Skocz do zawartości

Dzbanecznik - Identyfikacja

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 276
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Prośba o identyfikację dzbanecznika. Kupione od Carnisany na tegorocznej wystawie w Warszawie. Zapomniałem spytać na miejscu, akurat była fala zwiedzających i straszny chaos :)

Zorganizuj miejsce dla tego dzbana - to w którym teraz przebywa, jest tak jakby nieporozumieniem ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli to parapet, powinna się zaaklimatyzować - hookeriana to jedna z najbardziej "pancernych" hybryd ;). Zapewnij tylko więcej światła. Oczywiście najlepsze byłoby terrarium, albo przynajmniej częściowo osłonięte akwarium ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Zorganizuj miejsce dla tego dzbana - to w którym teraz przebywa, jest tak jakby nieporozumieniem ;)

Chodzi o tę podstawkę. Z tego co wiem to dzbany trzymamy na odwróconej doniczce oraz podlewamy z góry. A kolega Serbia trzyma go razem z kapturem i czymś jeszcze, a jak wiemy inaczej podlewa się kaptury, a inaczej dzbany.

Odnośnik do odpowiedzi

Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że hookerianie rodzaj podlewania nie robi większego znaczenia - trzymałem je w różnych warunkach i nie zaobserwowałem większej różnicy ;). Ale zgodzę się co do tego, że nie powinna stać w jednej podstawce z kapturnicą - ta powinna mieć przez większość czasu wodę w podstawce, dzbanek może przez to zgnić

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za identyfikację. Miejsce jest dobre, mało światła na zdjęciu wynika z warunków atmosferycznych w momencie robienia zdjęcia :P A swoich kapturnic nie trzymam non stop w wodzie, więc dzbanek nie powinien mieć zbyt mokro.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...
  • 4 weeks later...

Tak sobie myślę... Mam te dzbaneczniki ładnych parę lat, a nadal nie wiem, jakie to gatunki. Pomożecie je określić? ;)

1. To jak się domyślam N. x ventrata

b4.jpg

2. Coś z maxima? N. 'Miranda'?

Jako nowo kupione maleństwo.

c1.jpg

Nieco podrośnięty z wybarwionymi dzbankami.

4IJ25ZM.jpgC1S1HBg.jpgTQf3zcF.jpg

3. Jakaś krzyżówka N. khasiana?

a1.jpga3.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Na pierwszym zdjęciu w 100% jest Nepenthes 'Ventrata' (alata x ventricosa).

Druga roślina Nepenthes 'Miranda' (maxima x(northiana x maxima)).

Trzecia roślina to prawdopodobnie krzyżówka Nepenthes khasiana x ventricosa.

Bardzo piękne i dorodne rośliny masz jestem pod wrażeniem.:)

Odnośnik do odpowiedzi

Miranda stoi na parapecie? Dzbankuje?

N. Miranda razem z innymi ma miejscówkę na parapecie. Wszystkie trzy dzbankują w tych warunkach przez cały rok. Jedynym udogodnieniem jest doświetlanie i podstawek z keramzytem.

Na terra niestety nie mam miejsca. :( A szkoda, bo mogłabym mieć bardziej wymagające gatunki i moje wymarzone N. ampullaria i N. bicalcarata.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...