Skocz do zawartości

Dzbanecznik - Identyfikacja

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

...a drugi? .... prawdopodobnie ten sam, 100% pewności po wyprodukowaniu dzbanków ;)

Nie sądzę. Ma zupełnie inne liście. Są podłużne, lekko zabawiony brzeg liścia i wydaje mi się, że są też ciemniejsze. Był też w innej doniczce przy kupnie (chociaż nie wiem czy ma to znaczenie).

Pozdrawiam :)

Podejżewam iż może to być N. Rebecca Soper. Ale nie wiem sama..

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 276
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Nie sądzę. Ma zupełnie inne liście. Są podłużne, lekko zabawiony brzeg liścia i wydaje mi się, że są też ciemniejsze. Był też w innej doniczce przy kupnie (chociaż nie wiem czy ma to znaczenie).

Pozdrawiam :)

Podejżewam iż może to być N. Rebecca Soper. Ale nie wiem sama..

Niestety nie jest to Rebecca Soper która wygląda tak:

post-6597-1420287780_thumb.jpg

Rebecca czym starsza tym liście bardziej zielone, ale cimno-zielone i czrwony środek i obrzeża.

Na 99% to ventrata :)

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie jest to Rebecca Soper która wygląda tak:

post-6597-1420287780_thumb.jpg

Rebecca czym starsza tym liście bardziej zielone, ale cimno-zielone i czrwony środek i obrzeża.

Na 99% to ventrata :)

okej, a więc skoro to Ventrata to dlaczego się tak różnią ? :huh:

Przy okazji. Siedzę właśnie w pracy (market budowlany) i znalazłam Drosere Aliciae. Ma ... sucho. Mogę ją podsączyć wodą z dystrybutora / kranu ? W domu mam destylowaną, ale będe w domu dopiero ok 21. rolleyes

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat jakbym miał po samych liściach identyfikować to też bym się skłaniał ku Rebecce :) Vetrata ma dużo bardziej łopatkowate liście, węższe u nasady i szersze na końcu, u Rebekki są bardziej równowąskie, ewentualnie nieznacznie się rozszerzeją. Tu jest na dobrą sprawę ani jedno ani drugie :)

Roślina na foto moim zdaniem jest już w takim wieku, że można nie oczekiwać czerwonych liści :) Inna sprawa że np. u mnie o tej porze roku główny nerw liścia u Rebekki wybarwia się na czerwono, mimo iż liście pozostają jasnozielone.

Odnośnik do odpowiedzi

okej, a więc skoro to Ventrata to dlaczego się tak różnią ? :huh:

Przy okazji. Siedzę właśnie w pracy (market budowlany) i znalazłam Drosere Aliciae. Ma ... sucho. Mogę ją podsączyć wodą z dystrybutora / kranu ? W domu mam destylowaną, ale będe w domu dopiero ok 21. rolleyes

Akurat ja różnicy nie zauważam żadnej, ale być może jestem ślepy widzee

Poddaję się :flag_of_truce: nie przekonam Cię na siłę :(

Kolejna sprawa to jeśli te dzbanki posiadasz właśnie z Maretu rozwiałaś moje watpliwości co do 1% brakującego procenta.

Teraz to 100% ventrata.

Lepszym rozwiązaniem jest przgotowana odstana woda.

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż :D Więc zobaczymy po dzbankach <czeka z niecierpliwością>

Co do rośiczki, niestety nie mam tutaj możliwości posiadania przegotowanej wody .. wacko

Hej !

Jak pisałem w temacie Kropeczki, to hobby wymaga wielkiej cierpliwości, pierwsze dzbanki powstają nawet kilka miesięcy po kupnie dzbanecznika.

Koledzy i koleżanki powyżej odpowiedzieli, że roślinka 1 - to ventrata. Natomiast roślinka nr 2 - budząca najwięcej wątpliwości - jest wg. mnie 'rebeccą sopper'. Świadczy o tym kształt liści, zakończenie ich, nasada przy łodydze, oraz sposób rozkrzewiania się. Można ją zidentyfikować również po odroście - jeśli jest bordowy, to będzie to 'rebecca soper'. Jeszcze troszkę poczekasz na dzbanki, ale miejmy nadzieję że to już niedługo - wiosna się zbliża :D

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za zwrócenie uwagi :) Niestety jestem czasem bardzo niecierpliwa i muszę wiedzieć i mieć wszystko "na już" :D szczególnie trwanie w "niewiedzy" / niepewności.. Agr. Też coraz bardziej się upewniam, że to Rebeca. Jeszcze w domu pooglądam i porównam z innymi :) Może się doszukam podobieństw i odpuszcze :rotfl:

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety jestem czasem bardzo niecierpliwa i muszę wiedzieć i mieć wszystko "na już" :D

Wczoraj byłem u Kolegi który na parapecie obok siebie uprawia nie doświatlane Rebecce i Ventrate.

Obie są duże i obie mają zielone liście, z tym ze Rebecca bardziej wydłużone i proste a Ventrata rozszeżające się.

I powiem Ci takk że zidentyfikujesz rośline dużo szybciej niż pojawią się nowe dzbanki ;)

Jeśli to Rebecca oznajmi to wybarwieniem.

Nowe liście które dostaną więcej światła niż miały na Marketowej półce ich obrzeża zaczną robić się bordowe :)

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...
Według mnie to może być: nepenthes peltata któraś z jej krzyżówek np.: nepenthes rajah x peltata.

Moje pierwsze skojarzenia dzbanka też były z N. peltata, ale roślina wygląda inaczej, akurat N. peltata mam ale jeszcze nie ma dzbanków.

Może to faktycznie jakaś jej krzyżówka, czas pokaże.

To dopiero pierwszy dzbanek i jeszcze cały czas się rozwija, może jakieś charakterystyczne cechy dopiero się ujawnią.

06_02_2015_027.jpg06_02_2015_029.jpg

Odnośnik do odpowiedzi