Bayas33 Napisano 25 Września 2012 Share Napisano 25 Września 2012 Dzięki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ioreth Napisano 10 Listopada 2012 Share Napisano 10 Listopada 2012 Zaatakowałam dziś OBI i za 6 zł na przecenie kupiłam takiego oto dzbanecznika: Czy to 'Rebecca Soper'? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 10 Listopada 2012 Share Napisano 10 Listopada 2012 'Rebecca Soper' Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamik55 Napisano 2 Grudnia 2012 Share Napisano 2 Grudnia 2012 Co to za dzbaneczkik? Kupiony jako Nepenthes bellii od carnisany - może ktoś ma takiego samego. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 2 Grudnia 2012 Share Napisano 2 Grudnia 2012 Nepenthes ventrata? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 2 Grudnia 2012 Share Napisano 2 Grudnia 2012 (edytowane) ventrata to to na pewno nie jest całkiem inny kształt dzbanka stawiam na mieszańca np. N. diatas x mira Edytowane 2 Grudnia 2012 przez Bartnik Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 2 Grudnia 2012 Share Napisano 2 Grudnia 2012 ventrata to to na pewno nie jest całkiem inny kształt dzbanka stawiam na mieszańca np. N. diatas x mira No to okazuję się, że to co z carnisany przyszło mi jako N. ventrata jest N. diatas x mira. Nawet to i lepiej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 2 Grudnia 2012 Share Napisano 2 Grudnia 2012 (edytowane) No widzisz jakie miałeś szczęście:) Najlepiej niech ktoś z carnisany zabierze głos w końcu to od nich roślina. Edytowane 2 Grudnia 2012 przez Bartnik Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alberciarz Napisano 2 Grudnia 2012 Share Napisano 2 Grudnia 2012 Kiedy on był kupowany, i gdzie (giełda, czy wysyłkowo)? N. belli mieliśmy w tym roku i to tylko z jednego źródła, którego prawdziwość oznaczeń trudno kwestionować, w grę może wchodzić ewentualnie podmianka plakietek, ale to będziemy weryfikować. Natomiast Mikołaju z pewnością nie dostałeś nic innego, niż ventratę, bo to są rośliny brane z innych serii Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 2 Grudnia 2012 Share Napisano 2 Grudnia 2012 Beczułkowate dzbanki N. bellii są dość charakterystyczne. Czasem dół jest nieco bardziej rozdęty i w połowie dzbanka jest zarysowany delikatny "schodek", ale zwykle są to po prostu mniej lub bardziej elipsoidalne beczułki. Do tego warga nie jest powyginana w "ząbki". Charakterystyczne są też bardzo długie wąsy. Poza tym wg McPhersona dolne dzbanki osiągają do 8 cm, a na foto już ma 10 cm Typowy N. bellii od BE: http://www.borneoexotics.com/images/catalo...-650/0046-1.jpg Mój N. bellii (z BP, więc pewnie też z BE ): http://i.roslinyowadozerne.eu/thumbnails.p...p;search=bellii Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 3 Grudnia 2012 Share Napisano 3 Grudnia 2012 Kiedy on był kupowany, i gdzie (giełda, czy wysyłkowo)? N. belli mieliśmy w tym roku i to tylko z jednego źródła, którego prawdziwość oznaczeń trudno kwestionować, w grę może wchodzić ewentualnie podmianka plakietek, ale to będziemy weryfikować. Natomiast Mikołaju z pewnością nie dostałeś nic innego, niż ventratę, bo to są rośliny brane z innych serii Wiem, wiem. Taki żart Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamik55 Napisano 3 Grudnia 2012 Share Napisano 3 Grudnia 2012 Był kupowany wysyłkowo na przełomie maja i czerwca. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alberciarz Napisano 10 Grudnia 2012 Share Napisano 10 Grudnia 2012 Mamy potwierdzenie, jest to w rzeczywistości Nepenthes singalana x ventricosa. Skontaktuję się z właścicielem na PW celem ustalenia na jakim etapie doszło do pomyłki i w sprawie zadośćuczynienia za sprzedaż nieprawidłowo oznaczonej rośliny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamik55 Napisano 6 Stycznia 2013 Share Napisano 6 Stycznia 2013 (edytowane) Witam, "Sorry za off top", jednakże myślę, że temat tak zostawiony może przynieść słabą reputacje sprzedającemu więc od razu powiem, że sprawa wyjaśniona, dostałem bon w ramach rekompensaty. Pozdrawiam Edytowane 6 Stycznia 2013 przez adamik55 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawcio449 Napisano 20 Stycznia 2013 Share Napisano 20 Stycznia 2013 Witam kupiłem ostatnio dzbanecznika w obi jako Dzbanecznik smukły(nepenthes gracilis) czy to on czy to zwykła ventrata? Zdjecia http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/...4e0a6f5fc9.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/...94fed74dc4.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi