Skocz do zawartości

Dzbanecznik - Identyfikacja

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 month later...
  • Odpowiedzi 276
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Heej!

Bardzo proszę o pomoc w prawidłowym oznaczeniu dwóch dzbaneczników, które w końcu obdarzyły mnie dzbankami i jest możliwość ich zidentyfikowania:

1. Myślę że to Nepenthes sanguinea, jednak wolałbym się upewnić:

post-6601-1413901569_thumb.jpg

post-6601-1413901591_thumb.jpg

post-6601-1413901606_thumb.jpg

2. możliwa krzyżówka Nepenthes ventricosa x sibuyanensis:

post-6601-1413901670_thumb.jpg

post-6601-1413901680_thumb.jpg

Dziękuję za pomoc w tym temacie !

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...

Hej!

Dzbanecznik o identyfikację którego prosiłem dwa posty wcześniej nieco dorósł, obdarzając mnie wielkim dzbankiem, dzięki któremu, może bardziej pomożecie zidentyfikować delikwenta. Bardzo dziękuję za próbę i ewentualne odgadnięcie rośliny. Jest to dla mnie dość ważne i pomoże ustalić, czy ktoś się pomylił czy oszukał przy wymianie :)

post-6601-1419453632_thumb.jpg

post-6601-1419453636_thumb.jpg

post-6601-1419453641_thumb.jpg

Oczywiście, na życzenie mogę zrobić wiele więcej zdjęć, by tylko pomóc w identyfikacji. Pozdrawiam!

Odnośnik do odpowiedzi

Hej!

Dzbanecznik o identyfikację którego prosiłem dwa posty wcześniej nieco dorósł, obdarzając mnie wielkim dzbankiem, dzięki któremu, może bardziej pomożecie zidentyfikować delikwenta. Bardzo dziękuję za próbę i ewentualne odgadnięcie rośliny. Jest to dla mnie dość ważne i pomoże ustalić, czy ktoś się pomylił czy oszukał przy wymianie :)

Oczywiście, na życzenie mogę zrobić wiele więcej zdjęć, by tylko pomóc w identyfikacji. Pozdrawiam!

Jak dla mnie to jesteś właścicielem ładnej N. x Ventrata

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję!

Miałem wiele ventrat i bardzo... bałem się że to właśnie ona, dla tego nie snułem swoich domysłów. Bardzo się cieszę, jednak po młodocianych dzbankach myślałem i łudziłem się że to kupiona przeze mnie N. sanguinea. Już bardzo dawno temu, zdradzała oznaki że to na pewno nie sanguinea. Aż strach pomyśleć co z resztą dzbaneczników które dostałem w ten czas - takie jak N. northiana (czekam na dzbanki z sadzonki) i Nepenthes ventricosa x sibuyanensis, który też jest kilka postów wyżej. Czy jesteś w stanie potwierdzić ten ostatni z postu #107 ? - Bardzo dziękuję za odpowiedź, choć przyznaje, że bardzo mnie zasmuciła ta wiadomość.

Odnośnik do odpowiedzi

Nepenthes ventricosa x sibuyanensis, który też jest kilka postów wyżej. Czy jesteś w stanie potwierdzić ten ostatni z postu #107 ? - Bardzo dziękuję za odpowiedź, choć przyznaje, że bardzo mnie zasmuciła ta wiadomość.

Niestety ventricosa x sibuyanensis nie mam więc nie mam takiego oglądu, a dodatkowo ten dzbanek jeszcze trochę młody, ale rzeczywiście przypomina tą krzyżówkę, więc bądź dobrej myśli, może ktoś się odezwie kto ma tą krzyżówkę.

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę o pomoc w identyfikacji

kupiłem jako N. mira, no ale niestety nie bardzo mi przypomina ten gatunek, jedyne z czym mi się kojarzy to Nepenthes eustachya, którego jednak także nie mam więc nie mam porównania, może ktoś ma coś podobnego

Nepenthes_mira_30_12_2014_183.jpg

Nepenthes_mira_30_12_2014_184.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę o pomoc w identyfikacji

kupiłem jako N. mira, no ale niestety nie bardzo mi przypomina ten gatunek, jedyne z czym mi się kojarzy to Nepenthes eustachya, którego jednak także nie mam więc nie mam porównania, może ktoś ma coś podobnego

Moja N. eustachya wygląda tak:

post-2119-1420046387_thumb.jpg

Dość podobna, choć dzbanki nie są tak "campanulowate" jak u Ciebie, biodro jest też wyraźniej zaznaczone, ale to na pewno jest związane z różnicą w wieku roślin. Natomiast także nie ma skrzydełek na dolnych dzbankach (co jest charakterystyczne dla tego gatunku), łodyga i wąs łatwo się wybarwia na czerwono, a wąs podobnie jak u Ciebie zaczyna się minimalnie przed wierzchołkiem liścia.

Moja roślina pochodzi od Wistuby.

Edytowane przez hddk
Odnośnik do odpowiedzi

Moja N. eustachya wygląda tak:

Dość podobna, choć dzbanki nie są tak "campanulowate" jak u Ciebie, biodro jest też wyraźniej zaznaczone, ale to na pewno jest związane z różnicą w wieku roślin. Natomiast także nie ma skrzydełek na dolnych dzbankach (co jest charakterystyczne dla tego gatunku), łodyga i wąs łatwo się wybarwia na czerwono, a wąs podobnie jak u Ciebie zaczyna się minimalnie przed wierzchołkiem liścia.

Moja roślina pochodzi od Wistuby.

Dzięki serdeczne za pomoc

Roślina faktycznie jeszcze bardzo młoda, więc może mało typowe te dzbanki, a może to jakaś krzyżówka, bo biodro powinno być faktycznie bardziej widoczne, nawet na młodych N. eustachya jest dobrze widoczne.

Kolejne dzbanki rosną więc będę się przyglądał, ale przeglądając Pitcher plants of the Old World McPhersona tylko ten jeden gatunek wydał mi się w miarę podobny.

Jednak jak napisałeś, że jest bardziej campanulowaty posunęło mi jeszcze pomysł że może to jakaś krzyżówka z N. tobaica.

N. eustachya mam zamówiony w CzPlants, tylko nie wiem kiedy do mnie dotrze bo czekam już od maja, będzie z czym porównać.

Tak czy siak trudno nie zgodzić się z Jowitą

Tak czy siak, jest bajeczny love .
Edytowane przez dokkrb
Odnośnik do odpowiedzi

N x ventrata

Halo Halo ? Jest tu ktoś ? : )

Mam dwa dzbaneczniki. Jeden to Ventrata a drugi ... ? Oba jeszcze nie mają dzbanków ale liczę, że się doczekam : )

1 . https://imagizer.imageshack.us/v2/768xq90/540/4ctXRy.jpg

2 . https://imagizer.imageshack.us/v2/768xq90/913/gCzw0D.jpg

Czekam na odpowiedź i pozdrawiam : )

Odnośnik do odpowiedzi

Halo Halo ? Jest tu ktoś ? : )

Mam dwa dzbaneczniki. Jeden to Ventrata a drugi ... ? Oba jeszcze nie mają dzbanków ale liczę, że się doczekam : )

1 . https://imagizer.imageshack.us/v2/768xq90/540/4ctXRy.jpg

2 . https://imagizer.imageshack.us/v2/768xq90/913/gCzw0D.jpg

Czekam na odpowiedź i pozdrawiam : )

...a drugi? .... prawdopodobnie ten sam, 100% pewności po wyprodukowaniu dzbanków ;)

Odnośnik do odpowiedzi