Skocz do zawartości

Dzbanecznik - Identyfikacja

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 month later...
  • Odpowiedzi 276
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• 3 weeks later...

Kiedy on był kupowany, i gdzie (giełda, czy wysyłkowo)? N. belli mieliśmy w tym roku i to tylko z jednego źródła, którego prawdziwość oznaczeń trudno kwestionować, w grę może wchodzić ewentualnie podmianka plakietek, ale to będziemy weryfikować.

Natomiast Mikołaju z pewnością nie dostałeś nic innego, niż ventratę, bo to są rośliny brane z innych serii ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Beczułkowate dzbanki N. bellii są dość charakterystyczne. Czasem dół jest nieco bardziej rozdęty i w połowie dzbanka jest zarysowany delikatny "schodek", ale zwykle są to po prostu mniej lub bardziej elipsoidalne beczułki. Do tego warga nie jest powyginana w "ząbki". Charakterystyczne są też bardzo długie wąsy. Poza tym wg McPhersona dolne dzbanki osiągają do 8 cm, a na foto już ma 10 cm ;)

Typowy N. bellii od BE: http://www.borneoexotics.com/images/catalo...-650/0046-1.jpg

Mój N. bellii (z BP, więc pewnie też z BE ;) ): http://i.roslinyowadozerne.eu/thumbnails.p...p;search=bellii

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedy on był kupowany, i gdzie (giełda, czy wysyłkowo)? N. belli mieliśmy w tym roku i to tylko z jednego źródła, którego prawdziwość oznaczeń trudno kwestionować, w grę może wchodzić ewentualnie podmianka plakietek, ale to będziemy weryfikować.

Natomiast Mikołaju z pewnością nie dostałeś nic innego, niż ventratę, bo to są rośliny brane z innych serii ;)

Wiem, wiem.

Taki żart :P

Odnośnik do odpowiedzi

Mamy potwierdzenie, jest to w rzeczywistości Nepenthes singalana x ventricosa. Skontaktuję się z właścicielem na PW celem ustalenia na jakim etapie doszło do pomyłki i w sprawie zadośćuczynienia za sprzedaż nieprawidłowo oznaczonej rośliny.

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...

Witam,

"Sorry za off top", jednakże myślę, że temat tak zostawiony może przynieść słabą reputacje sprzedającemu więc od razu powiem, że sprawa wyjaśniona, dostałem bon w ramach rekompensaty.

Pozdrawiam

Edytowane przez adamik55
Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...