Skocz do zawartości

Dzbanecznik - Identyfikacja

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

Dalej do znudzenia ciągnę temat moich nieznanych dzbaneczników, ale to sprawa dosyć istotna, ze względu na odmienne wymagania poszczególnych gatunków.

Nepenthes "17" obecnie otworzył pierwszy dzbanek u mnie. Dwa razy większy od tych, które miał gdy do mnie dotarł.

2rvzokw.jpg

11bt6e1.jpg

Dla przypomnienia, kształt liści:

27yrbjr.jpg

Czy to może N. fusca ?

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...
  • Odpowiedzi 276
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Witam.

Proszę o pomoc w identyfikacji dzbanecznika. Kupiłem jako N.neoguineensis i nie jestem pewien jaki jest to dzbanecznik. Wrzucam zdjęcie z 2015 roku (cały zielony). Reszta zdjęć z dnia dzisiejszego. Przepraszam za jakość ale jest robione telefonem.

post-6050-1462786746_thumb.jpg

post-6050-1462786752_thumb.jpg

post-6050-1462786756_thumb.jpg

post-6050-1462786760_thumb.jpg

post-6050-1462786839_thumb.jpg

post-6050-1462788716_thumb.jpg

Edytowane przez adam69691
Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...
Miałam gdzieś chyba zapisane co to za dzbanecznik, ale oczywiście kartkę z nazwą wywiało, w związku z czym proszę o rozpoznanie. :')

Standardowo Nepenthes × ventrata

http://roslinyowadozerne.eu/art/rosliny/ne...es-ventrata.php

Edytowane przez Zeratul
Odnośnik do odpowiedzi

Dalej do znudzenia ciągnę temat moich nieznanych dzbaneczników, ale to sprawa dosyć istotna, ze względu na odmienne wymagania poszczególnych gatunków.

Nepenthes "17" obecnie otworzył pierwszy dzbanek u mnie. Dwa razy większy od tych, które miał gdy do mnie dotarł.

Czy to może N. fusca ?

Ja, po kształcie liści, doszukiwałbym się jakiś krzyżówek z N. truncata. Sądząc po 'ciepkowaniu' dzbanka N. fusca też gdzieś w drzewie genealogicznym pewnie wystąpił. Więc być może N. truncata x N. fusca ale to takie luźne przemyślenia.

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

Witam ,zamówiłem 2 okazy dzbanecznika N. Bloody Mary i N. Ventrata i mam pewne wątpliwości co do tej "Ventraty" , bo moim zdaniem do N. hookeriana. Chciałbym się tylko upewnić ^_^. Załączam zdjęcia poniżej.

post-6428-1466433702_thumb.jpg

post-6428-1466433637_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ,zamówiłem 2 okazy dzbanecznika N. Bloody Mary i N. Ventrata i mam pewne wątpliwości co do tej "Ventraty" , bo moim zdaniem do N. hookeriana. Chciałbym się tylko upewnić ^_^. Załączam zdjęcia poniżej.

post-6428-1466433702_thumb.jpg

post-6428-1466433637_thumb.jpg

Tak takk to N.hookeriana.

Jest już na forum temat odnośnie identyfikacji, wystarczyło poszukać i zamieścić w nim swój post ;)

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...
Witam proszę o identyfikację dwóch dzbaneczników:

post-6928-1467550886_thumb.jpg

post-6928-1467550907_thumb.jpg

post-6928-1467550983_thumb.jpg

Pozdrawiam

Mariusz

Na tym etapie wzrostu to jak wróżenie z fusów, napisz chociaż skąd je masz i czy wiesz o nich cokolwiek.

Odnośnik do odpowiedzi

Zakupy w ciemno w promocji sklepu internetowego.

To lepiej czym prędzej skontaktuj się z tym sklepem i dowiedz się w jakich warunkach były trzymane, jeśli to jakieś górale to na parapecie nie wytrzymają do czasu aż będzie się dało je zidentyfikować.

Odnośnik do odpowiedzi

To lepiej czym prędzej skontaktuj się z tym sklepem i dowiedz się w jakich warunkach były trzymane, jeśli to jakieś górale to na parapecie nie wytrzymają do czasu aż będzie się dało je zidentyfikować.

Są u mnie już 2 i pół miesiąca albo dłużej, wypuszczają dzbanki. Myślisz że górale by tak długo wytrzymały?

Pozdrawiam

Mariusz

Odnośnik do odpowiedzi

Są u mnie już 2 i pół miesiąca albo dłużej, wypuszczają dzbanki. Myślisz że górale by tak długo wytrzymały?

Pozdrawiam

Mariusz

Tego nie wiem, tu lepiej niech się wypowie specjalista od górali.

Odnośnik do odpowiedzi