Skocz do zawartości

Dzbanecznik - Identyfikacja

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 276
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Przegrzebałem internet by rozwiązać tą "zagadkę" i obstawiałbym, że jest to 'Nepenthes' x 'Pink Panther' . Poniżej wrzucę link do strony, niestety dość ubogo ze zdjęciami.

http://www.araflora.com/p2411/tropical_pit..._x_pink_panther

Dzięki za informację, podobieństwo jest, ale informacji bardzo mało, teraz muszę znaleźć co to za krzyżówka.

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mówiąc też wczoraj kawał czasu szukałam co to i nic innego nie znalazłam. N.peltata moim zdaniem odpada a to co podał Kamil pauje idealnie ! Dziwne, że dzbanek jest tylko w Araflorze, tak samo CCPF znajduje tylko linki do sklepu. Chyba najlepiej napisać do nich o te więcej informacji, które obiecują ;) Skąd w ogóle go masz ? :) Cena niezła ;) Jakby na to nie patrzeć, jest bardzo bardzo ładny !! :)

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mówiąc też wczoraj kawał czasu szukałam co to i nic innego nie znalazłam. N.peltata moim zdaniem odpada a to co podał Kamil pauje idealnie ! Dziwne, że dzbanek jest tylko w Araflorze, tak samo CCPF znajduje tylko linki do sklepu. Chyba najlepiej napisać do nich o te więcej informacji, które obiecują ;) Skąd w ogóle go masz ? :) Cena niezła ;) Jakby na to nie patrzeć, jest bardzo bardzo ładny !! :)

Dzbanek dostałem z wymiany z jednym z forumowiczów jako N. ovata, ale że ostatnio zakupiłem ovata w Roraimie gdy się pojawiła, moje podejrzenia poszły w kierunku jej krzyżówek, co dalej nie jest wykluczone.

Często sprzedają dzbaneczniki jako czyste gatunki a okazują się krzyżówkami, zwłaszcza te z nasion. Niemniej jak piszesz dzbanki są bardzo ładne, mam nadzieje że pojawią się niedługo kolejne, bo roślina dość długo dochodziła do siebie, ale może dlatego że trzymam ją w dość surowych warunkach górskich, może preferowałaby nizinne - na podanej stronie dzbanecznik 'Nepenthes' x 'Pink Panther' prezentowany raczej jako pośredni.

Edytowane przez dokkrb
Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Proszę o pomoc w identyfikacji kolejnego dzbanecznika, tym razem roślina kupiona jako N. bellii

Na początku bardziej przypominał mi bokorensis bo tak samo silnie powyginany, ale ze wzrostem różnice się pozacierały

1_04_2014_390.jpg

03_10_2014_057~0.jpg11_12_2014_008.jpg

26_03_2015_002.jpg26_03_2015_003.jpg

26_03_2015_004.jpg26_03_2015_007.jpg

Dzbanki młodych odrostów

26_03_2015_010.jpgNepenthes_bellii_22_03_2015_132.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Witam tak jak w temacie potrzebuje Waszej pomocy , popełniłam błąd początkującego hodowcy otóż opisałam sobie dzbanki na doniczkach i po jakimś czasie niestety marker znikł ;-((

Chciałabym zrobić listę swoich roślin więc bardzo proszę o identyfikację kilku dzbanków ;-)

post-4481-1429959803_thumb.png

post-4481-1429959818_thumb.jpg

post-4481-1429959829_thumb.jpg

post-4481-1429959838_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Jacku

5 jest totalną niewiadomą kupiłam dorosły okaz ventraty a przy rancie doniczki rosło sobie to maleństwo nie było połączone korzeniami a dzbanki ma całkiem inne więc nie wiem co to jest zobaczymy jak jeszcze podrośnie .

6-jest od Ciebie tak jak 9,10, 11 bez numerka na zdjęciu w tym 10 i 11 to te co były do ukorzenienia

8- tu znowu nie mam pojęcia skąd ja go mam , skleroza nie boli

i 7 jest od Michała z Roraimy ale co to nie pamiętam dobrałam go do równego rachunku ;-)))

Edytowane przez olka220
Odnośnik do odpowiedzi