Wrazik Napisano 26 Maja 2013 Share Napisano 26 Maja 2013 (edytowane) N. x 'Hookeriana' na 110% Edytowane 26 Maja 2013 przez Człowiek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 26 Maja 2013 Share Napisano 26 Maja 2013 Prośba o identyfikację dzbanecznika. Kupione od Carnisany na tegorocznej wystawie w Warszawie. Zapomniałem spytać na miejscu, akurat była fala zwiedzających i straszny chaos Zorganizuj miejsce dla tego dzbana - to w którym teraz przebywa, jest tak jakby nieporozumieniem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 26 Maja 2013 Share Napisano 26 Maja 2013 Jeśli to parapet, powinna się zaaklimatyzować - hookeriana to jedna z najbardziej "pancernych" hybryd . Zapewnij tylko więcej światła. Oczywiście najlepsze byłoby terrarium, albo przynajmniej częściowo osłonięte akwarium Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 26 Maja 2013 Share Napisano 26 Maja 2013 Zorganizuj miejsce dla tego dzbana - to w którym teraz przebywa, jest tak jakby nieporozumieniem Chodzi o tę podstawkę. Z tego co wiem to dzbany trzymamy na odwróconej doniczce oraz podlewamy z góry. A kolega Serbia trzyma go razem z kapturem i czymś jeszcze, a jak wiemy inaczej podlewa się kaptury, a inaczej dzbany. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 26 Maja 2013 Share Napisano 26 Maja 2013 Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że hookerianie rodzaj podlewania nie robi większego znaczenia - trzymałem je w różnych warunkach i nie zaobserwowałem większej różnicy . Ale zgodzę się co do tego, że nie powinna stać w jednej podstawce z kapturnicą - ta powinna mieć przez większość czasu wodę w podstawce, dzbanek może przez to zgnić Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serbia Napisano 26 Maja 2013 Share Napisano 26 Maja 2013 Dzięki za identyfikację. Miejsce jest dobre, mało światła na zdjęciu wynika z warunków atmosferycznych w momencie robienia zdjęcia A swoich kapturnic nie trzymam non stop w wodzie, więc dzbanek nie powinien mieć zbyt mokro. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzony1991 Napisano 28 Czerwca 2013 Share Napisano 28 Czerwca 2013 Mój już podrósł Ventrata? ;> Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 28 Czerwca 2013 Share Napisano 28 Czerwca 2013 Ventrata . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noliena Napisano 22 Lipca 2013 Share Napisano 22 Lipca 2013 Tak sobie myślę... Mam te dzbaneczniki ładnych parę lat, a nadal nie wiem, jakie to gatunki. Pomożecie je określić? 1. To jak się domyślam N. x ventrata 2. Coś z maxima? N. 'Miranda'? Jako nowo kupione maleństwo. Nieco podrośnięty z wybarwionymi dzbankami. 3. Jakaś krzyżówka N. khasiana? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam69691 Napisano 22 Lipca 2013 Share Napisano 22 Lipca 2013 Witam. Na pierwszym zdjęciu w 100% jest Nepenthes 'Ventrata' (alata x ventricosa). Druga roślina Nepenthes 'Miranda' (maxima x(northiana x maxima)). Trzecia roślina to prawdopodobnie krzyżówka Nepenthes khasiana x ventricosa. Bardzo piękne i dorodne rośliny masz jestem pod wrażeniem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noliena Napisano 22 Lipca 2013 Share Napisano 22 Lipca 2013 Hejka Adam69691 dzięki wielkie za pomoc i komplement. Teraz już wiem, a nie tylko się domyślam jakie owadożerne cudeńka u mnie mieszkają. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 22 Lipca 2013 Share Napisano 22 Lipca 2013 Bardzo ładne dzbanki Miranda stoi na parapecie? Dzbankuje? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noliena Napisano 22 Lipca 2013 Share Napisano 22 Lipca 2013 Miranda stoi na parapecie? Dzbankuje? N. Miranda razem z innymi ma miejscówkę na parapecie. Wszystkie trzy dzbankują w tych warunkach przez cały rok. Jedynym udogodnieniem jest doświetlanie i podstawek z keramzytem. Na terra niestety nie mam miejsca. A szkoda, bo mogłabym mieć bardziej wymagające gatunki i moje wymarzone N. ampullaria i N. bicalcarata. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miklu Napisano 30 Sierpnia 2013 Share Napisano 30 Sierpnia 2013 Jak sądzicie co to za dzbanecznik? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueb Napisano 30 Sierpnia 2013 Share Napisano 30 Sierpnia 2013 Nepenthes X 'Ventrata' Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi