 Share Napisano 28 Kwietnia 2015 Ola kolejne które poznaję to: 9. N.miranda 10. N.rebrcca soper Gdzieś jeszcze zabładziła Ci N.alata? Ale tu jej nie rozpoznaję Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olka220 Napisano 28 Kwietnia 2015 Share Napisano 28 Kwietnia 2015 (edytowane) Jacku 5 jest totalną niewiadomą kupiłam dorosły okaz ventraty a przy rancie doniczki rosło sobie to maleństwo nie było połączone korzeniami a dzbanki ma całkiem inne więc nie wiem co to jest zobaczymy jak jeszcze podrośnie . 6-jest od Ciebie tak jak 9,10, 11 bez numerka na zdjęciu w tym 10 i 11 to te co były do ukorzenienia 8- tu znowu nie mam pojęcia skąd ja go mam , skleroza nie boli i 7 jest od Michała z Roraimy ale co to nie pamiętam dobrałam go do równego rachunku ;-))) Edytowane 28 Kwietnia 2015 przez olka220 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mieczus Napisano 28 Kwietnia 2015 Share Napisano 28 Kwietnia 2015 A czy 11 to nie Blady Marry? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi