Skocz do zawartości

Dzbanecznik - Identyfikacja

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 276
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Inny kolor dzbanków to raczej kwestia oświetlenia, u mnie Ventraty w miejscu bardziej cienistym mają jaśniejsze dzbanki, a te które są dobrze oświetlane wchodzący w czerwony.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...
  • 3 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 1 month later...

Właśni zakupiłem dwa zagadkowe dzbanki w promocji Roraimy. Ciekawy jestem jaki mogą być wasze podejrzenia, co to mogą być za gatunki/krzyżówki ;) ?

2zyah3c.jpg

21d3jpw.jpg

Nie oczekuję pewnych odpowiedzi, więc jeżeli tylko chcecie zgadywać to jestem ciekaw waszych przypuszczeń. Zapraszam również na PW, jeżeli nie chcecie zaśmiecać tematu.

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie ta 7ka bardzo przypomina liście N. maxima. A z hybryd ampullarii, to jak przeglądałem, to najbrdziej podobne są ampullaria x bicalcarata, albo N. x [mirabilis globosa x (mirabilis x ampullaria)]. Ale coś wątpię. Najbardziej bym się ku N. maxima skłaniał. Ale to może coś więcej się wyjaśni, jak się pojawi pierwszy dzbanek. Co do 17 to nie mam pomysłu zupełnie.

Odnośnik do odpowiedzi

Właśni zakupiłem dwa zagadkowe dzbanki w promocji Roraimy. Ciekawy jestem jaki mogą być wasze podejrzenia, co to mogą być za gatunki/krzyżówki ;) ?

2zyah3c.jpg

21d3jpw.jpg

Nie oczekuję pewnych odpowiedzi, więc jeżeli tylko chcecie zgadywać to jestem ciekaw waszych przypuszczeń. Zapraszam również na PW, jeżeli nie chcecie zaśmiecać tematu.

Dla mnie 7 to duże prawdopodobieństwo, że coś z robcantleyi/truncatą. 17 - distillatoria/diatas/densiflora (oczywiscie moga to byc dowolne krzyzowki z tymi roslinami, albo nawet czyste gatunki - to co rzuciłem, to pierwsze co przychodzi mi na myśl.

Odnośnik do odpowiedzi